Alăptarea și riscul de obezitate. Pascu: Până în jurul vârstei de 6 luni, multiple beneficii

alaptarea si riscul de obezitate. FOTO Freepik
Care sunt beneficiile pe care le oferă alăptatul, dar și de ce nu este indicată introducerea timpurie a laptelui de origine animală în alimentația bebelușului.

Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinolog, a explicat importanța alăptării pe o perioadă cât mai mare, punând accent în special pe primele 6 luni, în care sunt cele mai multe beneficii pentru sănătatea copilului. 

"Este foarte bine să alăptăm bebeluşii. Toate studiile arată că cu cât alăptăm mai mult, până în vârsta de 6 luni și cu cât reușim să menținem alăptarea exclusivă până în jurul vârstei de 6 luni avem multiple beneficii, inclusiv protecția pe care o oferă alăptatul în foarte multe studii pentru prevenția obezității. Majoritatea susțin până la cel puțin 12 luni”, a explicat dr. Bogdan Pascu la Sfat de Sănătate de la Antena 3.

De asemenea, mai spune specialistul în endocrinologie, este foarte importantă prima perioadă, cea de 6 luni, atunci când mamele ar trebui să alăpteze exclusiv, fără a alterna sau introduce laptele de origine animală.

Alăptarea, conexiunea bebelușului cu mama, și protecția de boli

”Prin sine, alăptatul şi conexiunea fătului cu mama, precum și procesul prin care copil se alimentează, determină o protecţie pe care orice alt lapte, precum şi modul în care este administrat, nu o mai produce această protecție, a greutății normale. la fel cum asigură o protecție crescută pentru diabetul de tip 2.

Bineînţeles, că această protecţie nu este o protecţie extinsă. Să ajung să spun că am ca un fel de scut pe care îl voi folosi toată viaţa pentru că eu am şase luni în care am fost alăptat de către mama, dar am un beneficiu real”, mai spune medicul, adăugând că noua definiție a obezității este ”o boală cronică, progresivă şi recidivantă”.

Obezitatea, boală cronică în România. Până în 2030, aproape jumătate de milion de copii vor fi obezi

Copiii hrăniți cu formula, mai plinuți

”Explicaţia poate fi şi din cantitatea de lapte pe care mamele o dau celor mici. Atunci când copilul este alăptat, acesta depune un efort susţinut de a extrage laptele matern. Bineînţeles, că această cantitate diferă, precum şi compoziţia. Laptele matern are o compoziţie unică şi poate produce, prin sine, o protecţie asupra fătului”, mai spune medicul, menționând campania prin care se promovează alăptarea în detrimentul introducerii în alimentație a laptelui de origine animală.

Alăptarea și vârsta până la care este recomandată. Care sunt beneficiile acestuia

Dezechilibrele hormonale la bebeluși și copii mici

”În principiu, greutatea în sine determină multiple dezechilibre hormonale, prin multiplii hormoni pe care îi modifică. Sunt foarte multe patologii legate de greutatea crescută, de obezitate care apar și în rândul copiilor.

Primul lucru pe care îl depistăm la un copil este tensiunea arterială puțin crescută, dar pe lângă asta, sunt foarte multe patologii endocrinologice care apar din ce în ce mai frecvent, precum lipsa de dezvoltare a organelor sexuale la băiat sau un hipertiroidism subclinic, apariţia părului în exces la fete, hiperandrogenism, sindromul de ovar polichistic.

Toate sunt în strânsă legătură cu obezitatea. Și prevenția lor aduce modificări spectaculoase asupra sănătății copilului.

De exemplu, şi acneea pe care o ratăm din consultul endocrinologic, pentru că ni se pare că este strict o problemă a dermatologului, aceasta este de foarte multe ori o cauză endocrinologică, o secreție crescută de androgen la o fată, cae poate produce un impact psihologic extrem”, a mai spus medicul.

Diabetul la copii, o frecvență îngrijorătoare. DSP: Are legătură cu pandemia

Semnalul care atrage atenția cu privire la bebelușul supraponderal

”În viaţa bebeluşului avem nişte factori cheie de monitorizat, precum înălţimea şi greutatea. Fie că medicul de familie, fie că medicul pediatrul, fie că medicul endocrinolog verifică aceste coordonate, este singura metodă, în momentul de față prin care putem depista apariția supraponderii sau a obezității. Nu există altă modalitate de depistare în afară de măsurarea și cântărirea copilului și măsurarea lui în înălțime și efectuarea IMC, adică monitorizăm încă de la naştere”, a mai spus dr. Pascu.

Pufuleții, pericol pentru copii. Cum știi că cel mic este obez. Atenție la primul semn de pe burtică

Obezitatea este tot mai prezentă în ultima vreme, inclusiv în rândul celor copiilor, iar principalii răspunzători ar trebui să fie părinții, cei mai în măsură să stabilească unele limite pe care cel mic nu le poate face.

Invitată în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV, dr. Amalia Arhire, medic endocrinolog/ nutriție pediatrică a explicat care sunt primele semne ale unui copil predispus la obezitate, dar și când este cazul ca acesta să ajungă la un medic specialist.

”Când ne dăm seama? Când burtica a început să îi crească și luăm haine mult prea mari, mai mari decât vârsta pe care o are. Nimic nu este interzis, dacă cel mic nu are alergii alimentare sau boli care pot să îl dea total peste cap sau chiar să facă o criză severă consumând alimentul respectiv. Însă este bine să avem totul cu măsură, și adultul este cel care trebuie să o stabilească, pentru că cel mic nu are cum”, a spus medicul endocrinolog. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel