Alimente de evitat în POST. Care dintre ele este bombă calorica

alimente de evitat FOTO: Pexels @dzenina lukac
Ce alimente trebuie să evităm în post și cu ce produse sănătoase le putem înlocui?

Mulți dintre noi fac greșeli de alimentație în perioada postului din cauza limitării produselor de origine animală. Mai mult decât atât, anumite alimente pe care le consumăm în mod regulat în post au efecte extrem de nocive asupra sănătății.

Bomba calorică

Pateul vegetal este una dintre cele mai consumate produse în perioada postului. Din păcate „combinația dintre pâine și pateu vegetal este foarte dăunătoare pentru organism și devine o bombă calorică", a declarat nutriționistul Mario Popescu pentru emisiunea "Vorbește lumea" de la Pro TV. Mai mult decât atât,  „pâine albă are un indice glicemic foarte mărit", iar acest lucru va determina creștere în greutate.

Putem înlocui pateul vegetal cu un alt produs asemănător, dar foarte sănătos : „ne putem face în casă un pate vegetal din năut și cartofi”, anunță nutriționistul.

Soia

În trecut „a fost o campanie de marketing foarte agresivă cu privire la beneficiile pe care le aduce soia pentru sănătate", dezvlăluiește nutriționistul. Acest lucru nu este departe de adevăr, DAR nu se aplică produselor din soia modificate genetic. Din păcate, cele mai multe produse din soia de pe piață sunt modificate genetic, iar tofu este unul dintre cele mai populare. El avertizează că "este bine sa evităm consumul de soia deoarece perturbă foarte mult balanța hormonală".

Mezelurile

Așa cum spune și nutriționistul, „despre mezeluri în general nu am o părere foarte bună”, iar alimentele vegetale de acest tip sunt și mai periculoase pentru sănătate. Din acest motiv, mezelurile ar trebui eliminate total din alimentație.

Cartofii prăjiți

„Problema cu ei este că nu îi consumăm doar în post", declară Mario Popescu și anunță că ne putem bucura de același gust în cazul în care îi preparăm altfel: „putem să tăiem cartofii pai și să îi gătim în cuptor".

Margarina

Nutriționistul este de părere că „margarina nu ar trebui folosită nicicum. Problema margarinei este că are foarte multe grăsimi trans". Aceste grăsimi favorizează depunerea colesterolului pe vasele de sânge și cresc considerabil riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, „uleiul prăjit emană niște produși toxici”, avertizează nutriționistul și recomandă înlocuirea prăjelii cu alt mod e preparare. Vezi și: Criza de ulei, benefică pentru SĂNĂTATE. Ce este ACRILAMIDA

Dulciurile

Pofta de dulce poate fi o provocare, iar „combinația dintre zahăr, făină rafinată, grăsimi trans devine o problemă pentru sănătatea noastră”, anunță nutriționistul. Din această categorie periculoasă fac parte gogoșile, iar un înlocuitor bun al acestora sunt dulciurile rovegane. Totuși, el ne recomandă să mâncăm cu măsură aceste alimente: „trebuie să avem grijă la cantitate, dar ele sunt foarte sănătoase și gustoase”.

Înlocuitorii de unt

Eliminarea produselor lactate poate fi grea pentru mulți oameni în perioada postului. O alternativă a untului clasic pot fi: „untul de caju, untul de cacao, untul de arahide”, declară nutriționistul și ne spune că „avocado poate înlcoui untul animal datorită consistenței pe care o are".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel