Boală dură a Andreei Bălan. Ce este embolia amniotică și cum afectează sângele sau uterul: Este o chestie pe viață. Nu mai sunt întreagă!

Andreea Bălan - Foto: Youtube Acasă la Măruță
Ce este embolia amniotică și ce complicații grave are. Ce i s-a întâmplat Andreei Bălan la nașterea celui de-al doilea copil.

Andreea Bălan devenea mamă a doua oară în luna martie 2019, atunci când viața ei s-a schimbat radical.

Acela a fost momentul când vedeta a făcut stop cardiac și a fost la un pas să moară. Datorită medicilor, Andreea Bălan și-a revenit, însă a fost nevoită să suporte alte operații în urma cărora cântăreața nu mai poate rămâne însărcinată.

"Momentul a fost o cumpănă. Pentru că eu am pierdut și o parte din mine, eu nu mai sunt întreagă și n-am spus niciodată de ce nu mai pot să fac copii. Și nici nu știu dacă am să spun vreodată, dar eu nu mai sunt la fel", declara Andreea Bălan acum ceva timp.

Ei bine, Andreea Bălan a suferit o embolie amniotică, adică lichidul amniotic din uter a ajuns în sângele ei.

captură Foto: Xtra Night Show

Embolia amniotică este o complicație rară, dar gravă, care poate apărea în timpul sarcinii sau al nașterii. Acest fenomen se produce atunci când lichidul amniotic, sau alte materiale, cum ar fi celule fetale, mucus sau păr, pătrund în circulația sanguină a mamei. Aceasta poate duce la o reacție severă, afectând funcționarea plămânilor și a inimii, precum și coagularea sângelui.

Cauzele exacte ale emboliei amniotice rămân necunoscute, însă se crede că factorii precum ruptura membranelor sau o traumatizare la nivelul uterului pot facilita intrarea acestor substanțe în circulație. Riscurile sunt sporite în cazul procedurilor medicale precum cezariana, inducerea travaliului sau amniocenteza.

"Întreaga echipă m-a salvat. Când m-am trezit mi s-a spus ce s-a întâmplat, că am fost la un pas de moarte, dar mi-au comunicat și o veste mai proastă, pe care nu am făcut-o publică și nici nu o pot face.

Atunci mi-am dat seama că dacă nu am sănătate nu pot face nimic. A fost îngrozitor, crunt. Este vorba despre o chestie pe viață. Poate odată o s-o fac, dar acum nu mă simt pregătită", declara Andreea Bălan în podcastul lui Cătălin Măruță. 

În urma intervențiilor, Andreea Bălan a primit vestea cruntă că nu mai poate face copii, dar cu toatea acestea, artista s-a gândit la alte variante pentru a mai avea un copil.

"Eu nu mai pot să-l fac. Îmi doresc un băiat. M-am gândit, poate aș putea să apelez la o mamă-surogat", a dezvăluit Andreea Bălan, în podcastul lui Damian Drăghici.

Complicațiile dure ale emboliei amniotice. De ce ar putea suferi Andreea Bălan

Embolia amniotică este o urgență medicală gravă și rară, care poate avea complicații serioase.

Complicațiile pot include:

1. Insuficiență respiratorie acută este cea mai imediată și periculoasă complicație, care necesită intervenție medicală imediată.

2. Coagularea intravasculară diseminată (CID) este o afecțiune în care se formează cheaguri de sânge în întregul sistem circulator, ceea ce poate duce la sângerări severe sau la blocarea vaselor de sânge.

3. Inima poate fi afectată, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă sau aritmii.

4. Pierderea severă de sânge poate duce la șoc hemoragic, o urgență medicală care necesită tratament imediat.

5. Insuficiență renală acută

6. Dacă oxigenarea creierului este compromisă, pot apărea leziuni neurologice, inclusiv convulsii sau comă.

7. Hemoragia severă după naștere este o posibilă complicație a emboliei amniotice.

8. Sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA) este o formă severă de insuficiență respiratorie care necesită ventilație mecanică.

Din moment ce Adreea Bălan a declarat că nu mai poate avea copii, înseamnă că embolia amniotică i-a afectat uterul.

Chiar dacă impactul principal al emboliei amniotice se manifestă de obicei la nivelul sistemului respirator și al coagulării sângelui, uterul nu este imun la efectele secundare.

Foto: Freepik @zffoto

După naștere, uterul se contractă pentru a reduce sângerarea. În cazul emboliei amniotice, aceste contracții pot fi ineficiente sau absente, ceea ce duce la atonia uterină. Aceasta poate cauza sângerări severe și este o cauză majoră a hemoragiei postpartum.

În cazuri rare, complicațiile asociate emboliei amniotice pot include lezarea țesuturilor uterine, fie datorită hipoxiei (lipsa oxigenului), fie ca efect secundar al tratamentului intensiv.

În cazuri extreme, perturbarea fluxului sanguin și a oxigenării cauzate de embolie poate duce la necroza țesuturilor uterine, o afecțiune gravă care necesită adesea intervenții chirurgicale.

O complicație posibilă, în special în cazul intervențiilor chirurgicale sau a altor proceduri invazive efectuate ca răspuns la complicații ale emboliei amniotice, sunt infecțiile uterine.

Deși nu este frecvent, embolia amniotică severă și complicațiile ei pot afecta fertilitatea pe termen lung, în funcție de gravitatea leziunilor suferite de uter.

Nu în ultimul rând, în cazuri severe, unde hemoragia nu poate fi controlată prin alte mijloace, poate fi necesară histerectomia, adică îndepărtarea chirurgicală a uterului, pentru a salva viața mamei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel