Acest truc simplu te scapă rapid de...
L-teanina este un aminoacid. Această moleculă nu este produsă de organismul uman și nu este necesară pentru supraviețuire. Sursele naturale de L-teanină includ ceaiul negru, ceaiul verde și unele tipuri de ciuperci.
Este posibil ca L-teanina să modifice concentrațiile unor molecule din creier. Atât serotonina și dopamina, care au un efect asupra dispoziției, somnului și emoțiilor, cât și cortizolul, care ajută organismul să facă față stresului, sunt incluse în această categorie.
Atunci când echilibrul acestor hormoni se schimbă, poate avea un efect asupra stării de spirit a unei persoane, precum și asupra gradului său de stres.
S-a dovedit că L-teanina oferă o varietate de avantaje potențiale, conform câtorva cercetări și teste efectuate pe animale. În ciuda faptului că medicii consideră că este, în general, sigură, există o lipsă de cercetări de înaltă calitate efectuate pe oameni pentru a verifica avantajele sale în prezent.
Deși este cel mai adesea recunoscută pentru capacitatea sa de a ajuta persoanele să se relaxeze, L-teanina poate avea și alte posibile avantaje pentru sănătate, inclusiv următoarele:
Combate anxietatea și stresul
Cercetările sugerează că ceaiul fierbinte poate relaxa mintea fără a provoca somnolență. O analiză a cinci studii controlate randomizate a constatat că L-teanina poate reduce stresul și anxietatea în situații stresante. În plus, un studiu publicat în Journal of Clinical Psychiatry a constatat că L-teanina a redus anxietatea și a îmbunătățit simptomele la persoanele cu schizofrenie sau tulburare schizoafectivă.
Creșterea concentrării
Un studiu sugerează că L-teanina alături de cofeină a îmbunătățit concentrarea și atenția la adulții tineri în timpul sarcinilor solicitante. Combinația, echivalentă cu 97 mg de cofeină dintr-o ceașcă obișnuită de cafea, a crescut, de asemenea, vigilența și a redus oboseala, potrivit Healthline.
Imunitate mai bună
Cercetările sugerează că L-teanina poate îmbunătăți funcția sistemului imunitar al organismului, reducând potențial infecțiile tractului respirator superior. Un alt studiu a constatat că catechinele din ceaiul verde și teanina ar putea preveni gripa. Un alt studiu a constatat că L-teanina ar putea îmbunătăți inflamația tractului intestinal.
Foto: Freepik @8photo
Este folosită în tratamentul tumorilor și al cancerului
L-teanina, un compus care se găsește în ceai, a fost asociat cu efectele antitumorale sporite ale anumitor medicamente de chimioterapie, sugerând că ar putea spori capacitatea chimioterapiei de a lupta împotriva cancerului. În ciuda faptului că nu există dovezi definitive care să susțină această afirmație, mai multe studii sugerează că un consum regulat de ceai ar putea reduce rata cancerului.
Cercetătorii unui studiu din China au descoperit că femeile care aveau cancer ovarian și au băut cel puțin o ceașcă de ceai verde pe zi au trăit mai mult decât cele care nu au consumata ceaiul.
Reglează tensiunea arterială
L-teanina poate fi benefică pentru cei care se confruntă cu o tensiune arterială crescută în situații stresante, deoarece ajută la reducerea creșterii tensiunii arteriale. Studiile au arătat că L-teanina poate îmbunătăți somnul prin promovarea relaxării, dozele de 250 mg și 400 mg prezentând îmbunătățiri semnificative ale somnului.
În plus, s-a demonstrat că 200 mg de L-teanină reduce ritmul cardiac în repaus, ceea ce indică abilitatea sa de a promova relaxarea. L-teanina poate ajuta, de asemenea, persoanele diagnosticate cu ADHD să doarmă mai bine, deoarece un studiu a constatat că un grup randomizat care a primit L-teanina a avut un somn mai lung și mai odihnitor după șase săptămâni.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi siguranța și eficiența acesteia, în special pentru copii. Alte cercetări sugerează că L-teanina poate îmbunătăți calitatea somnului pentru cei diagnosticați cu schizofrenie.
L-teanina, un compus care se găsește în ceaiuri și suplimente, este în general sigur de consumat. Cu toate acestea, FDA nu reglementează suplimentele, iar producătorii poartă responsabilitatea de a asigura siguranța acestora. Unele cercetări arată proprietăți antitumorale promițătoare, dar unele ceaiuri care conțin aminoacizi pot conține ingrediente dăunătoare.
Ceaiul verde conține polifenolul EGCG, care poate reduce eficacitatea medicamentelor de chimioterapie. Prin urmare, cei care iau medicamente de chimioterapie ar trebui să se consulte cu un medic înainte de a consuma ceai verde.
Cantități mari de ceai verde pot provoca greață, dureri de stomac și iritabilitate din cauza conținutului de cofeină. Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să își limiteze consumul de ceai pentru a evita excesul de cofeină.
Recomandarea dozei sigure de L-teanină este necunoscută din cauza lipsei de cercetări concludente. Cu toate acestea, respectarea orientărilor generale privind consumul de cofeină poate fi utilă, iar medicii ar trebui consultați pentru îndrumări privind un dozaj potrivit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acestea sunt cele mai importante...