Ai ochii albaștri? Iată ce boli poți să faci

Femeie cu ochii albastri
Ai ochii albaștri? Iată cum îți afectează culoarea ochilor sănătatea și studiile care demonstrează asta: 

Culoarea ochilor este legată de inteligență, abilitate atletică, încredere, dependență de alcool și o serie de afecțiuni. Când vine vorba de ochii albaștri: 

Cancerul de ochi: Tipul de cancer care afectează ochii se numește melanom uveal și este mai frecvent la cei care au ochii verzi, albaștri sau gri decât la cei care au ochii căprui. Dar acest tip de cancer este foarte rar, aproximativ 2.500 de persoane în Statele Unite îl fac în fiecare an, la o populație de circa 328 de milioane de oameni. 

Diabetul de tip 1:  Un studiu din 2011 (link direct studiu) a descoperit că persoanele caucaziene care trăiau în Italia și care aveau pielea deschisă la culoare și ochii albaștri aveau un risc mai mare să dezvolte diabet de tip 1. 

Pierderea auzului: Expunerea la zgomot puternic dăunează auzului, în special celor care au ochii albaștri și părul deschis la culoare notează experții de la Centre for Deaf Studies and the Lecturers (link material). O ipoteză e aceea că persoanele cu ochii albaștri au mai puțină melanină care protejează urechile împotriva zgomotelor puternice.

Dependența de alcool: Persoanele cu ochi albaștri au o probabilitate mai mare să bea alcool și să devină dependenți de acesta, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în 2015 (link direct studiu). Cercetătorii consideră că legăturile genetice și alte variabile potențiale pot juca un rol în tendința de a bea alcool și potențialul pentru dependență.

Endometrioza: este o afecțiune în care țesutul mucoasei țesutului uterului crește în alte locații ale corpului în afara uterului. Țesutul suplimentar se poate infiltra în alte organe, cum ar fi intestinul și vezica. Aceasta se numește endometrioză profundă infiltrantă (DIE). Femeile cu ochi albaștri au mai mare risc să dezvolte DIE decât femeile care au ochii de orice altă culoare arată un studiu din 2014 (link direct studiu). Cercetătorii consideră că genele care guvernează culoarea ochilor pot fi legate de cei responsabili de DIE.

Vitiligo: este o afecțiune care creează pierderea pigmentului în anumite zone de pe piele. Persoanele care au ochii albaștri sunt mai puțin susceptibile să facă vitiligo decât cei care au ochii căprui arată un studiu publicat în 2012 (link studiu). Cercetătorii cred că poate fi din cauza faptului că genele responsabile pentru ochii albaștri sunt legate de riscul scăzut de a face afecțiunea.

Degenerescență maculară: Persoanele care au ochi de culoare deschisă au de două ori mai mare risc să dezvolte degenerescență maculară legată de vârstă în comparație cu cei care au ochii căprui (link studiu). Ochii de culoare deschisă permit ca mai multă lumină UV să ajungă la retină, unde provoacă daune. Degenerescență maculară poate duce la pierderea vederii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel