Printr-un gest care durează doar...
Alimentele mucegăite vă pot trimite direct la spital, sau chiar mai grav, unele pot fi chiar mortale. Specialiștii arată ce se întâmplă dacă mâncăm pâine mucegăită.
Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice și trăiesc pe materie animală sau vegetală. Atât de multe specii de ciuperci sunt încă necunoscute, încât se estimează că există peste 300.000 de tipuri de ciuperci. Cele mai multe dintre aceste specii sunt organisme asemănătoare fibrelor și produc spori, care pot fi transportați de apă, aer sau insecte. Mucegaiurile nu sunt ca bacteriile prin faptul că au multe celule. Ele pot arăta ca ciupercile sub microscop.
Consumul de pâine mucegăită poate provoca anumite probleme. Cu toate acestea, de obicei, depinde de tipul de mucegai pe care îl mănânci, deoarece unele dintre ele sunt mai periculoase și poate provoca o boală gravă. O serie de ciuperci sau bacterii pot crește pe pâine.
Cea mai frecventă problemă după ce ați mâncat pâine mucegăită este durerea de stomac. Cu toate acestea, ceea ce se întâmplă depinde de tipul de mucegai mânncat, dar un alt factor care determină efectele sale este cât de sensibil ești la mucegai. Unii oameni sunt mai sensibili decât alții și vor avea și o reacție adversă serioasă. În acest caz, este posibil să aveți un stomac deranjat și să vă fie dificil să respirați. Acest lucru poate necesita spitalizare, de asemenea.
Unele studii au descoperit, de asemenea, că consumul de mucegai poate duce la tulburări grave ale sistemului nervos și depresie.
Un alt lucru foarte important de înțeles este că uneori există mai multe tipuri de mucegai pe pâine. Prin urmare, este dificil să se determine dacă pâinea mucegăită pe care ați mâncat-o va duce la o reacție serioasă. În multe cazuri, oamenii au mâncat pâine mucegăită și s-au îmbolnăvit grav – unii au murit și ei.
Consumul de pâine mucegăită nu duce întotdeauna la complicații, deoarece multe tipuri de mucegai nu sunt dăunătoare. Deoarece nu puteți spune ce tip de mucegai a crescut pe pâinea dvs., ar trebui să evitați pur și simplu să o mâncați.
Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când sporii mici de mucegai care pot călători prin aer aterizează pe suprafața pâinii și încep să o putrezească. În câteva zile, pâinea ta se va transforma din alb în negru. Chiar dacă credeți că cea mai mare parte a pâinii este curată, s-ar putea să vă înșelați, deoarece sporii mici ar fi invadat deja restul pâinii - nu le puteți vedea cu ochiul liber. Prin urmare, nu ar trebui să mănânce pâine mucegăită, notează Cleaveland Clinic.
Pâine mucegăită - FOTO: Freepick
Vezi și: Demența, primele simptome. La ce trebuie să fii atent
Consumul de alimente mucegăite nu este o idee bună, deoarece mucegaiul poate fi toxic. Cea mai bună idee este să aruncați mâncarea care arată putred sau are mici pete de mucegai. Rețineți că ar trebui să evitați adulmecarea alimentelor mucegăite, deoarece pot elibera spori în tractul respirator și pot provoca reacții alergice sau alte complicații. Acesta este motivul pentru care este important să știi ce se întâmplă dacă mănânci pâine mucegăită.
Șuncă de țară uscată: le puteți mânca după spălarea mucegaiului, deoarece aceste produse pot avea mucegai de suprafață care nu sunt periculoase.
Brânză tare: O poți mânca pentru că mucegaiul nu poate pătrunde în produs. Totuși, ar trebui să aruncați partea de brânză care are mucegai pe ea. Utilizați o folie proaspătă pentru a acoperi brânza.
Legume și fructe ferme: Puteți consuma fructe și legume precum ardei gras, varză, morcovi etc., după tăierea părții mucegăite. Mucegaiul nu poate pătrunde în aceste alimente dense.
După ce știi ce se întâmplă dacă mănânci pâine mucegăită, trebuie să eviți să mănânci următoarele alimente mucegăite cu orice preț. Bacon, carne de prânz, și hot dog. Nu consuma aceste alimente, deoarece acestea au un conținut ridicat de umiditate și pot exista, de asemenea, bacterii la suprafață cu mucegai, mai notează Cleaveland Clinic.
Carne de pasăre gătită, carne și caserole fierte: Aceste produse alimentare au un conținut ridicat de umiditate care poate fi contaminat. Pe lângă mucegai, pot exista şi bacterii prezente la suprafaţă.
Cereale fierte și paste făinoase: Ar trebui să aruncați aceste produse alimentare dacă aveți mucegai vizibil, deoarece conținutul lor de umiditate poate fi contaminat.
Brânză moale, iaurt și smântână: Aceste produse alimentare au un conținut ridicat de umiditate care se poate contamina dacă există mucegai prezent la suprafață. Evitați să le mâncați.
Gemuri și jeleuri: Nu mâncați gemuri și jeleuri mucegăite și nu încercați niciodată să scoateți mucegaiul pentru a utiliza conținutul rămas. Mucegaiul în acest caz produce o micotoxină care poate fi periculoasă.
Leguminoase, unt de arahide și nuci: Nu le mâncați dacă sunt mucegăite.
Vezi și: Leacuri împotriva arsurilor solare, mit și adevăr. Dermatolog: Trebuie să răcim pielea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Durerea și disconfortul în jurul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
La vârsta a doua, prevenția...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...