Alzheimer și starea civilă. Căsătoriții și divorțații, care au risc mai mare de demență

Batrâni
Demența, cu cea mai cunoscută formă a sa – Alzheimer-, ar putea fi influențată de starea civilă. Conform unui nou studiu, o anumită categorie de oamenii este mai „protejată”, prezentând un risc mai mic de a face Alzheimer la bătrânețe. 

Demența și starea civilă ar putea avea un numitor comun, potrivit unui nou studiu al Universității de Stat din Michigan. Cercetătorii au descoperit că persoanele căsătorite sunt mai puțin susceptibili să experimenteze demență odată cu înaintarea în vârstă.

Pe de altă parte, divorțații sunt de aproximativ două ori mai predispuși decât cei căsătoriți să dezvolte demență, a mai indicat studiul, iar dintre cei divorțați, bărbații prezintă un dezavantaj mai mare decât femeile divorțate.

Într-unul dintre primele studii de acest gen, Hui Liu, profesor de sociologie și colegii lui au analizat patru grupuri de persoane necăsătorite: divorțate sau separate; vaduve; care nu au fost niciodată căsătorite și un gup care a ales să trăiască în comuniune consensuală. Dintre toți, cei  divorțați au avut cel mai mare risc de demență.

Aproape 6 milioane de omeni cu Alzheimer 

Studiul, publicat în „The Journals of Gerontology: Series B”, vine într-un moment în care 5,8 milioane de oameni din SUA trăiesc cu boala Alzheimer și demențe conexe, costând 290 miliarde de dolari, potrivit Asociației Alzheimer. Este o problemă serioasă de sănătate publică, a spus Liu.

„Această cercetare este importantă, deoarece numărul de adulți în vârstă necăsătoriți din Statele Unite continuă să crească, pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult și istoriile lor conjugale devin mai complexe”, a spus Liu. "Starea civilă este un risc social important, dar neglijat pentru factorul demențial".

Liu și echipa de cercetare a analizat datele reprezentative la nivel național din Health and Retirement Study, din 2000 până în 2014. Eșantionul a inclus peste 15.000 de respondenți cu vârsta de peste 52 de ani în 2000, măsurându-și funcția cognitivă la fiecare doi ani, personal sau prin telefon.

 Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că resursele economice diferite reprezintă în parte doar riscul de demență mai mare între respondenții divorțați, văduvi și cei care nu au fost niciodată căsătoriți, dar nu au putut contabiliza riscuri mai mari la ei care conviețuiau împreună. În plus, factorii de sănătate, cum ar fi comportamentele și afecțiunile cronice, au influențat ușor riscul în rândul divorțațlor și al celor căsătoriți, dar nu păreau să afecteze alte stări conjugale.

Aceste descoperiri vor fi utile pentru factorii de decizie de sanatate si practicienii care caută să identifice mai bine populațiile vulnerabile și să proiecteze strategii de intervenție eficiente pentru a reduce riscul de demență, a spus Liu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația
10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel