Alimentele care ne fac să ne pierdem concentrația

Carnea și ouăle ajută creierul la bătrânețe
Abilitatea noastră de a ne concentra poate scădea după ce mâncăm anumite alimente, arată un nou studiu. 

Studiul a comparat modul în care 51 de femei au efectuat un test al atenției și concentrației după ce au mâncat fie o masă bogată în grăsimi saturate, fie aceeași masă făcută cu ulei de floarea soarelui, care este bogat în grăsimi nesaturate.

Performanța subiecților la test a fost mai slabă după ce au mâncat masa bogată în grăsimi saturate decât după ce au mâncat masa care conține o grăsime mai sănătoasă, semnalând o legătură între acel aliment gras și creier. Pierderea puterii de concentrare în aceste cazuri e un semnal de alarmă, spun cercetătorii, pentru că efectul este notabil după o singură masă.

„Pentru că ambele variante de masă servite de subiecți au avut de fapt un conținut bogat în grăsimi, este posibil ca efectele mesei cu grăsimi saturate să fie de fapt chiar mai mare dacă e comparat cu una cu puține grăsimi", a explicat Annelise Madison, autorul principal al studiului, absolvent de psihologie clinică de la Universitatea de Stat din Ohio.

Mesele cu grăsimi saturate slăbesc concentrația

Studiul a presupus două teste, de fapt. Femeile au fost împărțite în două grupuri, fiecare având alt meniu, care a fost inversat la al doilea test. Mesele cu conținut ridicat de grăsimi au fost compuse din: ouă, biscuiți, cârnați de curcan și grăsimi, care conțin 60 de grame de grăsime, ulei de palmier, bogat în grăsimi saturate, fie uleiul de floarea soarelui cu grăsimi saturate. Ambele mese au însumat 930 de calorii și au fost concepute pentru a imita conținutul diferitelor mese de tip fast-food, cum ar fi un dublu burger cu brânză sau un burger mare și cartofi prăjiți.

Cinci ore mai târziu, femeile au făcut din nou testul de performanță. Între una și patru săptămâni mai târziu, au repetat acest test, mâncând masa opusă față de cea din prima fază.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, probele de sânge de bază ale participanților pentru a determina dacă au conținut o moleculă inflamatorie care semnalează prezența endotoxemiei - toxina care se poate scurge din intestine și intra în fluxul sanguin atunci când bariera intestinală este compromisă.

După ce au consumat masa bogată în grăsimi saturate, toate femeile participante au fost, în medie, cu 11% mai puțin capabile să detecteze stimulii țintă în evaluarea concentrației. Problemele de concentrare au fost, de asemenea, evidente la femeile care aveau și scurgeri din intetsine. Timpul lor de răspuns la test a fost mai neregulat și au fost mai puțin capabile să își susțină atenția în timpul testului de 10 minute.

„În cazul în care femeile au avut un nivel ridicat de endotoxemie, aceasta a sters, de asemenea, diferențele intre masa. Au avut performanțe slabe, indiferent de tipul de grăsime au consumat", a spus Madison.

Deși studiul nu a determinat ce se întâmplă în creier, Madison a spus că cercetările anterioare au sugerat că alimentele bogate în grăsimi saturate pot genera inflamații în întregul corp și, eventual, în creier. Acizii grași pot traversa, de asemenea, bariera sânge-creier.

„Ar putea fi ca acizii grași să interacționeze direct cu creierul. Ceea ce arată, este puterea dereglare legată de intestin", a spus ea.

Studiul (link direct) a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel