Alertă în Maramureș: Măsuri de precauție pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus

Infecția e dată de un coronavirus
Autoritățile județene din Maramureș sunt în alertă după ce numărul îmbolnăvirilor din Italia a crescut brusc. Aproximativ 2.000 de maramureșeni lucrează în Italia, foarte mulți fiind în zona de nord, acolo unde sunt cele mai multe cazuri de infectări cu coronavirus. 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară aseară și, având în vedere situația cazurilor de îmbolnăvire din Italia au fost dispuse următoarele măsuri:

- au fost identificate și stabilite trei locații ca spații corespunzătoare pentru carantinare.

-  s-a dispus amânarea deplasării în Italia a elevilor și cadrelor didactice din unitățile de învățământ maramureșene, pe o perioadă de 30 de zile, implicate în proiecte educaționale cu instituții/unități de învățământ din această țară, a precizat prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

- s-a stabilit să aibă loc discuții, în sistem de videoconferință, cu autoritățile administrației publice locale pentru a cunoaște situația maramureșenilor plecați la muncă în Italia, dar și pentru a le transmite recomandările specialiștilor cu privire la prevenirea și limitarea unor posibile îmbolnăviri.

- s-au luat măsurile necesare pentru ca Instituția Prefectului  să fie informată încă de la intrarea în țară, despre sosirea în județ a maramureșenilor/cetățenilor care vin sau au tranzitat zonele afectate de această boală din Italia.

Prefectura Maramureș: precizări importante pentru cetățeni

În atenția cetățenilor, Insituția Prefectului Maramureș face precizări cu privire la modul în care se transmite noul coronavirus: „Conform informațiilor primite de la medici, Coronavirusul nu se transmite prin aer, se transmite prin contactul la nivelul suprafețelor, prin picăturile de tuse ajunse pe față, gura, nas, ochi. Dacă o persoană bolnavă tușește și ajung picături, de exemplu, pe butoanele unui lift sau pe un scaun, ori pe o masă, cine va atinge aceste suprafețe cu mâna și apoi își va atinge fața, gura, ochii, va fi infectat”, se arată în documentul remis presei.

De asemenea, sunt furnizate pentru informarea etățenilor date depsre simptomele infectării: „Simptomele specifice infectării cu coronavirus sunt următoarele: febră, tuse (de obicei seacă) și dificultate în respirație care apare după o săptămână. Este o boală care durează destul de mult, peste o săptămână, iar persoanele care suferă de această boală nu prezintă rinoree (scurgeri de materii fluide nazale), strănut sau durere în gât. Perioada de incubație a coronavirusului este între 2-14 zile, dar de puțin timp se sugerează că ar fi chiar de 24-27 zile, se mai arată în document.

Informații importante despre coronavirus:

 - În această perioadă fără simptom, continuă informațiile, persoana infectată este contagioasă și răspândește virusul.

 - Virusul rezistă timp de aproximativ o săptămână la temperaturi sub 20 grade Celsius, iar mai apoi la peste 25-30 grade Celsius este distrus.

 - Virusul nu este rezistent la săpun, la dezinfectanți comuni, precum alcoolul medicinal. În acest context, igiena mâinilor rămâne foarte importantă.

 - Medicii recomandă cetățenilor să nu mănânce fără a se spăla pe mâini. Mâncarea ambalată devine în această situație cea mai sigură.

 - O atenție deosebită trebuie acordată și pâinii neambalate.

 - Cetățenii trebuie să aibă la ei șervețele umede dezinfectante, mai ales dacă nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini.

 - Este important să fie curățate cât mai des suprafețele cu alcool sau alte dezinfectante.

 - Persoanele trebuie să acorde o atenție sporită la deplasarea cu mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, la muncă.

 - Se recomandă ștergerea telefonului și a altor mijloace de comunicare electronică, mai ale a tastaturii, deoarece de obicei aceste obiecte sunt folosite des și se murdăresc repede.

 - Folosirea și purtarea măștii de protecție ajută persoanele bolnave pentru a nu răspândi boala mai departe.

 - Medicii recomandă să fim atenți cu persoanele care se întorc din Italia. Ca măsură de precauție este bine să evitați întâlnirea cu acestea pentru o perioadă de două săptămâni.

Carantină pentru cei care vin din Italia

În conformitate cu prevederile legislației în vigoare, persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de izolare/carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.

Cele mai afectate persoane de coronavirus sunt cele în vârstă și cele cu boli asociate, riscul crește cu aproximativ 80%.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Masca de argilă: 6 beneficii minune pentru ten

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel