Acest compus natural, derivat...
Inflamația cronică, un tip de inflamație care persistă după rănire sau boală, este legată de diverse afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2 și accidentul vascular cerebral.
Aceste boli cardiometabolice, care sunt asociate cu un risc crescut de demență, sunt legate de inflamația cronică. Modelul alimentar occidental, caracterizat prin consumul ridicat de carne roșie, produse lactate bogate în grăsimi, cereale rafinate și alimente foarte procesate, a fost asociat cu markeri inflamatori mai mari în organism.
În schimb, modelele alimentare care conțin fructe, legume, cereale integrale, pește și leguminoase, precum dieta mediteraneană, tind să aibă markeri inflamatori mai mici.
Deși cercetătorii recunosc legătura dintre inflamație, bolile cardiometabolice și demență, ei au încă întrebări fără răspuns. De exemplu, dacă persoanele cu boli cardiometabolice urmează un model alimentar antiinflamator, acestea și-ar putea reduce riscul de demență, deși prezintă factori de risc preexistenți pentru demență.
Prin urmare, este esențial să se abordeze legătura dintre inflamație, bolile cardiometabolice și demență pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală.
Foto: Freepik @master1305
Un studiu care a implicat 84 342 de participanți de la UK Biobank a constatat că o dietă antiinflamatoare poate reduce riscul de demență la persoanele cu boli cardiometabolice. Studiul a inclus participanți cu o vârstă medie de 64 de ani, dintre care jumătate erau femei. Informațiile demografice au inclus rasa, etnia, înălțimea, greutatea, tensiunea arterială, statutul de fumător și activitatea fizică. Studiul a examinat, de asemenea, analizele de sânge pentru o genă care indică o predispoziție genetică la boala Alzheimer.
Informațiile privind regimul alimentar au fost colectate prin evaluări ale regimului alimentar timp de 24 de ore, administrate la momentul inițial și de până la patru ori pe parcursul a 18 luni. Evaluările au măsurat aportul de 206 alimente și 32 de băuturi, iar energia și aportul de nutrienți au fost calculate pe baza acestor evaluări. Scorurile indicelui inflamator dietetic (DII) au fost utilizate pentru a atribui un scor de efect inflamator alimentelor pe baza răspunsului lor inflamator.
Un subset de 8 917 participanți care nu prezentau boli neurologice au fost supuși unui RMN cerebral pentru a detecta modificările din creier în timpul perioadei de studiu. Rezultatele au arătat că participanții care au urmat un model alimentar antiinflamator aveau un volum semnificativ mai mare de materie cenușie în creier, indicând o neurodegenerare mai redusă, și hiperintensități semnificativ mai mici ale materiei albe, indicând leziuni vasculare mai reduse.
Aceste constatări se încadrează în cadrul inflamației, care sugerează că îmbătrânirea și dezvoltarea bolilor la persoanele în vârstă se datorează unor întreruperi în echilibrul normal al proceselor proinflamatorii și antiinflamatorii.
Cercetătorii au descoperit că dieta este un factor modificabil în prevenirea bolilor, chiar dacă aveți afecțiuni preexistente precum boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral care cresc riscul altor afecțiuni precum demența. Ritmul în care îmbătrâniți poate fi parțial sub controlul dumneavoastră, după cum se discută în articolele despre îmbătrânirea sănătoasă și sănătatea creierului.
Dieta MIND, care combină elemente ale dietei mediteraneene și ale dietei DASH, ajută la prevenirea sau încetinirea întârzierii neurodegenerative. În plus, stresul poate accelera procesul de îmbătrânire și poate afecta funcțiile cognitive, care pot fi influențate de somn și alimentație.
Studiul sugerează că, în cazul persoanelor cu boli cardiometabolice, riscul de a dezvolta demență a scăzut cu 31% atunci când au o dietă bogată în alimente antiinflamatoare, comparativ cu cele cu alimente proinflamatoare. Acest lucru subliniază importanța gestionării comportamentelor pe care le puteți controla, inclusiv ceea ce mâncați, cât de des vă mișcați corpul, cât de mult somn de calitate aveți și ce factori de stres permiteți în viața dumneavoastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest compus natural, derivat...
Gestionarea nivelului glicemiei pe...
Un studiu recent arată că aproape o...
Aceste boli sunt greu de diagnosticat...
Balonarea: ce este și care sunt...
Acesta este semnul care îți arată că...
Legătura dintre animalele de companie...
Acest test gratuit îți arată dacă ai...