Alimentele bogate în fibre eliberează hormoni intestinali care suprimă foamea și schimbă metabolismul

Fibre - Foto: Freepik @Chathuranga1992
Impactul unei diete bogate în fibre asupra metabolismului intestinal și apetitului.

Un nou studiu publicat recent în Science Translational Medicine arată că o dietă bogată în fibre afectează metabolismul intestinului subțire, stimulând eliberarea hormonului intestinal peptide tyrosine tyrosine (PYY), cunoscut pentru rolul său de suprimare a apetitului, mai mult decât o dietă săracă în fibre.

Acest efect a fost observat indiferent de structura alimentelor.

Cercetătorii au investigat modul în care dietele cu conținut căzut și ridicat de fibre afectează eliberarea hormonilor intestinali PYY și glucagon-like peptide 1 (GLP-1). În acest scop, au fost selectați aleatoriu 10 voluntari sănătoși care au urmat una dintre cele trei diete timp de patru zile:

1. Alimente integrale bogate în fibre, cum ar fi mazărea și morcovii

2. Alimente bogate în fibre cu structura perturbată (aceleași alimente bogate în fibre, dar pasate sau blendate)

3. Alimente procesate sărace în fibre.

Fibrele sunt un tip de carbohidrați pe care organismul nu îi poate digera. Deși majoritatea carbohidraților sunt descompuși în molecule de zahăr numite glucoză, fibrele nu pot fi descompuse în molecule de zahăr și, în schimb, trec prin organism nedigerate. Fibrele ajută la reglarea utilizării de către organism a zaharurilor, contribuind la menținerea sub control a foamei și a glicemiei, potrivit Harvard University.

Copiii și adulții au nevoie de cel puțin 25 până la 35 de grame de fibre pe zi pentru o sănătate bună.

Surse importante sunt cerealele integrale, fructele și legumele integrale, leguminoasele și nucile.

Participanții au fost apoi repartizați aleatoriu la celelalte două diete, cu o perioadă de pauză de cel puțin o săptămână în care și-au reluat dieta normală între fiecare sesiune.

Dietele au fost echilibrate din punct de vedere energetic și a macronutrienților, dar doar cele două diete bogate în fibre au fost echivalente în ceea ce privește conținutul de fibre, având între 46,3 și 47,9 grame de fibre zilnic, în timp ce dieta săracă în fibre conținea doar 12,6 grame de fibre zilnic.

Concluzia studiului arată că ambele diete bogate în fibre au crescut eliberarea PYY - dar nu și GLP-1, comparati cu dieta săracă în fibre în perioada 0 - 240 minute postprandială, când alimentele se aflau predominant în intestinul subțire.

La 120 de minute, ambele diete bogate în fibre au crescut nivelul de PYY comparativ cu dieta săracă în fibre, contrazicând ipoteza cercetătorilor conform căreia structurile intacte ale alimentelor ar stimula PYY într-o măsură mai mare decât structurile perturbate.

Participanții la studiu au raportat o senzație de foame mai redusă la 120 de minute cu dietele bogate în fibre comparativ cu dieta săracă în fibre.

Dietele bogate în fibre au crescut nivelul de fluide ileale, iar dieta bogată în fibre cu structura perturbantă a crescut anumiți aminoacizi ileali.

"Dietele bogate ]n fibre, indiferent de structura alimentelor, cu crescut eliberarea PYY prin modificări ale profilului metabolic ileal. Moleculele ileale, care sunt moderate de aportul alimentar, au fost demonstrate ca jucând un rol în eliberarea PYY, ceea ce ar putea fi folosit pentru a proiecta diete care să promoveze sațietatea", au scris autorii, notează Medscape.

Tipuri de suplimente de fibre

Majoritatea nutriționiștilor sugerează obținerea fibrelor din alimente integrale, deoarece acestea sunt sănătoase și în alte moduri. Alimentele cu fibre includ fructe, legume, nuci, fasole și cereale.

Dar dacă nu obțineți suficient din dietă, suplimentele de fibre vă pot ajuta să umpleți golul. Fibrele „funcționale” sunt extrase din sursele lor naturale și apoi adăugate la suplimente sau alimente și băuturi îmbogățite pentru a crește conținutul lor de fibre. Suplimentele de fibre vin sub formă de pulberi, capsule sau gume.

Potrivit WebMD, unele dintre cele mai comune ingrediente din suplimentele cu fibre sunt:

Psyllium

Inulină

Dextrină de grâu

Gumă de salcâm

Policarbofil de calciu

Semințe de in

Metilceluloză

Arabinoxilan

Un studiu a constatat că administrarea unei cantități prea mari de inulină (30 de grame) a provocat o creștere a inflamației organismului. Cu toate acestea, un participant la studiu a raportat o scădere a inflamației la această doză mare. Se pare că oamenii pot răspunde diferit la diferite ingrediente și cantități de suplimente din fibre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel