ADHD și autism: diferențele și asemănările dintre cele două tulburări. Impactul lor asupra învățării și comportamentului

ADHD si autism Foto: Freepik @gpointstudio
ADHD și autismul sunt tulburări neurodezvoltative care afectează comportamentul, învățarea și interacțiunile sociale, dar se manifestă și se tratează diferit.

Tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) și tulburarea de spectru autist (TSA) sunt două tulburări de neurodezvoltare comune care au un impact asupra învățării, gândirii, comunicării și comportamentului. Ele pot afecta viața personală, socială, școlară și profesională, dar efectele lor diferă.

ADHD afectează în primul rând atenția și impulsivitatea, ceea ce duce la respingere socială, în timp ce TSA are un impact direct asupra comunicării și interacțiunii sociale, împiedicând dezvoltarea și menținerea relațiilor din cauza dificultăților de adaptare a comportamentului la diverse contexte sociale.

Simptome ADHD și TSA

Atât ADHD, cât și TSA au un impact asupra capacității de atenție, interacțiunilor sociale, vorbirii, mișcării, autocontrolului și impulsivității, dar impactul lor asupra fiecărui domeniu poate varia. Oamenii pot percepe simptomele ca pe o lipsă de limite sau stângăcie socială, ceea ce duce la izolare socială sau respingere, potrivit Health.

Simptomele ADHD includ dificultăți de ascultare și concentrare, hiperconcentrare pe anumite interese, dezangajare socială, dificultăți de integrare, izolare, vorbire excesivă, comportamente repetitive, autocontrol slab, crize de furie din cauza impulsivității, lipsa limitelor personale sau fizice, sensibilitate la stimuli senzoriali, uitare sau distragere a atenției și nevoia de rutină. Ambele afecțiuni pot duce la izolare sau respingere socială.

ADHD și autismul sunt tulburări de dezvoltare predominante, dar diferă în ceea ce privește prevalența, gravitatea, aspectul, diagnosticul și metodele de tratament.

Diferențe

ADHD și autismul sunt două tulburări de dezvoltare comune, dar diferă în ceea ce privește prevalența, gravitatea, aspectul, diagnosticul și tratamentul. ADHD este mai frecventă, afectând aproximativ 10% dintre copii și 4% dintre adulți, iar printre factorii de risc se numără temperamentul, greutatea mică la naștere, istoricul de abuz asupra copilului, expunerea la toxine, infecții și expunerea la alcool.

Pe de altă parte, TSA afectează aproximativ 2% sau 3% dintre copii și adulți, iar factorii de risc includ faptul că au un frate sau o soră cu autism, anumite condiții genetice, faptul că au avut complicații la naștere și că s-au născut din părinți mai în vârstă.

Simptomele TSA pot fi de obicei recunoscute mai devreme, semnele de autism fiind observate când un copil are între 12 și 24 de luni. ADHD poate fi diagnosticat de către medici, folosind criteriile din Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale, ediția a cincea (DSM-5) sau evaluări neuropsihologice. Diagnosticarea autismului poate fi mai complexă, iar copiii sunt de obicei depistați pentru întârzieri în dezvoltare în timpul controalelor de rutină pentru sănătate.

Opțiunile de tratament pentru ADHD și autism diferă, tratamentul ADHD implicând terapie comportamentală, psihoterapie, antrenarea abilităților și analiza comportamentală aplicată. Tratamentul TSA implică învățarea abilităților sociale, de comunicare și de limbaj, reducerea comportamentelor care interferează cu funcționarea zilnică și restructurarea gândurilor și comportamentelor în tipare pozitive.

Citește și: Nefumătorii și cancerul pulmonar: mutațiile genetice îngreunează tratamentul. Este a cincea cauză principală de deces în lume în rândul nefumătorilor

Asemănări

Atât ADHD, cât și autismul încep în copilărie și sunt mai frecvente în rândul băieților. Ambele afecțiuni sunt mai frecvente la bărbați, 13% dintre băieți și 6% dintre fete fiind diagnosticați cu ADHD și 6% dintre fete cu autism.

Medicamentele pot ajuta la gestionarea simptomelor, cum ar fi stimulentele și non-stimulantele, pentru ADHD și, respectiv, TSA. Deși nu există medicamente care pot inversa complet ADHD sau TSA, acestea pot ajuta la gestionarea simptomelor co-ocurrente, cum ar fi nivelul ridicat de energie, incapacitatea de a se concentra, comportamentul de autoagresiune și anxietatea sau depresia.

Persoanele nediagnosticate cu ADHD sau autism se pot confrunta cu efecte negative pe termen lung, cum ar fi dificultăți academice, depresie și anxietate crescute, rate mai mari de încarcerare, divorț, accidente de circulație, șomaj și gânduri și comportamente suicidare.

Poate cineva să aibă autism și ADHD în același timp?

ADHD și TSA pot fi combinate, 14% dintre copiii cu ADHD având și autism, iar 50-70% dintre persoanele cu autism au și ADHD. Persoanele cu ambele afecțiuni se confruntă adesea cu mai multe deficiențe, inclusiv provocări mentale, emoționale și sociale. Cu toate acestea, cercetările privind efectele ambelor afecțiuni sunt încă la început din cauza faptului că versiunea anterioară a DSM nu permitea diagnosticul dublu al ADHD și autismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel