Alimente care te îngrașă vara. Ce să nu mănânci pe căldură

Obiceiuri alimentare
Vara, viața poate fi mai ușoară, cu atâtea variante din care să vă alcătuiți un meniu, dar dacă nu sunteți atenți, vă veți îngrășa mâncând anumite alimente. Iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le evitați vara, dacă țineți la siluetă:

E vară, e soare, timpul perfect pentru grătare, cocktailuri la piscină și jocuri/plimbări în aer liber. Pe masă punem și tot felul de salate, unele cu cartofi și maioneză, dăm iama în înghețată, bem sucuri și bere reci de-ți îngheață dinții. Viața poate fi mai ușoară când ai multe opțiuni la îndemănă, dar trebuie să știți că sunt câteva capcane, adevărate bombe cu calorii, pe care ar fi bine să le evitați. Iar dacă vreți musai să faceți grătar, atunci sunt anumite alimente care merg mai bine pe căldura asta.

Carnea grasă care sfârâie pe grătar

Vestea proastă: grătarul poate să vă saboteze silueta și dieta. O friptură de porc de jumătate de kilogram aduce, ea singură, un surplus de 1.540 de calorii și 124 g de grăsimi. Un cheeseburger mediu are 750 de calorii și 45 de grame de grăsime. Ce ziceți de coaste de porc sau de vită? Ele provin din cea mai grasă parte a animalului! Vestea bună e că puteți alege un mușchiuleț de porc sau de vită ori un piept de pui fără piele. Mai puțin grase, dar mai sănătoase!

Cârnații, micii și crenvurștii

Hot Dog-ul, adică acel crenvurșt în pâine cu mult muștar și sos tomat, și cârnații sunt ușor de făcut și d e mâncat. Dar ar fi bine să nu vă apropiați de ei. Aici nu e vorba doar de grăsimi sau doar de calorii - la urma urmei, puteți alege versiuni cu conținut scăzut de grăsime. E vorba de compoziția lor: au carne prelucrată (care crește riscul pentru numeroase forme de cancer, printre altele) și sunt plini de sodiu. Un crenvurșt are în jur de 280 de calorii, 15 grame de grăsime și 1,250 mg de sodiu. Un cârnat un pic mai gros cât degetul mare are 350 de calorii, 24 grame de grăsime și 1,590 mg de sodiu. Micii românești sunt tot pe acolo!

Salatele cu maioneză

O porție de jumătate de cană de salată de cartofi are 179 calorii și 10,25 grame de grăsime. Aceeași cantitate de salată de varză cu sos cu maioneză are aproximativ 138 de calorii și 8 grame de grăsime. Salata de vinete o arăta mai bine cu maioneză, dar și ea are circa 150 de calorii. O mai și întindem pe pâine. Să nu mai vorbim de salata boeuf și cea de icre gata făcute de la magazin. La suta de grame sar de 500 de calorii. Nu credeți? Citiți etichetele produselor! De ce sunt așa bogate în calorii? Pentru că au maioneză! E simplu să reduceți caloriile: eliminați maioneza! Sau puneți un iaurt degresat în loc. Sau de ce să nu încercați o salată de cartofi în stil german, cu mai mult oțet decât ulei? Apoi, includeți o mulțime de legume în orice salată pentru a crește aportul de fibrele și de substanțe nutritive.

Cocktailurile dulci și reci

Băuturile alcoolice dulci, cu fructe, cele care se servesc adesea cu o umbreluță și pai, pot să vi se pară bune, dar sunt bombe calorice. O piña colada poate varia de la 245-490 de calorii, un daiquiri de la 300-800 de calorii, iar un ceai cu gheață Long Island îți dă un surplus de 520 de calorii sau mai mult – multe din aceste calorii provenind din zahăr! Nu mai vorbim de alcoolul din ele, care nu e recomandat pe căldură. În loc de băuturi frumos colorate, dar e musai să beți ceva, alegeți un pahar de vin sau un șpriț, ori o bautură fără alcool, cu apă minerală și suc natural de fructe, arată nutriționiștii de la MedicineNet

Cu ce-ți stingi setea

Starea hidratată este esențială în timpul verii, dar băuturile reci pot provoca dezastre în talie. Aveți grijă ce alegeți - dacă beți cutii de ceai dulce, sifon îndulcit, băuturi energizante, sucuri acidulate sau bere, probabil că adăugați la aportul zilnic de calorii câte 150 la fiecare cutie băută. Smoothies, milkshakes, și preparate de cafea frape pot să conțină lejet și 300 de calorii. Dacă nu puteți să vă rezumați la apă, încercați variantele light ale băuturilor preferate sau alegeți unele fără zahăr. Pe cutii aveți eticheta și puteți alege băuturile cu cât mai puține calorii.

Sezonul înghețatei

O ceașcă de înghețată, adică 100 de grame, conțin între 250 – 400 de calorii și 20 – 30 de grame de grăsime. Dacă alegeți un milkshake cu biscuiți și ciocolată, cumpărați de fapt un pahar cu circa 760 de calorii și 36 grame de grăsime! Asta nu trebuie să renunți la înghețată, ci doar să mâncați ai rar, în porții mici și dacă se poate din soiurile cu mai puține grăsimi. Sunt soiuri care se fac din iaurt, fără zahăr, și cu fructe tăiate bucăți, care pot avea mai puțin de 150 de calorii la suta de grame.

Pericol clar de îngrășare

Târgurile și promenadele sunt pline de tonete, graserii și fast-food-uri cu tot felul de delicii prăjite. De la plăcinte cu brânză (aproximativ 500 de calorii plăcinta), macaroane cu brânză (aproximativ 610 calorii prția), pulpe de pui prăjite (aproximativ 1.136 calorii și 54 de grame de grăsime), hamsii prăjite (circa 200 de calorii la suta de grame), majoritatea alimentelor care pot fi consumate în timp ce mergi sunt un surplus cu calorii. Renunțați la ele și, în schimb, alegeți un popcorn simplu (fără unt sau brânză!), un măr caramelizat, un pește sau o carne slabă la grătar. Ieșiți mai bine la cântar!

Adaosurile pentru salate

Salatele pot fi cina perfectă de vară: castroane mari, răcoritoare, cu vitamine, fibre și proteine slabe. Dar sosurile le pot transforma în bombe culinare! Evitați orice conține maioneză și smântână sau unt. Și nu turnați ulei de măsline cu nemiluita. E sănătos, dar e foarte bogat în calorii, așa că o lingură e suficient pentru o salată. Apoi, nu puneți în salate tot felul de bazaconii, gen carne prăjită, șuncă, brânză și crutoane. Pentru că aduc un plus de calorii. În schimb, alegeți bucăți de piept de pui la grătar sau un ou fiert.

Chestiile de ronțăit

O mână de sărățele, de chipsuri, de pufuleți sau de semințe prăjite nu vă va face mult rău, dar prea mult vă poate sabota dieta. 30 de grame de chipsuri de cartofi sau pufuleți au aproape 200 de calorii și 10 grame de grăsime. Brânza nachos poate conține 692 calorii și 38 grame de grăsime. Și o cutie mare de popcorn la cinematograf poate avea 641 de calorii și 48 de grame de grăsime. Încercați să luați gustări de fructe, legume sau porții mici de popcorn fără grăsimi și cu cât mai puțină sare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel