Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Alimentele se împart în două categorii mari. Sănătoase și nesănătoase. Dacă vreți să vă mențineți inteligența atunci trebuie să știți care sunt alimentele, care potrivit specialiștilor, ucid inteligența. Nutriționiștii recomandă a se evita alimentele nocive pentru creier, sau de a limit ape cât posibil consumul acestora.
Studiile arată că excesul de zahăr este dăunător organismului. Produsele care conțin mult zahăr nu doar că afectează silueta, ci au efect negativ asupra procesului de învățare și memorie. Organizația Mondială a Sănătății recomandă limitarea consumului de zahăr adăugat la 5 la sută din aportul nostru caloric zilnic, ceea ce ar însemna cam 25 de grame (6 lingurițe).
Vezi și: Probioticele, microbii pozitivi pentru organism. Cum acționează
Îndulcitorii artificiali conțin mai puține calorii decât zahărul, dar au efect negativ asupra sănătății. Dacă sunt utilizaţi pentru o perioadă mai extinsă de timp, îndulcitorii artificiali pot provoca vătămări cerebrale şi pot interfera cu capacitatea cognitivă, în special dacă utilizaţi cantităţi mari de îndulcitori.
Cercetările mai arată că alcoolul nu doar că dăunează ficatului, dar provoacă și ”ceața la creier”. Persoanele care consumă mult alcool au tendința de a avea confuzii mentale. Nu mai pot gândi clar. Simptomele sunt reversibile, dacă se oprește consumul de alcool sau se limitează cantitatea de alcool consumată la câteva băuturi pe săptămână.
Vezi și: Cimbrul, antibioticul săracului. De ce să consumi câteva grame de cimbru
Studiile arată că mâncarea ultra procesată, precum cea de tip fast-food poate schimba substanţele chimice din creier, ducând astfel la simptome asociate cu depresia şi anxietatea. Aceste alimente afectează producerea de dopamină, o importantă substanţă biochimică ce favorizează fericirea şi un sentiment general de bunăstare. Mai mult, dopamina mai sprijină şi funcţia cognitivă, capacitatea de învăţare, vigilenţa, motivarea şi memoria. De aceea este atât de important să eviţi toate alimentele care conţin grăsimi în exces.
Alimentele procesate conțin chimicale, coloranţi alimentari, aditivi, arome artificiale, conservanţi care afecta comportamentul şi funcţionarea cognitive. Aceste alimente pot provoacă hiperactivitate, atât la copii, cât şi la adulţi. Alimentele prăjite sau procesate distrug lent celulele nervoase localizate în creier.
Vezi și: Dispraxia, boala care face imposibil mersul pe bicicletă. Cum îi afectează pe copii
Grăsimile
Grăsimile trans naturale provin de la animalele care produc carne și produse lactate (bovinele-vacile) creează în mod natural cantități mici de grăsime trans în intestin. La rândul lor aceste grăsimi trec în alimentele pe care le creează. Nu există suficiente cercetări pentru a determina impactul acestor tipuri de grăsimi trans asupra sănătății, potrivit American Heart Association (AHA).
Grăsimile trans artificiale se obțin printr-un procedeu chimic numit hidrogenare sau hidrogenare parțială. Hidrogenarea se face prin adăugarea forțată a hidrogenului în grăsimile polinesaturate. Adăugarea grăsimilor trans în produsele alimentare are rolul de a întări rezistența produsului la temperatura camerei, în primul rând, dar și pentru că este un substituent mai ieftin și mai puțin sensibil pentru unt și produsele de panificație crocante. Producătorii au început să facă abuz de acest tip de grăsimi, deoarece ele ajută la prelungirea prospețimii alimentelor, permit păstrarea acestora pentru un termen mai îndelungat și le face să arate mai atrăgătoare pe rafturile magazinelor.
”Grăsimile trans artificiale sunt considerate cel mai periculos tip de grăsimi deoarece au efecte devastatoare asupra organismului uman. La fel ca grăsimile saturate în exces, grăsimile trans ridică nivelul colesterolului rău (LDL). Acizii trans mai au un efect nociv, însă, reducând concomitent nivelul colesterolului bun (HDL)”, arată medicul Manuela Tecar.
Vezi și: Căderea părului. Când există semne de îngrijorare și care sunt tratamentele
Alimentele procesare sau semi-procesare se înscriu în categoria alimentelor care afectează creierul. Acestea au un impact nefavorabil asupra sistemului nervos central şi mai şi sporesc riscul dezvoltării de tulburări cerebrale degenerative mai târziu în viaţă.
Anumite tipuri de cereale, cu EXCEPȚIA, celor integrale pot fi dăunătoare. Cerealele 100% sunt foarte bogate în fibre şi previn îmbătrânirea arterelor. În schimb, în cazul cerealelor care nu sunt integrale, dacă acestea se consumă cu regularitate există riscul îmbătrânirii mai rapide și pot fi întâlnite pierderi de memorie.
Sarea în exces poate fi dăunătoare pentru organism. Alimentele care conțin cantități mare de sare pot afecta funcția cognitivă și împiedică abilitatea de a gândi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...