ALERTĂ: Noua tulpină braziliană de coronavirus poate ÎNVINGE imunitatea de turmă: Manaus, avalanșă de cazuri noi

ulte cazuri cu noua tulpină braziliana în Manaus. Foto: Print screen France 24
ulte cazuri cu noua tulpină braziliana în Manaus. Foto: Print screen France 24
Multe decese din cauza noii tulpini braziliene în Manaus. Foto: Print screen France 24
Multe decese din cauza noii tulpini braziliene în Manaus. Foto: Print screen France 24
  • ulte cazuri cu noua tulpină braziliana în Manaus. Foto: Print screen France 24
  • Multe decese din cauza noii tulpini braziliene în Manaus. Foto: Print screen France 24
Deși în orașul Manaus din Brazilia, 75% din populație a avut COVID-19 în prima fază a pandemiei și teoretic exista imunitate de turmă, acum se înregistrează o avalanșă de cazuri noi și decese, datorate noii tulpini braziliene de coronavirus. 

Tulpina braziliană de coronavirus, detectată în Europa deja în Marea Britanie și Germania, este răspândită în Manaus, orașul de pe Amazon unde a apărut pentru prima dată, în ciuda faptului că populația se apropia de ceea ce specialiștii numesc imunitatea de turmă - sugerând că noua tulpină se poate sustrage anticorpilor existenți după infectarea cu varianta-mamă de coronavirus.

Oamenii de știință cred că aproximativ 75% din populația lui Manaus a fost infectată cu varianta inițială de coronavirus în timpul primului val dezastruos din Brazilia, anul trecut, ceea ce ar fi trebuit să ofere unul dintre cele mai înalte niveluri de imunitate din lume.

Dar, în ciuda acestui fapt, Manaus a suferit o reapariție a infecțiilor acuzate de varianta P1 - spitalele rămân fără oxigen luna trecută și cu un număr record de decese care au loc în oraș.

Pe măsură ce serviciile de sănătate „s-au prăbușit” sub presiunea cazurilor de infecție cu noua variantă, un expert a descris orașul ca fiind o „cameră de sufocare”, bolnavi neCOVID fiind evacuați din paturile lor de spital pentru a face loc pacienților cu COVID grav bolnavi, notează DailyMail Online

Noua tulpină mutantă a ridicat, de asemenea, temerile că vaccinurile existente ar putea fi mai puțin eficiente, deși oficiali din domeniul sănătății din Marea Britanie spun că acestea ar putea fi adaptate rapid, dacă este necesar.

Cercetătorii spun că Manaus este deosebit de vulnerabil la Covid-19 din cauza nivelurilor ridicate de sărăcie, a gospodăriilor aglomerate și a accesului limitat la apă potabilă.

Este, de asemenea, o zonă de liber schimb, în care mulți oameni călătoresc cu barca, creând condiții similare celor care au provocat o serie de focare de nave de croazieră la începutul anului 2020.

Deoarece coronavirusul face mutații în mod natural pe măsură ce trece de la un om la altul, iar Manaus a oferit un teren de reproducere perfect pentru ca virusul să evolueze, spun cercetătorii. 

Iar Brazilia, în general, a avut un răspuns disfuncțional la pandemia Covid, fiind condusă de un președinte, Jair Bolsonaro, care a negat, în mod repetat, amenințarea.

Cercetările publicate în revista Science (link direct studiu) au arătat că 76% din populația Manaus a fost probabil infectată cu prima tulpină de coronavirus până în octombrie anul trecut.

Oamenii de știință arătau în studiu că acest nivel depășește pragul de imunitate de turmă, care ar trebui, teoretic, să oprească răspândirea virusului în rândul populației.

Dar, pe măsură ce virusul a revenit în Brazilia, care a înregistrat deja 10,5 milioane de infecții și 255.000 de decese cauzate de Covid-19, Manaus a fost din nou lovit puternic.

După ce varianta a apărut în decembrie, cazurile au crescut din nou, indicând faptul că mutațiile sale îi pot permite să evite anticorpii dobândiți în timpul primului val.

În regiunea de pe Amazon care include Manaus, au existat mai mult de 5.000 de decese în primele două luni ale anului curent, aproximativ la fel de multe ca în tot anul 2020.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel