Alimente care favorizează apariţia pietrelor la rinichi. Le consumi zilnic fără să știi

Urologie, nefrologie, rinichi
Formarea pietrelor la rinichi poate fi evitată, eliminând din meniul zilnic o serie de alimente. 

Alimentele și cantitatea de lichide consumate zilnic pot contribui la formarea unor tipuri de calculi renali (pietre la rinichi).  

Carne

Se știe că un consum ridicat de carne favorizează apariția pietrelor la rinichi, deoarece reziduurile de proteine sunt greu de eliminat din organism în mod eficient. Carnea este, de asemenea, bogată în acid uric, o cauză frecventă a formării calculilor renali pe bază de acid uric.

Sardine

Deși sunt delicioase, renunță la consumul de sardine. Sunt alimente bogate în purine, compuşi organici care cresc nivelul de acid uric. 

Produse lactate

Produsele lactate trebuie evitate, deoarece calciul în exces nu este indicat persoanelor predispuse la pietre la rinichi. Consumând produse lactate, crește excreţia de calciu în urină, ceea ce îngreunează eliminarea reziduurilor şi încurajează formarea pietrelor la rinichi.

Alimente bogate în oxalaţi

Majoritatea persoanelor care dezvoltă calculi cu oxalat de calciu absorb prea mult oxalat. Oxalatul este absorbit de intestine și trece în fluxul sanguin. Organismul folosește ceea ce are nevoie și trimite excesul la rinichi pentru a excreta în urină. În urină, concentrația mai mare de oxalat se poate combina cu calciu pentru a provoca pietre la rinichi.

Multe alimente pe care le consumăm, inclusiv unele sănătoase, conțin oxalat: spanac, migdale, caju, cartofi, sfeclă, cacao, cereale, îndulcitori Stevia şi cartofi dulci.

Alimente care fac urina mai alcalină

Pietrele formate din fosfat de calciu apar atunci când calciul din urină se combină cu fosforul mineral. Atenție la consumul de alimente care fac urina mai alcalină: sucurile de fructe şi legume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel