Alzheimer: un nou factor de declanșare a bolii, descoperit

Depresie la bătrânețe. Foto: Pixabay
Alzheimer, descoperire importantă. Un nou studiul arată prezența unei proteine în sânge, capabilă să distrugă capacitatea de memorare a creierului. Această descoperire deschide calea unor posibile noi tratamente pentru respectiva formă de demență.

Alzheimer: Oamenii de știință au arătat pentru prima dată că o proteină cu rol în coagularea sângelui, numită fibrinogen, este responsabilă de o serie de modificări moleculare și celulare care pot duce la distrugerea conexiunilor dintre neuroni, rezultând declinul cognitiv, specific bolii.

Este cunoscut faptul că pacienți cu Alzheimer au anomali în rețeaua de vase de sânge din creier, modificări care pot contribui, de asemenea, la declinul cognitiv asupra persoanelor fără demență. Totuși, până acum, modul în care aceste patologii contribuie la disfucțiile congnitive este încă insuficient cunoscut.

Este pentru prima oară când oamenii de știință de la Institutele Gladstoneau reușit să stabilească o conexiune între fibrinogen și modificările moleculare și celulare care duc la distrugerea conexiunilor neuronale.

Prima imagine tridimensională

Echipa condusă de cercetătorul Katerina Akassoglu a făcut mai multe studii pe creiere umane afectate de Alzheimer, dar și pe cele ale șoarecilor, folosind o tehnologie de ultimă oră. Ei au reușit să producă prima imagine tridimensională care arată cum se produc unele scurgeri de sânge dincolo de bariera hematoencefalică, la persoaneele afectate de această formă de demență.

În studiul publicat în jurnalul științific „Neuron”, cercetătorii au descoperit că după scurgerea de sânge  în creier, fibrogenul activează celulele imune ale creierului și declanșează distrugerea sinapselor neuronale.

Studiile anterioare au dovedit că pierderea sinapselor duce la pierderea memoriei, o trăsătură specifică bolii Alzheimer. Oamenii de știință au arătat că, prevenind activarea celulelor imune de către fibrinogen, se evită pierderile de memorie.

„Am descoperit că scurgerile de sânge din creier pot cauza eliminarea conexiunilor neuronale care sunt importante pentru funcțiile de memorie", explică Akassoglou, care este și profesor de neurologie la UC San Francisco într-un material dat publicității. „Acest lucru ar putea schimba modul în care privim cauza și posibile tratamente ale demenței în boala Alzheimer și alte boli neurologice.”

Fibrinogenul, responsabil de pierderea sinapselor

Cercetătorii au mai arătat că injectarea, chiar și în cantități foarte mici, de fibrinogen într-un creier sănătos, a provocat activarea celulelor imune și pierderea sinapselor, în același fel ca și în boala Alzhemer.

Akassoglou și colegii ei au dezvoltat, recent, un anticorp care blochează interacțiunea dintre fibrinogen și o moleculă asupra celulelor imune ale creierului. Într-un studiu recent, ei au arătat că această proteină protejează împotriva bolii Alzheimer, produsă de inflamația creierului și distrugerile neuronale.

Studiul integral poate fi consultat AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel