Vlad Ciurea, despre cauza bolii Alzheimer: Nu vă supărați, nu vă enervați! Toată lupta se dă în creier

Alzheimer - Foto: Freepik @dr.digitex
Boala Alzheimer este o afecțiune progresivă. Medicul Vlad Ciurea spune cum putem preveni boala Alzheimer.

Alzheimer este boală neurodegenerativă progresivă, caracterizată prin pierderea treptată a memoriei și a altor funcții cognitive, afectând în special persoanele în vârstă.

Cauzele bolii Alzheimer sunt foarte complexe, dar o parte esențială este acumularea în creier a două substanțe numite amiloid și tau. Atunci când condițiile din creier nu sunt bune, acestea se aglomerează și formează structuri minuscule numite plăci și încurcături. Acestea îngreunează funcționarea corectă a creierului.

În timp, boala face ca anumite părți să devină mai mici. De asemenea, reduce cantitatea de substanțe chimice importante necesare pentru a trimite mesaje în creier, potrivit Alzheimer's Society.

În cele din urmă, creierul se luptă să facă față leziunilor și persoana începe să aibă probleme cu memoria și gândirea. Când se ajunge la stadiul în care aceste probleme îngreunează îndeplinirea sarcinilor zilnice pe care persoana obișnuia să le facă cu ușurință, se vorbește de "demență".

Deși nu există un tratament curativ pentru Alzheimer, terapiile actuale vizează încetinirea progresiei bolii și ameliorarea simptomelor cognitive și comportamentale.

"Alzheimer-ul, boala uitării, afectează sigur 35 de milioane de oameni și numărul este în creștere. Cu toții știm că uitarea este primul simptom. Încă nu s-a găsit un medicament perfect care să vindece, așa că trebuie să ne luptăm să o prevenim.

Sunt zone din lume unde oamenii nu fac Alzheimer sau cazurile sunt foarte rare. Insulele grecești sunt pe primul loc, pentru că grecii sunt zâmbăreți, mănâncă foarte curat, natural.

Nu vă supărați, nu vă enervați, pentru că toată lupta se dă în creier. Tot ce trebuie să facem este să prevenim să nu apară această boală.

În afară de stres și de supărare are și o componentă genetică", susține prof. dr. Vlad Ciurea.

Boala Alzheimer este o afecțiune progresivă, ceea ce înseamnă că simptomele se dezvoltă treptat pe parcursul mai multor ani și devin în cele din urmă mai severe. Aceasta afectează mai multe funcții ale creierului.

Primul semn al bolii Alzheimer este de obicei reprezentat de probleme minore de memorie.

Ritmul de evoluție a simptomelor este diferit pentru fiecare persoană.

Simptomele timpurii ale bolii Alzheimer includ:

- probleme de memorie

- dificultăți de gândire și raționament

- probleme de limbaj

- modificări ale modului în care văd și aud lucrurile

- modificări ale dispoziției.

Deși nu există o metodă sigură de prevenire a bolii Alzheimer, anumite schimbări în stilul de viață pot reduce riscul de apariție a acestei afecțiuni.

1. Menținerea unei activități cognitive prin implicarea în diverse activități care stimulează creierul precum cititul, jocurile de logică sau învățarea de lucruri noi

2. Adoptarea unei diete sănătoase - bogate în legume, fructe, pește și ulei de măsline, care protejează creierul și reducerea riscului de declin cognitiv

3. Activitatea fizică regulată care îmbunătățesc circulația sanguină și susțin sănătatea creierului contribuind la scăderea riscului de Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

antibioticele - FOTO: Freepik@toonsteb
EXCLUSIV
Antibioticele, prezente în alimente. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Aduc un aport nedorit în organism
OMS aprobă pentru prima dată testul pentru tuberculoză

Crossuri externe

pixel