Anxietatea nu doar că îți afectează...
Cei mai mulți dintre noi ne plângem deseori de lipsă de energie și, atunci când ne simțim în mod special fără energie, avem tendința să consumăm alimente și băuturi bogate în carbohidrați, în special din zahăr și / sau cofeină. Aceste lucruri vă vor oferi un impuls temporar, dar efectul de după nu este tocmai cel dorit.
Deci, ce ar trebui să mâncăm pentru a ne îmbunătăți energia? Aveți o mulțime de opțiuni sănătoase, iar lista include probabil o mulțime de alimente care vă plac. Prin natura furnizării de calorii (care sunt unități de energie), toate alimentele furnizează energie. Dar unele sunt mai bogate în substanțe nutritive care implică procese metabolice producătoare de energie.
Avem nevoie de anumite substanțe nutritive pentru a ne simți sănătoși și energizați. Asta nu pentru că sunt stimulente, cum ar fi cofeina, ci pentru că organismul le folosește pentru a produce energie la nivel celular. Asta ne alimentează cu adevărat, mai degrabă decât să grăbim artificial lucrurile pentru o vreme.
Unii dintre acești nutrienți producători de energie includ:
Vitamine B
Carnitina
CoQ10
Creatina
Fier
Magneziu
Proteină
Potasiu
Când vorbim despre lupta cu oboseala, trebuie să ne uităm și la carbohidrați și proteine.
Glucidele - care provin din alimente și cereale zaharate - oferă energie rapidă, dar apoi rezervorul se usucă din nou în scurt timp.
Proteinele și ceilalți nutrienți enumerați mai sus, pe de altă parte, sunt mai buni pentru rezistență - dau energie de lungă durată.
Cel mai bun lucru de făcut este să combinați carbohidrații cu acești nutrienți. În acest fel, veți obține un impuls imediat, dar puteți continua să mergeți pe termen lung în loc să vă aruncați în somnolență odată ce ați ars carbohidrații.
Să vedem ce alimente au un nivel ridicat de vitamine și minerale care vă oferă energie, astfel încât să știți care sunt cele mai bune opțiuni, nu doar pentru după-amiaza când scade energia, ci pentru a vă împiedica să se producă această scădere a energiei pe parcursul zilei.
Proteine: pe bază de animale
Carnea, peștele, ouăle și lactatele sunt surse bune de proteine. Cu toate acestea, diferitele alimente conțin amestecuri diferite de alți nutrienți care produc energie.
Toate alimentele din această categorie conțin proteine. Carnea de vită, carnea de porc și pasăre pot furniza, de asemenea, CoQ10, fier, carnitină, vitamine B, magneziu, creatină și potasiu, în cantități diferite.
Peștele și fructele de mare conțin, de asemenea, magneziu potasiu, CoQ10, creatină și vitamine B.
Alte alimente pe bază de animale care ajută la oboseală includ:
Ouă: CoQ10, vitamine B
Lapte și alte produse lactate: vitamine B, magneziu
Femeile gravide care au boli de inimă sau sunt expus riscului bolilor de inimă ar terbui să se asigure că discută cu medicul despre ce tipuri de carne și pește sunt cele mai bune. S-ar putea să fie nevoie să-și monitorizeze dieta pentru o eventuală contaminare cu mercur la pește sau niveluri sănătoase de grăsime din produsele de origine animală.
Proteine de origine vegetală
Dacă dieta dvs. nu include multă carne sau alte produse de origine animală, poate fi necesar să vă măriți aportul de proteine pe bază de plante pentru a evita oboseala.
Sursele de proteine care nu provin de la animale includ nuci, semințe și fasole. Sunt deosebit de importante pentru vegetarieni și vegani, precum și pentru persoanele care urmează alte diete care limitează cantitatea de carne pe care o pot mânca.
La fel ca și carnea, multe nuci și semințe au alți nutrienți în afară de proteine, care vă pot ajuta să vă ofere mai multă energie. Acestea includ:
Migdale: fier, magneziu, potasiu
Amarant (semințe asemănătoare cerealelor): vitamine B, magneziu, potasiu, proteine
Caju: Magneziu, potasiu
Semințe de chia: magneziu, potasiu
Arahide: CoQ10, magneziu
Fistic: CoQ10, fier, magneziu, potasiu
Semințe de dovleac: Magneziu, potasiu
Quinoa (o sămânță asemănătoare boabelor): fier, magneziu, potasiu
Semințe de susan: CoQ10, fier, magneziu, potasiu
Nuci: fier, magneziu, potasiu
Fasolea, mazărea și linte sunt toate bune pentru o creștere a energiei, deoarece furnizează carbohidrați, proteine și alți nutrienți. De exemplu:
Fasole negre: fier, magneziu, potasiu
Edamame: CoQ10, potasiu
Soia: CoQ10, fier, magneziu, potasiu
Amintiți-vă că proteinele ajută la rezistență, iar combinarea acesteia cu carbohidrați vă poate oferi atât energie imediată, cât și energie susținută.
Fructe
Fructele pot fi o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv cele care vă ajută corpul să producă energie. Fructele proaspete și întregi sunt cele mai bune, deoarece pot pierde substanțe nutritive vitale pe măsură ce îmbătrânesc sau pe măsură ce se usucă.
Câteva alegeri bune atunci când vine vorba de fructele care combat oboseala includ:
Mere: CoQ10, magneziu
Banane: Magneziu, potasiu
Afine: Magneziu, potasiu
Curmale: Potasiu
Fructe goji: fier, potasiu
Cantalup: Magneziu, potasiu
Lămâi: Magneziu, potasiu
Portocale: CoQ10, magneziu, potasiu
Stafide: fier, magneziu, potasiu
Căpșuni: CoQ10, magneziu, potasiu
Fructele sunt, de asemenea, bogate în zaharuri naturale (carbohidrați), astfel încât alegerea celor de mai sus vă poate ajuta să obțineți atât energie pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Legume
Legumele conțin mai multe substanțe nutritive care produc energie, iar unele vă vor oferi chiar și un pic de proteine (deși nu la fel de mult ca sursele precum carnea, ouăle, lactatele, nucile și fasolea).
Iată câteva care pot ajuta la furnizarea de energie:
Sparanghel: magneziu, potasiu, proteine
Avacado: potasiu, magneziu, proteine
Broccoli: CoQ10, magneziu, potasiu, proteine
Morcov: magneziu, potasiu
Conopida: CoQ10, magneziu, potasiu
Spanac: fier, magneziu, potasiu, proteine
Dovlecei: magneziu, potasiu, proteine
Cartofi dulci: magneziu, potasiu, proteine
La fel ca fructele, legumele conțin carbohidrați, dar în general mai puțin decât fructele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...