Adrian Grecu, încă un mit demontat: medicamentele pentru România au aceeași calitate ca și pentru celelalte țări europene

Medicamente
EXCLUSIV
Adrian Grecu, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a discutat la Interviurile DC MEDICAL și DC NEWS și despre  calitatea medicamentelor făcute în sau pentru România.

Invitat în emisiunea Interviurile DC MEDICAL și DC NEWS, Adrian Grecu a vorbit despre calitatea medicamentelor generice și cele originale, arătând că, în realitate, diferența este la preț, justificată prin prisma investițiilor, mai mari în cazul medicamentelor originale.

Dincolo de asta, însă, mai există un mit care a fost demontat în cadrul dezbaterii, și anume acela că medicamentele produse pentru România ar avea o calitate mai slabă față de cele produse pentru alte țări europene. Teoria a fost transpusă în sfera medicamentelor în urma mai multor semnale cu privire la dublul standard de calitate al produselor alimentare din țările europene, care arătau că în țări precum România ajung produse de o calitate inferioară.

Medicamentele, aprobări suplimentare

Adrian Grecu a explicat, în cadrul emisiunii, de ce această teorie nu este valabilă în cazul medicamentelor. „Suntem parte din Uniunea Europeană și orice medicament aprobat în Europa, este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Înainte să ajungă la noi, este aprobat de ceea ce se numește «aprobare centralizată». După aceea, dosarul respectiv, de la Agenția Europeană ajunge la Agenția Națională a Medicamentului din România.

Deci, ambele insituții validează faptul că acea companie are procese bine puse la punct, un control de calitate și că produsul este identic - mă refer în general la medicamente, la medicamente generice, la industria de medicamente generice - că respectă aceleași standarde, aceleași procese de fabricație. Medicamentul e testat, are aceeași eficiență, aceeași eficacitate, efecte adverse. Deci nu este absolut niciun dubiu că medicamentul este identic cu cel original, în materie de eficacitate și efecte adverse”, a spus el în cadrul emisiunii.

Pacienți diferiți, efecte diferite, același medicament

Președintele APMGR a mai menționat, însă, că pot exista diferențe în ceea ce privește efectul unor medicamente asupra diferitelor categorii de pacienți, unele ținând chiar de aspecte psihologice. „Trebuie să avem în vedere că nu toate medicamentele funcționează la fel asupra tuturor pacienților. Pot fi modele de răspuns diferite. De exemplu, o temă comună, este - dacă vorbim de substanțe chimice - că de exemplu la o durere de cap, la unii oameni funcționează acidul acetilsalicilic, la altcineva e bun ibuprofenul, iar la altcineva - paracetamolul - și celelalte nu sunt bune. Deci, orice medicament are acțiune diferită asupra diverselor persoane”, a menționat el.

De altfel, el a mai arătat că, referitor la efectul pe care un medicament poate sau nu să îl aibă asupra organismului, un important rol îl are aspectul psihologic.

Efectul placebo, vs. efectul nocebo

„Așa cum există efectul de placebo - când iei ceva, dar nu e nimic acolo - și totuși are efect, există și efectul negativ de nocebo. Adică, în momentul în care ai folosit un medicament - să zicem original - de-a lungul timpului și apoi ai trecut pe unul generic, mental să ai sentimentul că medicamentul nu funcționează la fel, dar asta să nu fie o realitate. Sunt multe aspecte și psihologice, dar și legate de produs, care trebuie luate în considerare. Dar, altfel, nu există niciun dubiu, medicamentele sunt produse la aceleași standarde și în aceleași condiții de fabricație”, a conchis el.

Un argument solid în demontarea acestui mit este și faptul că se practică exportul paralel de medicamente din România, către alte țări europene și nu numai. Argumentația, integral în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel