Alexandru Rafila: La testarea COVID în școli, un copil din 100.000 era infectat; măștile FFP2 ar putea deveni obligatorii în România

Rafila, despre refugiații veniți din Ucraina
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit despre situația actuală a pandemiei COVID-19 și a răspândirii variantei Omicron în România. El a explicat unde s-a blocat proiectul cu certificatul verde, dar și ce se întâmplă cu faptul că nu mai sunt teste COVID în școli.

Mai multe măsuri de urgență au fost luate astăzi în ședința de Guvern - măștile FPP2 ar putea deveni obligatorii în România, de asemenea, elevii ar putea primi în școli măști gratuite, testele elevilor s-ar putea face în școli și există posibilitatea alternării programului de lucru atât, atât la stat cât și la privat. „Continuarea vaccinării a fost subliniată ca fiind cea mai sigură soluţie de protejare a vieţii și sănătăţii românilor faţă de formele grave de îmbolnăvire generate de SARS-CoV-2. Pe de altă parte, una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie, care ar putea fi generalizată la nivelul întregii ţări, rămâne portul corect al măștii chirurgicale sau al altor tipuri de măști care să respecte standardele FFP2. În privința situației din școli, pentru protejarea sănătății copiilor și a personalului didactic, s-a analizat eficiența programelor de testare a elevilor și posibilitatea ca în pachetul de măsuri să fie inclusă și oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie, alături de capacitatea de a se administra testele în școală”, se arată în comunicat al Guvernului

Ministrul Sănătății, prof dr Alexandru Rafila, a declarat, la Antena3, că situația se va agrava în săptămânile care urmează. Cu toate acestea, demnitarul a explicat că testarea copiilor în școli nu a arătat că aceasta ar fi urgența în sănătate. 

„Suntem în mod evident într-o perioadă de  creștere constantă a numărului de cazuri, din fericire nu este foarte rapidă în aceste zile, dar asta nu înseamnă că putem să răsuflăm ușurați. Nu putem exclude o creștere accelerată în săptămânile următoare. (...)

Performanța testării a fost de 1 la 100.000, deci din 100.000 de copii testați a fost detectat un caz de infecție, asta a fost proporția. Și hai să spunem că făceau astăzi testele și am fi descoperit 10 sau 20 de copii infectați din rândul tuturor copiilor care au început școala astăzi. Deci nu putem să discutăm despre o problemă de sănătate publică. (....)

În legătură cu certificatul verde, știți bine că este atributul Parlamentului să ia o decizie în ceea ce privește aceste certificat. Există un proiect de lege depus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar în momentul de față se găsește în Camera Deputaților. Probabil că există un blocaj la nivel legislativ și sigur că atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăți, a a Institutului Național de Sănătate Publică, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrățișată, încât să își poată face efectul atunci când se înregistrează o creștere care ar putea să sugereze un val pandemic important"  - a declarat ministrul Alexandru Rafila, pentru sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel