Alimente care cresc starea de spirit. Vitamina care joacă cel mai important rol

Alimente depresie stare de spirit - Foto: Freepik @EyeEm
Relația dintre mâncare și starea de spirit este atât de complicată și misterioasă încât există un întreg domeniu de studiu dedicat acesteia.

Studiile arată că alimentația poate influența în mod semnificativ starea noastră de spirit și sănătatea mintală. De la depresie și anxietate la claritate mentală și niveluri de energie, ceea ce punem în corpul nostru joacă un rol crucial în modul în care ne simțim și funcționăm mental.

O analiză din 2020 a constatat că pentru unii oameni, pur și simplu creșterea consumului de fructe și legume poate îmbunătăți sănătatea mintală și bunăstarea emoțională.

O altă analiză din 2015 sugerează că alimentele foarte procesate pot fi asociate cu un risc crescut de depresie.

Un studiu din 2019 concluzionează că anumite alimente, în special cele bogate în antioxidanți și alți nutrienți pot fi un tratament adjuvant pentru depresie. 

Studiul a sugerat că acizii grași omega-3 au îmbunătățit simptomele depresive la pacienți.

Deși cercetările sunt mixte, acidul folic adecvat și vitamina B12 par, de asemenea, să joace un rol în prevenirea riscului de depresie. 

Vitamina D joacă, de asemenea, un rol, deoarece reglează calciul și serotonina din organism. Deficiența de vitamina D este asociată cu o creștere cu 8% până la 14% a depresiei și cu o creștere cu 50% a ratelor de sinucidere. 

Alimente care vă pot stimula starea de spirit

Alimente cu cereale integrale și bogate în fibre

Cerealele integrale și alte alimente bogate în fibre vă pot stimula starea de spirit datorită efectului de sațiere și de stabilizare a zahărului din sânge al fibrelor.

Iată câteva alimente din cereale integrale și bogate în fibre care vă pot susține sănătatea emoțională:Fulgi de ovăz, quinoa, pâine integrală, orez brun, orz, legume cu amidon și fructe. 

Alimente bogate în antioxidanți

Antioxidanții au multe funcții importante în organism, dar mai ales vă protejează celulele de radicalii liberi, un tip de moleculă instabilă, dăunătoare, care este legată de cancer și alte boli.

Aportul scăzut de antioxidanți a fost legat de depresie, iar oamenii de știință cred că antioxidanții joacă un rol important în protecția neuronală și stabilizarea dispoziției.

Încercați să adăugați unele dintre aceste alimente în dieta dumneavoastă pentru a vă stimula starea de spirit. 

Fructe de pădure, spanac, rucoola, napi, sfeclă, sparanghel, ridichi, dovlecei. Cafea, ciocolată neagră, condimente. 

Alimente fermentate

Alimentele fermentate conțin cantități mari de probiotice vitale, care susțin sănătatea microbiomului tău. Cercetările sugerează că sănătatea intestinală are un impact semnificativ asupra sănătății generale, inclusiv asupra stării de spirit.

De fapt, adăugarea mai multor probiotice în dieta ta poate crește direct nivelurile de serotonină, un neurotransmițător important care reglează starea de spirit. 

Exemple de alimente fermentate sunt varza murată, iaurt, chefir etc. 

Alimente bogate în acizi grași esențiali

Acizii grași esențiali, în special omega-3 și omega-6, sunt grăsimi importante pe care trebuie să le obțineți din dieta dumneavoastră, deoarece corpul dumneavoastră nu le poate produce intern.

Legătura dintre mâncare și starea de spirit este evidentă și complexă. Adoptarea unei diete echilibrate, bogate în alimente integrale și nutrienți esențiali, poate juca un rol crucial în menținerea sănătății mintale și a bunăstării generale. Este important să fim conștienți de impactul pe care alegerile noastre alimentare îl au nu numai asupra corpului nostru, ci și asupra minții noastre, și să facem alegeri alimentare informate pentru o viață mai sănătoasă și mai fericită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel