"Adorm brusc și paralizez de la o glumă. Totul a pornit de la o gripă". Suferă de o tulburare gravă de somn: Am avut comoție cerebrală de 2 ori

narcolepsie - Foto: Freepik @romeo22
Povestea bărbatului care adoarme brusc și paralizează de la o simplă glumă. Totul a pornit de la o gripă din copilărie. Boala gravă pe care o are i-a provocat pe medici.

Matthew Horsnell, un bărbat de 43 de ani, diagnosticat cu narcolepsie, a vorbit despre această tulburare a somnului care îi afectează sever viața.

Vezi și:

Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul

Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei

Simptomele lui au început a 12 ani, când adormea brusc și se confrunta cu oboseală constantă.

"Mă culcam la 8:30 seara, însă în fiecare dimineață mă trezeam și mă chinuiam să mă dau jos din pat.

Adormeam pe canapea în timp ce o așteptam pe mama să ne ducă pe mine și pe fratele meu la școală și adormeam din nou în timpul celor 20 de minute de drum. Apoi, pe parcursul zilei, mă puteam muta în spatele clasei pentru a mai trage un pui de somn", a spus el.

Afecțiunea este dificil de diagnosticat și doar 25% dintre pacienți primesc un diagnostic corect.

Narcolepsia este "o tulburare de somn care face dificilă menținerea stării de veghe pentru perioade lungi. Nu numai că o persoană adoarme în mod repetat în timpul zilei, dar va avea un somn extrem de perturbat noaptea.

În medie, este nevoie de 10 sau mai mulți ani pentru a fi diagnosticat, așa că știm că există o mulțime de oameni care ar putea avea și care nu sunt tratați. Mulți oameni nu sunt niciodată văzuți de un specialist în somn, care este unul dintre puținii medici instruiți să recunoască simptomele", spune Jennifer Mundt, profesor asistent de medicină a somnului, psihiatrie și științe comportamentale la Northwestern University's Feinberg School of Medicine din Chicago, citează CNN.

Ulterior, la 20 de ani, a dezvoltat cataplexie, o pierdere temporară de controlului muscular cauzată de emoții puternice, rămânând conștient, dar paralizat.

"Dacă sunt surprins sau cineva spune o glumă foarte amuzantă, genunchii mi se pot îndoi sau pot scăpa ceva. Pot chiar să cad. Ceea ce este înfricoșător și jenant este că pot vedea oameni care vin să mă ajute, dar eu sunt incapabil să răspund", a mai spus el.

Matthew Horsnell a experimentat halucinații hipnagogice și coșmaruri frecvente și spune că atunci când este extrem de obosit, aceste halucinații pot apărea chiar înainte de a se băga în pat.

"Simt sau văd orice ar putea fi în visul meu - cum ar fi o femeie decedată care cade peste pieptul meu. Pot simți greutatea corpului ei. Îi pot simți părul gâdilându-mi gâtul. O pot vedea chiar în fața mea. Este o experiență destul de neplăcută", a spus el.

Diagnosticul de narcolepsie tip 1, asociată cu lipsa neurotransmițătorului orexin, a fost confirmat abia în 2007, după numeroase vizite la medici. Narcolepsia este considerată o reacție autoimună declanșată de infecții bacteriene sau virale, cum ar fi gripa sau streptococul.

În primii ani de facultate, Horsnell făcea o rutină de ghemuit cu greutăți deosebit de obositoare la o sală de sport locală, când a simțit că genunchii încep să-i tremure. Dintr-o dată, i-a fost frică.

"Cel mai îngrozitor lucru a fost că zăceam într-o baltă de sudoare și îi auzeam pe toți șoptind: Este bine? Trebuie să chemăm o ambulanță? Și primele mele cuvinte când am reușit să ies din paralizie au fost: Vă rog, nu chemați ambulanța!"

La început, Horsnell a pus incidentul pe seama nivelului scăzut de zahăr din sânge. Dar apoi a început să vorbească greu și a trebuit să se sprijine de cot sau să se sprijine de un perete pentru a nu se răsturna în timp ce râdea.

"Când cazi, probabilitatea de a te prinde este practic nulă - gravitația preia controlul. Dumnezeu știe, mi-am spart capul de câteva ori și am avut comoție cerebrală în cel puțin două ocazii", a mai spus el.

Matthew Horsnell a încercat diverse medicamente pentru a gestiona simptomele, inclusiv stimulente pentru zi și sedative pentru noapte, precum și substanțe care reduc emoțiile puternice pentru a controla cataplexia.

În prezent, el este activ ca ambasador al somnului, colaborând cu organizații și cercetători pentru a crește conștientizarea despre narcolepsie și a îmbunătăți diagnosticarea.

În 2023, a reprezentat proiectul Sleep la Casa Albă pentru a promova echitatea în sănătatea somnului.

Vezi și: Trucul genial care absoarbe umiditatea din casă. Ai nevoie de o șosetă și un ingredient pe care mulți îl avem în casă

Ce legătură are cu gripa

Deoarece simptomele sale au început la vârsta de 12 ani, Horsnell a consultat un pediatru, un medic internist și patru psihiatri înainte de a vizita un specialist în somn în 2007.

În cele din urmă, a primit un diagnostic - narcolepsie de tip 1 cu cataplexie, cea mai comună formă a bolii. Acest tip de narcolepsie este adesea confirmat printr-o puncție lombară care arată o lipsă a neurotransmițătorului orexină.

Cunoscută și sub numele de hipocretină, orexina joacă un rol-cheie în reglarea apetitului și a somnului.

"Ceea ce credem noi că se întâmplă este că sistemul imunitar al organismului atacă partea creierului care produce orexina, astfel încât este clasificată ca o reacție autoimună.

Persoanele cu narcolepsie de tip doi, totuși, nu au o lipsă de orexină, ceea ce nu înțelegem pe deplin”, a declarat Mundt.

Oamenii de știință cred acum că declanșatorul dezvoltării narcolepsiei pot fi infecțiile bacteriene și virale, cum ar fi streptococul în gât sau o formă de gripă.

"Cineva ar putea lua gripă, care apoi începe acest răspuns autoimun care sfârșește prin a distruge practic acea parte a creierului care produce orexina.

Apoi, luni mai târziu, începe să apară narcolepsia, deoarece creierul nu mai produce orexină”, a spus Mundt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel