Ai smartphone? Îți distruge sănătatea!

E modern, util și extrem de periculos. Smartphone - ul de care ne-am atașat și pe care nu-l mai lăsăm din mână poate să ne producă grave probleme de sănătate. Iată care sunt acestea: 

Microbii

Smartphone – ul tău probabil că e cu tine pretutindeni. L-ați verificat vreodată în timp ce erați în baie? Și când a fost ultima dată când l-ați curățat? Vreodată? Are sens, că ar putea exista bacterii, viruși sau alți germeni pe ea. Un studiu a constatat că 1 din 6 telefoane are materii fecale pe el. Și asta pe partea unde afișează, care este o suprafață tare, și care, de obicei, face mai dificilă supraviețuirea germenilor. Totuși, este probabil o idee bună să o curățați chiar acum.

Sindromul gâtului anchilozat

Vă uitați prea mult timp în jos, pe telefonul dvs., iar asta vă poate afecta mușchii gâtului care pot anchiloza, și pot să apară spasme. S-ar putea chiar să suferiți de dureri nervoase care se duc în spate sau coboară pe umăr și pe braț. Luați pauze cel puțin la fiecare 20 de minute pentru a vă întinde și arcui spatele și încercați să nu vă aplecați capul atunci când vă uitați la telefon. Vă ajută să vă țineți telefonul mai sus atunci când citiți sau scrieți ceva. Exerciții de postură, de yoga sau Pilates, vă pot ajuta să rămâneți drepți și să evitați durerile de gât.

Apeluri telefonice neplăcute

Puneți telefonul între umăr și ureche în timp ce faceți altceva? Nu este o poziție naturală. Dacă faceți asta des probabil veți observa că vă doare gâtul. Dacă nu puteți să evitați poziția, luați pauze și mișcați-vă gâtul în toate direcții pentru a-l detensiona. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durerea durează mai mult de câteva zile.

Scrii mesaje și conduci

Pur și simplu n-o face! În cel mai fericit caz , te alegi cu o amendă! Dar trimiterea unui text vă distrage atenția 5 secunde. Pare puțin, dar nu este deloc inofensiv. La 55 km / h, mașina dvs. merge în 5 secunde cât lungimea unui teren de fotbal - mai mult decât suficient spațiu pentru a provoca un accident grav. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că dacă faci asta ai un risc de a face accident 23 ori mai mare. Și riscul este același indiferent dacă folosiți aplicațiile care transcriu ce spuneți sau transmiteți mesaje tip voce (voice text)!

Vorbești și conduci

Poate credeți că e destul de sigur să vorbiți la telefon când conduci. Nu este. În primul rând, e ilegal în România și te poți alege cu amendă. Apoi, aveți un risc de patru ori mai mare de a face accident atunci când o faceți! Este cauză în peste un milion de accidente pe an, sau 20% din toate accidentele auto, inclusiv cele mortale. Dacă într-adevăr trebuie să vorbiți, mai bine trageți pe dreapta!

Uitatul pe smartphone noaptea

Faceți surfing noaptea? (Nu pe valuri, ci pe internet!) Prea multă lumină după ce soarele a apus poate să vă deranjeze somnul. Iar somnul prost este legat de apariția diabetului, a obezității, a bolilor de inimă și a altor probleme de sănătate. Și „lumina albastră" a smartphone – ului dvs. este foarte rea. Noaptea e pentru odihnă.

Mergeți sau vorbiți - nu ambele!

Mergeți pe trotuar și trebuie să trimiteți un text rapid. Cât timp vă ia? Câteva secunde? Suficient cât să cădeți în vreo groapă, pe scări la metrou sau să vă lovească o mașină. Mai bine vă opriți o clipă. Acele secunde nu merită riscul unui accident. Și nu e valabil doar pentru ce facem pe stradă! Cele mai frecvente răniri se întâmplă în casă în timp ce vorbim la telefon! De obicei e vorba de rupturi musculare și de tendon, oase rupte și leziuni la cap, atrag atenția experții de la WebMd.com.

Risc de cancer?

Studiile de până acum nu au reușit să arate o legătură solidă între smartphone – uri și cancer sau apariția tumorilor. Este ceva ce oamenii de știință continuă să studieze. Dacă vă faceți griji cu privire la radiațiile provenite de la telefoanele mobile, puteți limita utilizarea telefonului mobil sau utilizați-l în modul difuzor sau cu un set de căști sau o cască.

Încovoierea degetelor

Asta e atunci când degetul mare rămâne blocat într-o poziție îndoită sau trosnește când încercați să îl îndreptați. Acest trosnet poate răni. Se întâmplă atunci când teaca ce înconjoară tendonul degetului mare se îngroașă, astfel încât tendonul să nu mai poate aluneca liber. De vină pot fi toate acele mii de mesaje text sau texte scrise pe un telefon mobil, sau pur și simplu din cauza faptului că țineți un smartphone prea strâns în mână. Tratamentul include reducerea utilizării telefonului mobil!

Artrită la degetul mare

Deși nu este clar că folosirea telefonului mobil generează, de fapt, artrită la nivelul degetelor, aceasta poate face în mod clar unul dintre factorii de risc. Artrita la degete provoacă durere și sensibilitate la baza degetului mare, unde se întâlnește acesta cu încheietura mâinii. Mișcările, precum prinderea telefonului sau trimiterea unui text, sunt tipul care pot provoca sau agrava durerea. Deși nu există niciun remediu, odihna, medicamentele și atele pentru fizarea degetului, toate pot ajuta.

Sindromul de tunel cubital

Dacă vă sprijiniți pe coate pentru a scrie mesaje sau îndoiți brațul pentru a ține telefonul la ureche, asta vă poate irita nervul ulnar de la cot. Acest lucru poate provoca amorțeală și furnicături în inelar și degetele mici, și dureri în interiorul cotului sau antebrațului. Nu stați proptiți în coate pe suprafețe dure. Nu vă țineți îndoit cotul prea multă vreme. Luați pauze pentru a vă mișca și întinde brațele. O atelă pusă noaptea, pentru a ține mâna dreaptă, poate ajuta și ea.

Afectează aparatura medicală

Dacă utilizați telefonul mobil foarte aproape de dispozitivele medicale cum ar fi stimulatoarele cardiace sau defibrilatoarele implantabile, este posibil ca acestea să nu funcționeze așa cum ar trebui. Telefoanele pot chiar să interfereze cu anumite tipuri de aparate auditive. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă observați probleme cu dispozitivul medical folosit, mai ales dacă se întâmplă atunci când utilizați smartphone -ul.

Probleme oculare

Lungimea de undă mai scurtă a luminii albastre pe care telefoanele inteligente o emit poate să vă obosească foarte repede ochii și să provoace durere. Poate chiar să vă deterioreze corneea și vă poate afecta vederea. Dacă observați aceste probleme, este mai bine să vă limitați timpul de privit în dispozitive digitale cu lumină albastră, cum ar fi smartphone-uri și calculatoare, sau cel puțin să luați pauze de multe ori pentru a vă odihni ochii.

Te distrag și te fac să greșești

Telefoanele distrag atenția tuturor. În cazul în care medicii sau asistentele medicale sunt pe telefoanele lor, ar putea face erori medicale. Un studiu a constatat că greșelile în verificarea simptomelor și în tratamentul adecvat au crescut cu mai mult de 12%, cu o singură întrerupere ca să privească în smartphone.

Subminează relațiile

Chiar dacă nu te uiți la el, doar faptul că pui un telefon la vedere atunci când vorbești cu cineva pe speaker poate să te împiedice să faci o conexiune puternică. Este o problemă de obicei întâlnită în relațiile apropiate sau atunci când vorbești despre ceva semnificativ. Poate ar fi mai bine să vă concentrați asupra persoanei care stă chiar în fața dvs. în viața reală și s-o lăsați mai moale cu destăinuirile făcute la telefon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel