Analize de sânge, amprente și ADN: ce trebuie să știi despre fiecare. Ce se folosește pentru testul de paternitate. Curcă: Este cea mai importantă

Analize de sânge, amprente și ADN - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Ce trebuie să știi despre analizele de sânge, amprente sau ADN. Care oferă o acuratețe ridicată în cazul unor teste.

Analize de sânge, amprente sau ADN - fiecare dintre acestea oferă un anumit grad de acuratețe. Prof. dr. George Cristian Curcă, directorul Institutului Național de Medicină Legală "Mina Minovici" a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii "Dezbateri în Sănătate" care este procedura în cazul testelor de paternitate și nu numai. 

Un test ADN de paternitate funcționează la fel ca și alte teste genetice, cum ar fi pentru a descoperi rude îndepărtate, origini ancestrale sau chiar riscuri pentru sănătate. Disponibile acum fără prescripție medicală, aceste teste ADN compară mostre din codul genetic al tatălui și al copilului pentru a oferi un indicator precis al paternității.

Testele de paternitate ADN reprezintă o modalitate foarte fiabilă de stabilire a filiației, deoarece testele care utilizează tehnologia actuală sunt aproape 100% precise, conform unui studiu din 2013 publicat în revista Genetics in Medicine, notează Live Science.

”Progresul este foarte mare. Filiația, adică paternitatea, are o parte care se cheamă filiață față de tată, adică paternitatea sau filiația față de mamă, adică maternitatea. 

Grupele de sânge asigură aproximativ 60% posibilitatea de diferențiere, amprentele papilare aproximativ 65-75%. Posibilitatea de deosebire este cea mai importantă”, a spus prof. dr. George Cristian Curcă, directorul Institutului Național de Medicină Legală "Mina Minovici" în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii "Dezbateri în Sănătate”. 

Vezi și: Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici", primul din LUME. De ce s-a făcut în România și nu în alte țări. Curcă: Și-au dat seama că doar așa puteau rezolva aceste probleme

”În cazul Țundrea, celebra eroare judiciară unde a fost arestat, a stat în închisoare ani de zile un nevinovat, atunci se potriveau, grupele de sânge corespundeau, până la analiza ADN care a demonstrat că era o vecină”

”Grupele de sânge ajung la 70% posibilitate de deosebire, dar sistemul HLA care este conținut în leucocit aduce la 90% posibilitatea de deosebire, iar amprenta genetică o aduce la 99,999% și asta este foarte important. În cazul în care și aici pot exista contestații, acestea sunt rezolvate la nivelul Comisiei superioare medico-legale pe care legislația o prevede încă din timpul lui Mina Minovici. 

Pe problema paternității rezolvarea constă în efectuarea unui alt test de AND într-o altă instituție decât instituția care a efectuat testul care se află în discuție. În momentul acesta, în România, pe domeniul medico-legal se pot efectua teste de ADN la București, Iași și Timișoara. 

Un test care este contestat în raport cu Bucureștiul se poate efectua la Iași sau Timișoara. În clinicile private, în momentul acesta legislația nu a creeat un cadru, dar se poate face.

”Adică Justiția îl poate obliga să doneze probe într-o clinică privată”, a spus Val Vâlcu. 

”Problema este nu să facă, problema este custodia probelor, de siguranța pe care o are Justiția că probele acelea au fost recoltate procedural”, a spus prof, dr. George Cristian Curcă.

Vezi și: Anevrismele cerebrale, tratament. Cele două operații salvatoare. Corneliu Toader: Toată lumea trebuie să știe

Ce este testul de paternitate

Un test de paternitate ADN are o precizie de aproape 100% pentru a determina dacă un bărbat este tatăl biologic al unei alte persoane. Testele ADN pot folosi tampoane de obraz sau teste de sânge. Trebuie să efectuați testul într-un cadru medical dacă aveți nevoie de rezultate din motive legale. Testele de paternitate prenatale pot determina paternitatea în timpul sarcinii.

Acidul dezoxiribonucleic, sau ADN, este materialul genetic pe care îl moșteniți de la mama și de la tată. Paternitatea se referă la paternitate. Un test de paternitate ADN utilizează ADN, de obicei prelevat dintr-un tampon de obraz, pentru a determina dacă un bărbat este tatăl biologic al copilului.

Testele de paternitate ADN sunt extrem de precise. Un test poate arăta cu o precizie de 99,9% dacă un bărbat nu este tatăl biologic al unei persoane.

Laboratorul efectuează o serie de teste numite secvențiere ADN. Aceste teste caută potriviri genetice între potențialul tată și copil. O potrivire confirmă paternitatea, notează Cleveland Clinic.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel