După 50 de ani, ochii tăi pot suferi...
Vitamina D joacă un rol esențial în menținerea sănătății oaselor, dinților și mușchilor, ajutând la reglarea calciului și fosfaților din organism. O deficiență a acestei vitamine poate duce la afecțiuni grave, precum rahitismul la copii și osteomalacia la adulți, care provoacă deformări ale oaselor.
Corpul nostru produce vitamina D în mod natural atunci când suntem expuși la lumina soarelui, însă acest proces nu are loc suficient în lunile de iarnă, când soarele este mai rar. Astfel, în perioada octombrie - martie, mulți dintre noi nu obținem cantitatea necesară de vitamina D din expunerea la soare, ceea ce poate duce la deficiență.
O alternativă ieftină și eficientă pentru suplimentarea vitaminei D în perioada rece sunt ouăle. Studiile realizate de Universitatea Newcastle au arătat că unele metode de gătire păstrează mai mult vitamina D în ouă.
Cercetările arată că ouăle bătute păstrează aproximativ 109% din vitamina D. Acest lucru sugerează că nu doar că vitamina D rămâne intactă, dar procesul de gătire poate chiar să o facă mai accesibilă organismului. Aceasta este, așadar, una dintre cele mai eficiente metode de gătit.
O altă metodă care păstrează aproape întreaga vitamină D este gătirea ouălor la microunde, care asigură aproximativ 109% din conținutul inițial al acestora. În plus, este o opțiune rapidă și convenabilă pentru prepararea unui mic dejun nutritiv.
Gătirea ouălor prin poșare păstrează aproximativ 93% din vitamina D. Această metodă blândă este perfectă pentru obținerea unor ouă cu o textură fină, în timp ce păstrează o mare parte din nutrientul esențial.
Ouăle fierte păstrează circa 80% din vitamina D, fiind o metodă simplă și ușor de aplicat, deși nu este la fel de eficientă ca altele în păstrarea completă a vitaminei.
Prăjirea ouălor duce la o păstrare de aproximativ 78% din vitamina D. Deși nu este metoda ideală, prăjirea rămâne una dintre cele mai populare tehnici de gătit.
Vezi și: Trucul care îți menține casa sănătoasă iarna. Cum să aerisești fără să pierzi căldura
Pe lângă ouă, există și alte alimente care pot suplimenta nivelul de vitamina D, cum ar fi peștele gras, carnea roșie, ficatul și anumite alimente fortificate, precum margarina și cerealele de mic dejun. De asemenea, somonul și ciupercile sunt surse naturale de vitamina D.
În timpul iernii, NHS recomandă tuturor să ia în considerare suplimentele zilnice de vitamina D. În schimb, în perioada aprilie - septembrie, majoritatea persoanelor pot obține suficientă vitamină D din lumina soarelui, cu excepția celor care petrec foarte puțin timp în aer liber sau se protejează de soare.
Ouă - FOTO: Freepik
Vezi și: Ce pățești dacă mânânci pâine mai veche de două zile. Detaliul care te poate îmbolnăvi
Deși vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, aceasta poate avea și alte funcții importante în organism. Dr. Luke Powles, director asociat al clinicilor Bupa Global din Marea Britanie, sugerează că vitamina D ar putea ajuta la întărirea sistemului imunitar, deși acest lucru necesită cercetări suplimentare pentru a fi confirmat.
Pentru a preveni deficitul de vitamina D în timpul iernii, este important să te concentrezi pe surse alimentare precum ouăle și să iei în considerare suplimentele dacă este necesar, pentru a sprijini sănătatea generală în această perioadă rece.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
După 50 de ani, ochii tăi pot suferi...
Cum poți deveni un "super-senior"?...
Acest aliment îți oferă o doză...
Diagnosticarea și tratarea tumorilor cerebrale. Ce șanse ai în...
Medicul Vlad Ciurea a rupt tăcerea...
Metapneumovirusul uman, hMPV, atrage...
Elon Musk rescrie regulile medicinei....