Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Aluniţele se numesc în termeni medicali nevi. Pot fi nevi pigmentari dar şi de culoarea pielii, care sunt mai puțin periculoși. alunițele care arată ca o pată sunt mai puțin periculoase. Cancerul derivat din celule pigmentare se numeşte melanom. El arata la început ca o aluniţă banală, pentru că odată ce creşte să capete un aspect destul de caracteristic, și anume o pată policroma, cel mai adesea mai închisă la culoare decât celelalte, cu forma asimetrică şi margini neregulate.
Persoanele care au pielea şi ochii deschise la culoare, care se ard uşor la soare, cei care au aluniţe numeroase, cei care au suferit arsuri solare, cei care s-au expus excesiv la solar, cei care au antecedente de melanom (personale sau familiale) sunt mai expuse la a dezvolta o formă de cancer din cauza alunițelor.
Societatea Română de Dermatologie a lansat campania de screening “Kilometrajul UV”, pentru depistarea afecțiunilor cutanate cu potențial canceros. Campania de prevenție “Kilometrajul UV” de anul acesta se va baza pe un studiu clinic realizat de către grupul internaţional Euromelanoma, studiu care relevă faptul că peste 8% din populație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros.
Scopul campaniei este de a verifica alunițele și de a îndemna pacienții să se adreseze medicului dermatolog la prima suspiciune.
“Tratamentul în melanomul cutanat s-a schimbat radical începând din 2019, și în țara noastră intrând linii noi de tratament cum este cea imunologică și cea targhetată după mutația genetică. De la tratamentul acordat inițial doar stadiilor de boală metastatică, în prezent tratamentele se fac și în stadiul III de boală”, a afirmat președintele SRD, prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu.
Principalii factori de risc în dezvoltarea cancerului cutanat sunt
- utilizarea de solare
- expunere frecventă intenționat la soare
- expunere la soare în timpul activităților profesionale
- expunere recreațională la soare (sport sau grădinărit)
- istoric familial de melanom
În cadrul campaniei din 2022 sunt prevăzute mai multe evenimente, între care consulturi în principalele centre dermatologice din țară, în perioada 12 mai – 29 iulie, pe Litoral și la mai multe evenimente sportive.
Societatea Română de Dermatologie va fi prezentă, pentru al doilea an consecutiv, alături de Societatea Română de Endocrinologie, la evenimentul inițiat și coordonat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București “Asumă-ți să fii sănătos! – Litoral 2022”, care se va derula pe Litoral, în perioada 14-21 august.
Euromelanoma este o campanie paneuropeană dedicată sensibilizării publicului cu privire la cancerul cutanat, vizâbd prevenirea acestuia și tratamentul precoce.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...