Alimentația copiilor și regulile. Bilic: Mâncarea are un rol fundamental în creștere

alimentatia copiilor - FOTO: Freepick
Alimentația copiilor este importantă pentru dezvoltarea armonioasă a acestora.

Alimentația copiilor este un subiect care îi preocupă pe părinți. Nutriția copiilor se bazează pe aceleași principii ca și nutriția pentru adulți. Toată lumea are nevoie de aceleași tipuri de nutrienți - cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrați, proteine și grăsimi.

Cu toate acestea, copiii au nevoie de cantități diferite de nutrienți specifici la vârste diferite. Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat ce reguli trebuie avute în vedere.

”Niciodată alimentația nu a fost mai importantă decât în copilărie, mâncarea are un rol fundamental în creștere. Și pe lângă nevoile nutriționale, tot în copilărie se dezvoltă o relație echilibrată cu mâncarea.

Care sunt regulile care trebuie respectate? Copii au nevoie de nutrienți de calitate, repartizați în 3 mese principale şi 1-2 gustări. Stomacul unui copil este mic şi se umple rapid, el va prefera instinctiv produsele concentrate în calorii (brânzeturi, mezeluri, dulciuri) şi va evita legumele.

Este normal, creștem din grăsime și zahăr nu din apă și fibre”, arată medicul nutriționist.

Vezi și: Ce fructe să mănânci pentru a-ți proteja creierul și pentru a scăpa de AVC

Cerealele și fibrele, de evitat

Sunt o serie de alimente care trebuie evitate. Acestea fie pot provoca diferite intoleranțe la alimente, fie pot duce la obezitate.

”Până la vârsta de 5 ani tubul digestiv este sensibil și incomplet dezvoltat, evitați cerealele integrale şi fibrele în exces. Dați copiilor pâine albă şi legume prelucrate termic, ca să limitați aportul de fibre insolubile şi riscul de intolerante digestive”, mai notează medicul.

Dulciurile nu sunt indicate în cazul copiilor mici.

”Sucul de fructe consumat în exces predispune la obezitate infantilă şi atacă smalțul dinților. Consumul de suc, chiar și natural, nu trebuie să depășească jumătate de pahar/zi. Băutura ideală pentru copii este apa, iar fructele trebuie mâncate ca atare, mestecate.

Zahărul şi mierea sunt produse fără valoare nutritivă, predispun la îngrășare și dezvoltă preferinţa pentru gustul dulce. Apelaţi la fructe, plăcinte, înghețată şi deserturi pe bază de lapte, sunt cele mai sănătoase deserturi”, mai arată medicul.

Vezi și: Yes Man, "boala" de a spune NU. Problemele care duc la acest comportament și cum vă dăunează asta

Ce trebuie să mănânce copiii pentru a se dezvolta armonios

Dietele sărace din copilăria timpurie pot duce la deficiențe ale vitaminelor și nutrienților esențiali – cum ar fi deficitul de vitamina A, care slăbește imunitatea copiilor, crește riscul de orbire și poate duce la deces din cauza bolilor comune ale copilăriei, cum ar fi diareea.

”Dieta recomandată copiilor va conține 55% grăsime, iar peștele gras se consumă de min. 2 ori/săpt. Copiii trebuie să bea lapte integral, grăsimea din lapte, unt şi brânzeturi asigură aportul de acizi grași şi vitamine liposolubile necesare funcționării sistemului nervos.

Produsele lactate au efect de prevenire a obezității și contribuie la creșterea în înălțime, laptele fiind principala sursă de calciu și viţ. D pentru un copil”, mai notează nutriționistul.

Cât crește copilul în primii ani de viață

Satisfacerea nevoilor de nutrienți ale copiilor în primii ani de viață poate fi o provocare, iar mulți părinți se confruntă cu obstacole în calea asigurării unei alimentații suficiente pentru copiii lor, în condiții de siguranță, la prețuri accesibile și adecvate vârstei.

”La copii creșterea în greutate se face cu o medie de 2-3 kg/an, iar în înălţime câștigă 6-8 cm/an. Pentru a susţine acest ritm, alimentaţia trebuie să fie variată, cu produse hrănitoare, care să acopere nevoile organismului: ouă, carne și pește, făinoase, leguminoase și produse lactate.

Se acordă atenție și diversificării gustului, copiii trebuie să se obișnuiască cu o paletă largă de arome şi consistențe alimentare. Până la 5 ani porţia corectă pentru un copil este jumătate din porţia unui adult. După această vârsta porția va creşte la 2/3 din porţia adulţilor.

Copiii nu pot şi nu trebuie forțați să mănânce, ei vor fi încurajați să asculte semnalele transmise de propriul corp. Mâncarea nu trebuie transformată în recompensa, pedeapsa sau mijloc de alungare a plictiselii, tristeții şi supărării.

Copiii NU au capacitatea de a alege o dietă echilibrată și nu pot fi lăsați să ia singuri decizii alimentare. Părinții sunt responsabili de furnizarea unei game largi de produse sănătoase, din care cel mic alege ce vrea să mănânce.

Copiii sunt oglinda părinților și vor imita obiceiurile alimentare pe care le văd în casă. Vă doriți copii bine crescuți? Atunci întreaga familie trebuie să aibă un stil de viață sănătos.

Evitați produsele ambalate și ultra procesate, respectați ritmul meselor, eliminați ronțăielile, consumați mâncare gătită și stați la masă împreună- educația alimentară se face în copilărie!”, mai explică Mihaela Bilic.

Vezi și: Parodontoza, boala cronică provocată inclusiv de stres. Semnele la care să fim atenți. Medic: Cauza principală este igiena orală precară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel