Agresiv când bei alcool? O anumită băutură ar putea fi de vină

  Dacă un pahar de bere cu prietenii, după muncă, te relaxează, în timp ce un pahar de wiskey te face să vrei sa te iei la bătaie cu vecinul, explicația ar putea fi științifică. 

Cercetătorii de la Public Health Wales National Health System Trust și King’s College London - ambele din Regatul Unit - au apelat la publicul larg pentru a încerca să înțeleagă ce emoții produc  diferite tipuri de alcool 

Cercetătorii au descoperit că anumite  băuturi sunt asociate cu  diverse stări emoționale.

Potrivit acestora, timp de secole, romul, ginul,  vodca și un alte băuturi spirtoase au fost asociate cu violența. Acest studiu global sugerează că atunci când consumăm băuturi spirtoase, acestea pot provoca sentimente de agresivitate.

Pe de altă parte, vinul roșu și berea favorizează sentimente de relaxare. Băuturile spirtoase au fost raportate ca mai puțin favorabile pentru a stabili relații sau pentru relaxare.

Participanții la studiu au raportat răspunsuri emoționale diferite la diferite băuturi alcoolice.Aproape 30 la sută dintre respondenții care au consumat băuturi  spirtoase au spus că s-au simțit mai agresivi atunci când au ales acest tip de alcool. În schimb, doar 2,5 la sută dintre consumatorii de vin roșu au dat vina pe această băutură pentru creșterea sentimentelor de agresiune.

În același timp, însă, mai mult de jumătate dintre respondenți au raportat că băuturile spirtoase le-au crescut încrederea și nivelul de energie, iar 42,4 la sută au spus că aceste băuturi tari i-au făcut să se simtă mai atrăgători.


Vârsta, sexul și comportamentul de băutor


De asemenea, este important de menționat că efectele au fost influențate de nivelul educațional al respondenților, din ce țară provin și de ce vârstă aveau.

Cercetătorii au remarcat că participanții din cea mai tânără grupă de vârstă - adică de la 18 la 24 de ani - au indicat în mod constant că orice băutură alcoolică, atunci când este consumată într-un cadru social, este probabil să le crească încrederea și nivelul de energie și să-i facă să se simtă mai atrăgători.

De asemenea,  bărbații au avut tendința de a indica mai des că orice tip de alcool le stimulează agresivitatea.


În cele din urmă, băutorii înrăiți sau cei care au raportat dependența de alcool, au fost de șase ori mai predispuși să se simtă mai agresivi, de la orice fel de băutură alcoolică. 

Agresivitatea și plânsul au fost, de asemenea, adesea raportate de băutorii înrăiți, indiferent dacă beau acasă, singuri sau afară cu prietenii.

 

Rezultatele cercetătorilor au fost publicate în BMJ Open (link direct).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel