Alimente care protejează sănătatea ochilor. Dovedite științific
10 sep 2018, 23:24

poza cu caracter descriptiv
Fructele și legumele colorate, bogate în antioxidanți, exercită un efect protector asupra vederii. Un studiu derulat în Australia susține chiar că aceste alimente pot alunga riscul degenerescenței maculare legate de vârstă. 

Dieta bogată în flavonoizi are un rol important în prevenirea problemelor de vedere. Flavonoizii sunt pigmenți care conferă culoare fructelor și legumelor. Ei fac parte din categoria celor mai puternici antioxidanți, îndeplinind un rol important pentru sănătatea noastră. 

O echipă australiană de la Institutul de Cercetare Medicală Westmead a monitorizat, timp de 15 ani, peste 3.000 de persoane de vârsta a treia. Au fost analizați doi parametri: consumul de fructe și legume proaspete ca surse naturale de flavonoizi și diagnosticul de degenerescență maculară legată de vârstă.

Citricele, alimente benefice pentru ochi 

Rezultatele studiului dovedesc clar: cu cât aportul de flavonoizi este mai mare, cu atât scade riscul de degenerescență maculară. Cel mai bun efect protector îl au citricele, în special portocalele și grepfruitul, susțin cercetătorii australieni. Chiar și o portocală pe zi aduce beneficii în protejarea vederii. În comparație cu persoanele care nu mănâncă deloc portocale, cei care consumă cel puțin o portocală pe zi își reduc riscul de degenerescență maculară cu 61%, precizează autorii. 

„Studiul nostru sugerează o asociere benefică între consumul zilnic de flavonoizi și prevenirea riscului de degenerescență maculară legată de vârstă”, conchid cercetătorii. 

Ce este degenerescența maculară? 

Degenerescența maculară legată de vârstă sau senilă (DMLV sau DMS) este o afecțiune direct influențată de înaintarea în vârstă, fiind afectată zona de maximă acuitate vizuală a retinei, macula. Acest lucru se manifestă prin alterarea calității vizuale centrale.

Această boală este nedureroasă, nu duce la pierderea completă a vederii, dar este invalidantă, deoarece persoana ce prezintă boala nu mai poate citi, nu mai vede bine la TV, nu mai poate privi fotografii. De exemplu, când privește chipul unei persoane în loc de față vede o pată neagră sau gri.

Studiile arată că urmare a faptului că speranța de viață este în continuă creștere, numărul persoanelor cu DMLV va crește.

În multe cazuri boala avansează lent, dar sigur și de multe ori afectează vederea ambilor ochi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?