Mindfulness, considerat o soluție...
Temperaturile globale, precum și frecvența și intensitatea valurilor de căldură sunt tot mai crescute din cauza schimbărilor climatice.
Perioadele prelungite de temperaturi ridicate pe timp de zi și de noapte creează un stres fiziologic asupra organismului uman, care agravează principalele cauze de deces la nivel mondial, inclusiv bolile respiratorii și cardiovasculare, diabetul zaharat și bolile renale.
Valurile de căldură pot avea un impact acut asupra unor populații mari pentru perioade scurte de timp, pot declanșa adesea urgențe de sănătate publică și pot avea ca rezultat o mortalitate excesivă și efecte socio-economice în cascadă, cum ar fi de exemplu, pierderea capacității de muncă și a productivității muncii, potrivit OMS.
De asemenea, acestea pot cauza pierderea capacității de furnizare a serviciilor de sănătate, în cazul în care întreruperile de energie electrică care însoțesc adesea valurile de căldură perturbă unitățile sanitare, infrastructura de transport și de apă.
Conștientizarea rămâne insuficientă în ceea ce privește riscurile pentru sănătate pe care le prezintă valurile de căldură și expunerea prelungită la temperaturi ridicate.
DSP Iași a transmis un mesaj de informare pentru populație, în ceea ce privește măsurile pe care trebuie să le luăm pe timpul verii.
Mai mult, potrivit DSP, există un aliment care hidratează la fel de bine ca apa și îl putem consuma în zilele toride de vară.
"a) Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11-18;
b) Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
c) Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise;
d) Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă;
e) Beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 minute;
f) Nu consumați alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
g) Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai verde sau negru, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
h) Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o cantitate mare de apă;
i) O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar cu apă;
j) Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc);
k) Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
l) Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate;
m) Cum putem să limităm creșterea temperaturii în locuință:
- închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzele și/sau draperiile;
- țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință;
- deschideți ferestrele seara târziu, noaptea sau dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință;
- stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale;
- închideți orice aparat electro-casnic de care nu aveți nevoie", potrivit DSP Iași.
"a) Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer
b) Sistemul de alimentație avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă
c) Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită
d) Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuțe din materiale textile vegetale comode
e) Nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, și obligatoriu cu capul acoperit
f) Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit și fructe proaspete și foarte bine spălate
g) Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale din fructe fără adaos de conservanți. Se va evita în același rimp consumul de cafea sau alcool și vor avea grijă să mențină o igienă riguroasă a sânului
h) La cel mai mic semn de suferință a copilului sau mamei, aceștia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică ulterioară
i) Atenție deosebită se va acorda condițiilor de igienă atât pentru copil, cât și pentru mamă. Copilul va fi ținut cu hăinuțe sau scutece curate și uscate și mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia.În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puțin o dată pe zi, și obligatoriu seara la culcare.
j) Copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apă la temperatura camerei", mai transmite DSP Iași.
"a) Crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului
b) Hidratare corespunzătoare cu apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale fără adaos de conservanți
c) Se vor consuma numai alimente proaspete, se va evita consumul alimentelor ușor perisabile
d) Este interzis consumul de alcool și cafea pe timpul caniculei
e) Se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară din materiale vegetale și protecție adecvată la nivelul capului
f) Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului.
Este recomandat ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice (cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune) să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente
g) Menținerea cu rigurozitate a igienei personale recomandându-se efectuarea a câte 3-4 dușuri pe zi", a completat DSP Iași.
"A. Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:
a) Reducerea intensității și ritmului activităților fizice ;
b) Asigurarea ventilației la locul de muncă ;
c) Alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
B. Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:
a) Asigurarea unei cantități de apă adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb ;
b) Asigurarea echipamentului individual de protecție ;
c) Asigurarea de dușuri(acolo unde este posibil)", au completat.
"- reduceți deplasările la cele esențiale
- nu vă deplasați între orele 11:00 – 17:00
- consumați lichide între 2-4 litri/zi
- nu consumați alcool și băuturi cu conținut ridicat de cofeină
- dacă faceți tratamente pentru afecțiuni cronice, luați-vă medicamentele în mod regulat, cu apă multă
- nu scoateți copiii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9 dimineața și după ora 20.00
- evitați mâncărurile grele și mesele copioase
- folosiți serviciile medicale spitalicești sau de urgență doar în cazuri justificate, pentru problemele curente de sănătate anunțați telefonic medicul de familie", informează DSP Iaşi, pe pagina de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Mindfulness, considerat o soluție...
Alimentația echilibrată, bogată în...
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...