Gestionarea nivelului glicemiei pe...
Artrita reumatoidă (AR) este o boală autoimună cronică care afectează ambele articulații de pe ambele părți ale corpului. Aceasta provoacă durere și inflamație la nivelul degetelor, mâinilor, încheieturilor, genunchilor, gleznelor, picioarelor și degetelor.
Inflamația necontrolată deteriorează cartilajul, care acționează ca un amortizor în articulații. În timp, acest lucru poate deforma articulațiile și duce la erodarea osului, provocând fuziunea articulațiilor.
Celulele sistemului imunitar care luptă împotriva infecțiilor ajută la acest proces, producând substanțe în articulații care circulă și provoacă simptome în întregul organism. Poliartrita reumatoidă poate afecta și alte părți ale corpului, inclusiv pielea, ochii, gura, plămânii și inima.
Artrita reumatoidă (AR) este o afecțiune cauzată de inflamația necontrolată din organism, care deteriorează cartilajul dintre articulații. Anumite alimente sunt cunoscute ca fiind antiinflamatoare, ajutând la calmarea sau prevenirea inflamației. Pe de altă parte, alimentele care provoacă inflamație pot agrava simptomele. O dietă săracă în grăsimi și zahăr, cu o varietate de fructe și legume, poate ajuta la calmarea inflamației.
Antioxidanții, care se găsesc în anumite alimente, ajută la diminuarea radicalilor liberi din organism, care sunt subproduse naturale ale metabolismului și pot fi cauzate de factori externi precum stresul, fumatul și poluarea.
Printre alimentele bogate în antioxidanți se numără curcumina, uleiul de pește, ghimbirul, spirulina, ceaiul verde și acizii grași omega-3 care se găsesc în pești precum somonul, macroul, sardinele, anșoa și nucile.
Unii antioxidanți specifici și alimente care îi conțin în cantități mari includ betacarotenul, vitamina C, vitamina E, licopenul, leucina și seleniul. Betacarotenul se găsește în fructele și legumele viu colorate, cum ar fi morcovii, mazărea, spanacul și mango.
Vitamina C se găsește în majoritatea fructelor și legumelor, în special în fructe de pădure și ardei, în timp ce vitamina E se găsește în nuci, semințe de floarea soarelui și ulei vegetal.
Licopenul se găsește în legumele roz și roșii, precum roșiile și pepenele roșu, iar leuteina se găsește în legumele cu frunze verzi, porumb, papaya și portocale. Seleniul, care este necesar doar în doze mici, se găsește în ouă, ton, somon, orez brun, ceapă și multe alte legume.
Foto: Freepik @antoninavlasova
O dietă antiinflamatoare poate ajuta la calmarea inflamației din organism și la ameliorarea sau prevenirea simptomelor artritei reumatoide. Nu există o abordare unică pentru a urma o dietă antiinflamatoare.
Unele opțiuni populare includ dieta mediteraneană, care se concentrează pe fructe și legume colorate, carbohidrați plini de nutrienți, cereale integrale, leguminoase, ulei de măsline, proteine slabe, vin și produse lactate minime.
O dietă vegetariană, similară dietei mediteraneene, include alimente antiinflamatoare precum fructele și legumele, dar este important de reținut că alimentația vegetariană nu înseamnă automat alimentație sănătoasă. Pentru a maximiza beneficiile pentru AR și sănătatea generală, concentrați-vă asupra alimentelor pe bază de plante.
O dietă săracă în carbohidrați poate face parte dintr-o dietă antiinflamatoare atâta timp cât carbohidrații rafinați și alimentele bogate în grăsimi sunt eliminate. Alimentele procesate sunt în general inflamatorii, iar carbohidrații rafinați, cunoscuți și ca zaharuri simple, sunt super-procesați. Exemple de diete cu conținut scăzut de carbohidrați includ pâinea albă, aluatul de pizza, pastele făcute cu făină albă, produsele de patiserie și sucurile.
Dieta keto, deși benefică pentru multe afecțiuni medicale, nu este o dietă antiinflamatoare. Aceasta recomandă porții mari de carne și grăsimi pentru a determina organismul să intre în cetoză, dar multe fructe și legume nu sunt permise, iar carbohidrații complecși și cerealele integrale nu sunt permise. Prea multe grăsimi animale pot fi inflamatorii, iar fără multe alimente antiinflamatoare, dieta keto poate agrava inflamația în loc să o îmbunătățească.
Alimentele procesate sunt inflamatorii, astfel încât reducerea consumului acestor alimente este esențială pentru combaterea inflamației. Acestea includ zaharurile adăugate, carbohidrații rafinați, grăsimile trans, carnea procesată, alimentele bogate în grăsimi și alcoolul. Aceste alimente încurajează inflamația și ar trebui evitate. Unele persoane pot prezenta simptome crescute atunci când consumă gluten sau lactate, astfel încât este important să le monitorizați dieta.
Pentru a trata simptomele poliartritei reumatoide, este esențial să identificați factorii declanșatori ai simptomelor dumneavoastră prin intermediul dietei. Căutarea unui reumatolog sau a unui dietetician cu experiență în lucrul cu pacienții cu AR vă poate ajuta să începeți o dietă de eliminare, dacă este necesar.
Chiar și schimbările mici ale dietei dumneavoastră pot avea un impact semnificativ asupra vieții dumneavoastră de zi cu zi, în special atunci când trăiți cu poliartrită reumatoidă.
Concentrându-vă pe reducerea alimentelor procesate și evitând zaharurile adăugate, carbohidrații rafinați, grăsimile trans, carnea procesată, alimentele bogate în grăsimi și alcoolul, vă puteți îmbunătăți sănătatea generală și calitatea vieții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Gestionarea nivelului glicemiei pe...
Un studiu recent arată că aproape o...
Legătura dintre animalele de companie...
Aceste boli sunt greu de diagnosticat...
Balonarea: ce este și care sunt...
Acesta este semnul care îți arată că...
Acest test gratuit îți arată dacă ai...
Terapiile genetice și celulare...