Alăptare sau hrănire cu biberonul, cum ajung copiii stângaci sau dreptaci

Laptele matern conține fungi care vor conduce la dezvoltarea florei intestinale la bebeluși
Stângacii au fost cel mai probabil hrăniți cu biberonul, arată un nou studiu de la Universitatea Washington. Studiul a constatat că prevalența preferinței pentru folosirea mâinii stângi este mai mică în rândul sugarilor alăptați comparativ cu sugarii hrăniți cu biberonul.

Lateralitatea este definită ca preferința de a folosi o parte a corpului. La m=nivel mondial, circa 10% dintre oameni sunt stângaci. 

Pentru meta analiza de față, cercetătorii de Universitatea Washington au studiat aproape 60.000 de perechi de mămici și bebeluși și au constatat că modul de hrănire este legat de modul în care aceștia vor evolua, ca dreptaci sau stângaci.

Rezultatele studiului oferă o perspectivă mai aprofundată asupra dezvoltării funcțiilor complexe ale creierului, care determină în cele din urmă ce parte va fi dominantă.

Credem că alăptarea optimizează procesul pe care creierul îl suferă atunci când se solidifică îndemânarea", a declarat Philippe Hujoel, autorul studiului, profesor la Facultatea de Stomatologie și un profesor adjunct de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică, de la Universitatea Washington.

Lateralizarea funcțiilor creierului

„Acest lucru este important pentru că oferă o linie independentă de dovezi că alăptarea ar trebuie să dureze între șase până la nouă luni".

Studiul nu arată totuși că alăptarea va face copilul să fie dreptaci, a spus Hujoel, într-un material dat publicității de Universitatea Washington.

Preferința spre folosirea unei părți a corpului, fie că este cea dreapta sau cea stânga, este stabilită la începutul vieții fetale și este cel puțin parțial determinat de genetică.

Studiul de față se concentrează asupra momentului în care regiunea creierului care controlează mâinile se află pe o parte a creierului, un proces cunoscut sub numele de lateralizarea funcțiilor cerebrale.

Eventual, arată cercetările, alăptarea optimizează această lateralizare spre a deveni dreptaci sau stângaci.

Meta-analiza, integrală (open acces), poate fi consultată AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel