Amigdalita: tot ce trebuie să știți despre ea. Simptome și tratament. În câte zile trece și cum o poți trata acasă

Amigdalita - Foto: Freepik
Ce provoacă amigdalita, care sunt simptomele și cum o poți trata. Cum o tratezi acasă, în mod natural. În câte zile trece amigdalita.

Amigdalita este provocată de o varietate de infecții bacteriene și virale și este foarte supărătoare.

Amigdalele sunt cei doi ganglioni limfatici situați pe fiecare parte a părții din spate a gâtului. Ele funcționează ca un mecanism de apărare și ajută la prevenirea unei infecții în organism. Atunci când o infecție se dezvoltă chiar pe amigdale, afecțiunea se numește amigdalită.

Puteți avea simptome precum durere în gât și durere la înghițire, printre alte simptome.

Amigdalita poate apărea la orice vârstă și este o boală frecventă în copilărie.

Microorganismele care cauzează amigdalita includ bacteriile streptococice. Amigdalita cauzată de streptococul din gât poate duce la complicații grave fără tratament.

Ca să înțelegi mai bine, amigdalele sunt prima ta linie de apărare împotriva bolilor. Ele produc celule albe din sânge care ajută organismul dumneavoastră să lupte împotriva infecțiilor.

Amigdalele combat bacteriile și virușii care pătrund în organism prin gură și nas. Cu toate acestea, amigdalele sunt, de asemenea, vulnerabile la infecții cauzate chiar de agenții patogeni pe care ajută să îi țină la distanță.

Un virus, cum ar fi răceala comună, poate declanșa amigdalita. Infecțiile bacteriene, cum ar fi angina streptococică, sunt, de asemenea, cauze posibile.

Iată ce trebuie să știi despre amigdalită, de la simptomele sale la tratamentele care te pot ajuta.

Amigdalita - simptome

Amigdalita este ușor de diagnosticat, iar simptomele se rezolvă, de obicei, în termen de 7 până la 10 zile.

Simptomele posibile ale amigdalitei includ:

- o durere foarte mare în gât

- dificultate sau durere în timpul înghițirii

- o voce care sună zgâriată

- respirație urât mirositoare

- febră

- frisoane

- dureri de urechi

- dureri de stomac

- durere de cap

- gât înțepenit

- sensibilitate la nivelul maxilarului și gâtului din cauza ganglionilor limfatici umflați

- amigdale care apar roșii și umflate

- amigdale care au pete albe sau galbene

La copiii foarte mici, puteți observa, de asemenea, iritabilitate crescută, apetit scăzut sau salivare excesivă.

Amigdalita - Tratament

Un caz ușor de amigdalită nu necesită neapărat tratament, mai ales dacă este cauzat de un virus, cum ar fi o răceală.

Tratamentele pentru cazurile mai severe de amigdalită pot include antibiotice sau o amigdalectomie. Dacă o persoană se confruntă cu deshidratare din cauza amigdalitei, este posibil să aibă nevoie și de lichide intravenoase. Medicamentele pentru durere pentru ameliorarea durerilor de gât pot ajuta, de asemenea, în timp ce gâtul se vindecă.

Dacă o infecție bacteriană a cauzat amigdalita, medicul vă poate prescrie antibiotice pentru a combate infecția.

Antibioticele pot ajuta la rezolvarea simptomelor dvs. ceva mai repede. Cu toate acestea, ele cresc riscul de rezistență la antibiotice și pot avea și alte efecte secundare, cum ar fi o supărare a stomacului. Antibioticele sunt mai necesare pentru persoanele cu risc de complicații din cauza amigdalitei.

Cum tratezi amigdalita acasă

Este posibil să puteți ameliora simptomele amigdalitei prin utilizarea unui umidificator și gargară cu apă sărată.

Există o serie de remedii de casă care pot trata sau reduce eficient simptomele amigdalitei.

1. Gargara cu apă sărată

Gargara și clătirea cu apă caldă cu sare pot ajuta la calmarea durerii în gât și a durerii cauzate de amigdalită. De asemenea, poate reduce inflamația și poate ajuta chiar la tratarea infecțiilor.

Amestecați aproximativ jumătate de linguriță de sare în aproximativ 4 uncii de apă caldă. Amestecați până când sarea este dizolvată. Faceți gargară și învârtiți prin gură timp de câteva secunde și apoi scuipați. Vă puteți clăti cu apă obișnuită.

2. Pastile de lemn dulce

Pastilele pot ajuta la calmarea gâtului, dar nu sunt toate create la fel. Unele pastiluțe vor conține ingrediente cu proprietăți antiinflamatorii naturale sau ingrediente care pot calma singure durerea. Pastilele care conțin lemn dulce ca ingredient pot avea beneficii antiinflamatorii puternice, calmând atât disconfortul, cât și umflarea amigdalelor și a gâtului.

Pastilele nu ar trebui să fie administrate copiilor mici din cauza riscului de sufocare. În schimb, spray-urile pentru gât sunt adesea o alegere mult mai bună pentru copiii de această vârstă, potrivit Healthline.

3. Ceai cald cu miere crudă

Băuturile calde, cum ar fi ceaiul, pot ajuta la reducerea disconfortului care poate apărea ca urmare a amigdalitei. Mierea crudă, adesea adăugată în ceai, are proprietăți antibacteriene puternice, și poate ajuta la tratarea infecțiilor care cauzează amigdalita.

Beți ceaiul călduț în loc de fierbinte și amestecați mierea până se dizolvă. Anumite ceaiuri pot întări beneficiile acestui remediu de casă.

Ceaiul de ghimbir, de exemplu, este un puternic antiinflamator, la fel ca și ceaiul de fenicul, care poate ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului.

4. Cuburi de gheață, înghețată sau băuturi reci

Frigul poate fi foarte eficient în tratarea durerii, inflamației și umflăturii care vine adesea cu amigdalita. Acadelele, băuturile înghețate, alimentele înghețate sau înghețata, pot fi deosebit de utile pentru copiii mici care nu pot folosi în siguranță alte remedii de casă.

5. Umidificatoare

Umidificatoarele pot ajuta la ameliorarea durerilor de gât dacă aerul este uscat sau dacă vă confruntați cu uscăciunea gurii ca urmare a amigdalitei. Aerul uscat poate irita gâtul, iar umidificatoarele pot ajuta la calmarea disconfortului din gât și amigdale prin adăugarea de umiditate înapoi în aer. Umidificatoarele cu ceață rece sunt cele mai benefice, în special atunci când virusurile sunt cauza amigdalitei.

Țineți umidificatorul pornit la nevoie, mai ales când dormiți noaptea, până când amigdalita dispare. Dacă nu aveți un umidificator și doriți o ameliorare rapidă, statul într-o cameră plină de aburi de la duș poate oferi, de asemenea, umiditate care poate reduce simptomele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel