Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Fie că e vorba de un iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsime la micul dejun, care are aproximativ 20 de grame de proteine, de o porție de piept de pui fără piele la prânz - aproximativ 25 de grame sau o ceașcă de fasole neagră adăugată la cină - aproximativ 15 de grame, organismul uman descompune și reutilizează proteina în multe feluri, pentru a funcționa. Dacă nu are suficiente proteine, atunci vă va da semnale. Totul e să le înțelegeți.
Unul dintre cele mai frecvente semne că nu obțineți suficiente proteine din dietă este umflarea (numită și edem), în special în abdomen, picioare și mâini. O posibilă explicație: proteinele care circulă în sânge - în special albumina - ajută la menținerea lichidului în țesuturi. Dar multe lucruri pot provoca edeme, așa că mai bine consultați medicul în cazul în care această umflare este mai gravă.
Creierul dvs. utilizează substanțe chimice numite neurotransmițători pentru a transmite informații între celule. Mulți dintre acești neurotransmițători sunt făcuți din aminoacizi, care constituie blocurile de proteine. Deci, o lipsă de proteine în dietă ar putea însemna că organismul nu poate produce suficient de acești neurotransmițători și asta ar schimba modul în care funcționează creierul. Cu nivel scăzut de dopamină și serotonină, de exemplu, vă puteți simți deprimat sau prea agresiv.
Acestea sunt alcătuite din proteine cum ar fi elastina, colagenul și keratina. Când corpul nu le poate produce, ați putea avea păr fragil sau subțire, piele uscată și exfoliantă, și dungi adânci pe unghii. Dieta nu este singura posibilă cauză, desigur, dar este ceva de luat în considerare.
Cercetările arată că doar o săptămână de mâncat mai puține proteine decât are organismul nevoie poate afecta mușchii responsabili pentru postura și mișcarea, mai ales dacă aveți vârsta de 55 de ani sau mai mult. În timp, o lipsă de proteine vă poate face să vă pierdeți masa musculară, care, la rândul său, vă lasă fătă forță, face mai dificilă menținerea echilibrului și încetinește metabolismul. De asemenea, poate duce la anemie, când celulele dvs. nu primesc suficient oxigen, ceea ce vă face obosiți.
Aceasta ar părea evidentă. Proteinele ne alimentează cu energie. Sunt una dintre cele trei surse de calorii, împreună cu carbohidrații și grăsimile. Dacă vă e foame tot timpul, chiar dacă aveți mese regulate, este posibil să aveți nevoie de mai multe proteine. Studiile au arătat că un consum de alimente cu multe proteine vă ajută să vă simțiți mai plini de-a lungul zilei.
Oamenii care au un nivel scăzut de proteine constată de multe ori că tăieturile și zgârieturile durează mai mult până se vindecă. Același lucru pare să fie valabil și pentru entorse și alte leziuni legate de exerciții fizice. Ar putea fi un alt efect al faptului că organismul nu produce suficient colagen. Acesta se găsește în țesuturile conjunctive, precum și în piele. Pentru ca sângele să se închege, aveți nevoie și de proteine.
Aminoacizii din sânge vă ajută sistemul imunitar să producă anticorpi care activează celulele albe din sânge pentru a elimina virușii, bacteriile și toxinele. Aveți nevoie de proteine pentru a digera și absorbi alte substanțe nutritive care vă mențin sănătoși. Există, de asemenea, dovezi că proteina poate schimba nivelurile bacteriilor „bune" care luptă împotriva bolilor în intestin. Nu aveți suficiente proteine? Boala nu trece.
În general, oamenii mănâncă o suficientă cantitate de alimente care conțin proteine. Dar persoanele în vârstă și persoanele cu cancer ar putea avea probleme în a consuma cât mai multe proteine de care au nevoie. Malnutriția severă din cauza lipsei de proteine se numește Kwashiorkor. Este mai frecvent întâlnită în țările în curs de dezvoltare, mai ales la copii sau după un dezastru natural.
Dacă faceți exerciții fizice în mod regulat și consumați o dietă echilibrată, probabil că sunteți bine. Dar sportivii profesioniști cu programe de antrenament intens necesită mai multe proteine - cam de două ori mai mult decât persoana obișnuită sau aproximativ 0,5-1 grame de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporală, și asta în fiecare zi. Nu exagerați, totuși. Prea multă proteină poate provoca și probleme, notează medicii nuriționiști de la WebMD.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...