Anchetă la Spitalul Județean Arad: Ne dorim ca situația să nu se repete la niciuna dintre secţii

Salon de spital FOTO: pexels.com
Ancheta de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad legat de refolosirea perfuzoarelor la una dintre secţii, fapt reclamat de pacienţi, a scos în evidenţă lipsuri în gestiune de peste 5.000 de lei, care au fost imputate unei asistente-şefe, însă nu s-au dat sancţiuni privind acuzaţia de refolosire a materialelor medicale de unică folosinţă.

Anchetă, Arad. Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Arad, care ceruseră ancheta internă în spital în urma sesizărilor făcute în luna iulie de pacienţi, au declarat, joi, pentru AGERPRES, că s-a descoperit că lipseau din gestiune materiale medicale de la Secţia Medicină Internă, în special perfuzoare. Paguba a fost calculată la 5.224 de lei şi a fost imputată asistentei-şefe de pe secţie, căreia i se reţine suma din salariu, timp de cinci luni.

"Preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca, a fost sesizat, la vremea respectivă, cu privire la anumite nereguli şi a solicitat conducerii spitalului efectuarea unei anchete interne. În urma acesteia, ni s-a comunicat existenţa unor minusuri în gestiunea secţiei, care au fost imputate gestionarei. Rezultatul anchetei nu ne mulţumeşte, dar, din punct de vedere legal, preşedintele Consiliului Judeţean nu are alte atribuţii de verificare sau imputare în ceea ce îi priveşte pe angajaţii spitalului. Este o situaţie regretabilă şi ne dorim ca ea să nu se repete la niciuna dintre secţii", a precizat directorul de comunicare şi strategii din cadrul CJ Arad, Andrei Ando.

Anchetă, Arad. Nimeni nu a fost, încă, sancționat

În urma anchetei din spital, personalul medical nu a fost sancţionat pentru că ar fi refolosit perfuzoarele, după cum reclamaseră unii pacienţi.

Conducerea SCJU Arad a sancţionat însă, cu avertisment scris, un medic de pe secţie, pe Mihaela Glisici, după ce unele asistente au declarat că aceasta ar fi fost în spatele declanşării scandalului prin provocarea cel puţin a unei paciente să facă reclamaţie la CJ cu privire la refolosirea perfuzoarelor.

"Doamna dr. Glisici Mihaela a nerespectat obligaţiile salariatului prevăzute în Regulamentul Intern la art. 19 alin. 1 literele q şi r (să aibă o comportare demnă şi corectă în cadrul relaţiilor de serviciu şi să combată orice manifestare necorespunzătoare; în exercitarea profesiunii sale, are obligaţia de a respecta normele de etică profesională), astfel prin comportamentul său încălcând prevederile art. 34-36 din Codul de Etică şi Deontologie profesională al personalului contractual din cadrul SCJU Arad. Constituie o încălcare a regulilor etice blamarea şi defăimarea... în faţa colegilor, a pacienţilor... precum şi orice expresie sau act capabil să zdruncine încrederea...", se arată în decizia de sancţionare cu avertisment, prin care medicul este acuzat şi că nu a raportat "evenimentele deosebite" către medicul şef de secţie.

Mihaela Glisici a contestat însă decizia de sancţionare la Tribunalul Arad, în 17 septembrie, însă deocamdată nu a fost stabilit un termen pentru judecare.

La jumătatea lunii iulie, pacienţi ai Secţiei Medicină Internă din cadrul SCJU Arad reclamaseră conducerii Consiliului Judeţean şi declaraseră pentru Agerpres că, începând cu 2 iulie, au fost refolosite perfuzoarele, care sunt de unică folosinţă. Aceste dispozitive ar fi fost schimbate o dată la câteva zile, chiar şi după şase zile, în cazul unui bolnav. Pacienţii au atras atenţia şi personalului medical că există riscul contaminării cu stafilococi sau alte infecţii intraspitaliceşti prin această practică, dar asistenţii medicali le-ar fi răspuns că şefa secţiei a dat dispoziţie să fie refolosite perfuzoarele, pentru că nu ar mai exista pe stoc.

Anchetă, Arad. Declarația șefei de secție

Contactată de Agerpres, şefa secţiei, Simona Borta, negase că a dat o astfel de dispoziţie, arătând că a împrumutat perfuzoare de la alte secţii.

"A existat o problemă legată de numărul insuficient de perfuzoare, în cazul Secţiei Medicină Internă, însă acest lucru nu înseamnă că le-am refolosit. Am împrumutat de pe alte secţii, pentru a nu afecta calitatea şi siguranţa actului medical. Nu a existat nicio dispoziţie dată de mine prin care să le cer colegilor mei refolosirea perfuzoarelor", a spus Borta, în iulie.

Refolosirea perfuzoarelor a fost reclamată doar la Secţia Medicină Internă, care avea, în acel moment, internaţi aproximativ 40 de bolnavi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel