Alimentația echilibrată și mișcarea, importante pentru sănătatea familiei. Hâncu: Ne menține și performanța cognitivă

alimentatia echilibrata si miscarea. FOTO: Freepik @gpointstudio
Dieta în cuplu, dar și activitatea fizică realizată împreună de parteneri, poate motiva mai ușor adoptarea unui stil de viață sănătos.

Dietele, ca și alte activități sunt mai ușor de urmat în doi. Astfel poate exista o mai mare motivare în adoptarea unui stil de viață sănătos.

”Partenerii vor să facă totul împreună, dar și totul la fel. Dar nu este nevoie să facem totul la fel. Cu toate că femeile au dorit foarte mult egalitatea și au obținut-o, dar când este vorba de mâncare, noi nu suntem egale.

Consumul de energie, metabolismul bazal al femeilor, este de obicei mult mai mic decât al bărbaților. Și atunci vom vedea că o femeie se limitează la o porție mai mică, iar un bărbat are nevoie de o porție serioasă.

Și dacă facem la fel, vom vedea că femeia începe să se îngrașe, în fapt, noi trebuie să ne oferim corpului atât cât are acesta nevoie”, a declarat dr. Anca Hâncu, medic generalist și doctor în nutriție, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Pentru a avea un stil de viață sănătos avem nevoie de atât de o dietă echilibrată, dar și de activitatea fizică de minimum 30 de minute pe zi, activitate ce să ne ajute la menținerea greutății, prin consumul aportului caloric.

”Aici putem să îl implicăm pe partener, sportul practicat împreună este cel mai plăcut, cel mai interesant, sănătos”, a mai spus nutriționistul.

De asemenea, mai subliniază medicul, consumul de alcool și fumatul sunt alte două elemente ce trebuie privite cu atenție în ceea ce privește stilul de viață sănătos în interiorul cuplului.

”Nici la alcool nu suntem egali. În stilul de viață sănătos permite, nu indică, din când în când câte un pahar de vin pentru femei, deci o unitate de alcool, iar pentru bărbați, două. Nu putem să bem cot la cot cu partenerul. Noi avem o greutate mai mică”, a mai spus medicul.

Meniul ideal pentru cuplurile ce tind spre un stil de viață sănătos

În acest sens, nutriționistul a exemplificat un meniu pentru cuplurile care vor să aibă un stil de viață sănătos, pornind de la o alimentație echilibrată.

”Am făcut o combinație sănătoasă, în jumătate de farfurie regăsim vegetale, avem proteine prin niște grătărele și am pus și două felii de pâine pentru bărbat, dar o singură felie de pâine pentru femeie. Este o combinație echilibrată.

La ulei trebuie să fim atenți, uleiul de măsline îl preferăm, am tot vorbit despre el în dieta mediteraneeană.

Și foarte important să avem vegetale. Bărbații nu prea mănâncă vegetale, de obicei, femeile mai mănâncă și atunci și bărbații pot să mai preia din salata doamnelor, iar acestea, sigur, să mai mănânce și puțină carne pentru că multe au tendința de a exclude carnea și nu este neapărat sănătos.

Nu este nevoie să scoatem din alimentație nici carnea, nici pâinea. Le combinăm sănătos, o felie de pâine la o masă ne aduce cantitatea de carbohidrați cu absorbție lentă care ține sațietatea până la masa următoare.

La fel, avem carnea, care este furnizorul de proteină de cea mai bună calitate. Aici recomand carnea albă, de pasăre, de curcan, de pui, pește, dar, din când în când avem nevoie și de un mușchi de vită sau de un mușchi de porc, dar să nu avem foarte multă grăsime”, a mai spus nutriționistul.

Activitatea fizică, ajutor pentru funcția cognitivă

Dacă în ceea ce privește alimentația, lucrurile sunt clare, fiecare dintre parteneri are nevoie de un aport caloric specific, iar gătitul împreună poate duce la preluarea unora dintre obiceiurile sănătoase legate de dietă, sportul este la fel de important pentru sănătatea cuplului.

”Facem mișcare pentru a ne menține greutatea. A face mișcare înseamnă și a ne menține performanța cognitivă.

Mintea noastră rămâne vie, veselă, tonică, avem energie. Pentru că și un cuplu care oricât de multă dragoste a fost la început, dacă ei pun în greutate și așa sunt stresați și obosiți, încep să nu mai aibă energie, se duce toată dragostea, nu mai au chef de nimic.

Așa că încercați să gestionați și stresul, iar gestionarea stresului este un punct interesant și important în cuplu”, a concluzionat medicul.

De câte calorii avem nevoie într-o zi

Numărul caloriilor se calculează în funcție de vârstă, dar și de activitatea pe care o are o persoană - sedentar, puțin activ sau activ. Potrivit statisticianului Nathan Yau, de la Universitatea California Los Angeles (UCLA), care a analizat datele de la Departamentul American pentru Sănătate, pentru menținerea unei greutăți optime, necesarul de calorii se prezintă astfel:

 - 19-30 de ani: 2000 calorii (sedentară), 2000-2200 calorii (puțin activă), 2400 (activă)

- 31-50 de ani: 1800 calorii (sedentară), 2000 calorii (puțin activă), 2200 (activă)

- peste 51 de ani: 1600 calorii (sedentară), 1800 calorii (puțin activă), 2000-2200 (activă).

Vezi și: Mamografiile, înlocuite. Cancerul de sân ar putea fi detectat cu ajutorul unui test de transpirație. Au o acuratețe de 98%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel