Alexandru Rafila: Dacă oamenii vor să aibă sărbători cât mai aproape de normalitate, trebuie să fie precauți

Rafila, despre refugiații veniți din Ucraina
Prof dr Alexandru Rafila a explicat, legat de posibile relaxări de sărbători, că va conta cum va evolua numărul cazurilor noi și presiunea pe sistemul sanitar, și că ar trebui să ne gândim ce am pățit după vacanța de vară și să fim precauți.

Deși de câteva săptămâni numărul cazurilor de COVID care sunt descoperite zilnic a scăzut vertiginos, la fel și cel al persoanelor internate în spitale sau al deceselor cauzate de maladie, ministrul Sănătății spune că nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, cum am făcut în vară. E greu de anticipat ce se va întâmpla până de Crăciun și de Revelion, așa că trebuie să fim în continuare precauți, a spus ministrul. 

„Mi-e greu să vă spun ce se va întâmpla peste un interval de 3-4 săptămâni, dar eu am o preocupare față de ce se întâmplă în acest moment. Am văzut ieri la Brașov, la Târgul de Crăciun că era o mare frenezie, am văzut concerte care nu aveau nimic de-a face cu măsuri de bază care să prevină transmiterea. Dacă oamenii vor să aibă sărbători cât mai aproape de normalitate, ar trebui să se comporte cât mai precaut în această perioadă”, a declarat Alexandru Rafila, la B1TV. 
Ministrul Sănătății a spus că nu sunt importante doar luarea unor măsuri sanitare, ci mai ales respectarea lor cu strictețe.

Lecția din vară trebuia învățată

„Și dacă ești într-un spațiu aglomerat și porți masca tot nu este nimic complicat, dar este o chestiune de mentalitate, de obișnuință de a respecta unele reguli. Obligativitatea asta…noi tot discutăm despre măsuri legislative. Măsurile legislative sunt una, respectarea lor altceva. Lucrul ăsta se leagă de faptul că unii oameni cred unele lucruri tot mai fantasmagorice, o chestiune care ține de educație”, a arătat Rafila. 

Ministerul Sănătății a mai spus că va conta trendul evoluției pandemiei, nu doar numărul mic de cazuri dintr-un anumit context, atunci când vine vorba despre luarea unor măsuri sanitare. 

„Trebuie văzut contextul epidemiologic. Suntem în scenariul verde, dar contează trendul. Gândiți-vă ce s-a întâmplat astă vară când eram în scenariul verde dar lucrurile mergeau prost săptămână, după săptămână. A existat o creștere relevantă din punct de vedere epidemiologic”, a arătat prof dr Alexandru Rafila. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel