Ajutorul financiar acordat pensionarilor nu afectează plafonul de compensare a prețului medicamentelor

ajutorul financiar - FOTO: Freepick
Ajutorul financiar acordat pensionarilor cu venituri mici nu afectează plafonul de compensare a prețului medicamentelor.

Ajutorul financiar acordat pensionarilor nu afectează plafonul de compensare a prețului medicamentelor, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

”Ajutorul financiar în valoare de 700 de lei, acordat în luna iulie 2022 pensionarilor cu venituri mai mici sau egale cu 2000 de lei prin punerea în aplicare a Ordonanței de Urgență nr.74/02.06.2022, nu reprezintă venit din pensie sau din indemnizație socială și nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de compensare cu 90% a prescripțiilor medicale.

Reamintim că în scopul creșterii accesului la medicamentele acordate în ambulatoriu pensionarilor cu venituri mici, începând cu data de 1 ianuarie 2022 pensionarii cu venituri din pensii și indemnizații sociale până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B cuprinsă în Lista de medicamente compensate și gratuite aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 720/2008, a căror valoare la nivelul prețului de referință/prescripție este de până la 330 lei/lună.

Finanţarea se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi, respectiv, de 40% prin transferuri de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sănătăţii”, arată Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Vezi și: Creșterea salariilor medicilor, "un fenomen" în România. Buicu, despre planul adoptat de Guvern: Avem 8 medici peste 75 de ani, activi, pe care comunitatea îi dorește

Medicamentele generice cu prețuri mici, penalizate. Taxa clawback, mai MARE cu 8% decât prevede legea

"Medicamentele generice și biosimilare, deși au o importanță națională pentru sistemul de sănătate, sunt penalizate de o taxă clawback foarte mare, bariere la prescriere și o metodologie a prețurilor nealiniată la realitățile economice actuale.

Prin natura lor, medicamentele generice oferă un acces crescut al pacienților la terapii valoroase și necesare, dar facilitează și optimizarea bugetară. 780 milioane euro economii de cost au fost generate de lansările de medicamente generice din perioada 2015-2021, în contextul expirării patentelor medicamentelor inovative. Medicamentele generice intră pe piață cu un preț, în medie, cu 40% mai mic decât prețul medicamentului inovativ. Accesul pacienților la tratamente crește semnificativ din perspectiva costului. După patru ani de la intrarea genericului pe piață, pacienții au acces la tratamente cu 76% mai ieftine.

Datorită impactului bugetar pozitiv în anumite arii terapeutice, accesul pacienților la tratament se poate tripla.

România nu beneficiază de toate avantajele utilizării genericelor, acestea având o pondere în volum și valoare mai mică decât alte țări din UE. Numărul de medicamente generice lansate în ultimii cinci ani este de 6 ori mai mic comparativ cu Germania și de 4 ori mai mic decât în Polonia.

Citește mai departe AICI

Ministerul Sănătății adaugă noi medicamente compensate. Șapte noi protocoale terapeutice

Ministerul Sănătății a lansat în transparență decizională proiectul privind aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaționale prevăzute în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, se are în vedere introducerea de șapte noi protocoale terapeutice, în urma adăugării unor medicamente pe lista tratamentelor compensate. În plus urmează a se actualiza 17 protocoale existente, la recomandarea comisiilor de specialitate.

Vezi și: Vaccin universal anti-COVID. Pfizer și BioNTech încep testele pe oameni

Potrivit documentului, se vor introduce 7 noi protocoale terapeutice, pentru selexipag (medicament indicat terapeutic pentru hipertensiune arterială pulmonară), lanadelumab (angioedem ereditar), tolvaptan (hiponatremie secundară sindromului de secreție inadecvată de hormon antidiuretic), ketoconazol (sindromul Cushing), risdiplam (atrofie musculară spinală), combinații beclometazonă + formoterol + glicopironiu (boală pulmonară obstructivă cronică – BPOC, astm bronșic) și combinații formoterol + glicopironiu + budesonidă (BPOC).

Protocoalele terapeutice au fost analizate şi avizate de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Potrivit legislației, prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor în sistemul public de asigurări de sănătate se realizează şi în baza protocoalelor terapeutice aprobate prin ordin comun al Ministerului Sănătății și al CNAS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel