Adevărul dezgustător despre periuța de dinți. De ce nu trebuie să o păstrezi în baie

periuta de dinti - FOTO: Freepik@BillionPhotos
Stomatologii au dezvăluit adevărul dezgustător despre periuța de dinți. 

Adevărul dezgustător despre periuța de dinți te va pune pe gânduri. Poate conține inclusiv materii fecale. Periuța ta de dinți găzduiește placă, sânge și chiar materii fecale.

Miryam Wahrman, autoarea cărții The Hand Book: Surviving in a Germ-Filled World (Supraviețuirea într-o lume plină de germeni), a declarat că o periuță de dinți ”ar putea fi mult mai rea decât un scaun de toaletă” în ceea ce privește germenii. Un studiu realizat în 2012 de Universitatea Manchester din Anglia spune că este mult mai rău - peste 10 milioane de bacterii supraviețuiesc pe periuța ta de dinți.

De ce nu ar mai trebui să o păstrezi în baie

Cu toții avem periuța de dinți depozitată în baie, pe chiuvetă. Dar potrivit stomatologilor, este cel mai nefericit loc în care putem păstra periuța de dinți. 

”Există îngrijorări reale, dacă o aveți în baie. Pe măsură ce trageți apa la toaletă, vă expuneți periuța de dinți la germenii din materiile fecale”, a spus Miryam Wahrman.

MythBusters a descoperit că și periuțele de dinți care stau în afara unei băi pot fi pătate de materii fecale. De fapt, periuțele de dinți scoase din cutie pot găzdui bacterii, deoarece nu sunt vândute în ambalaje sterile.

Înainte de a vă arunca cu groază periuța de dinți, să știți că majoritatea germenilor (inclusiv cei proveniți de la un penaj de toaletă) nu vă vor face rău atâta timp cât folosiți pastă de dinți. Dacă nu te-ai peria, ți-ar face mult mai mult rău sănătății.

Vezi și: Hemoroizii, simptome, cauze și tratament. Ce să nu faci dacă te confrunți cu această problemă

Cum se folosește periuța de dinți

Modul în care vă depozitați periuța de dinți este adesea ceea ce contează cu adevărat. Asociația Americană de Stomatologie recomandă clătirea periuțelor de dinți cu apă de la robinet după utilizare și uscarea la aer. Acoperirea periuțelor conține umiditate, care ar putea adăposti mai multe bacterii.

Cel mai bun mod de a preveni ca apa din toaletă să vă stropească periuța de dinți? Închideți capacul înainte de a trage apa, a spus Wahrman.

Persoanele care au oroare față de germeni ar putea, de asemenea, clăti periuțele de dinți cu apă de gură antibacteriană sau în dezinfectant pentru periuțe de dinți, dar, Asociația Americană de Stomatologie spune că acestea nu fac cu adevărat o mare diferență.

Pentru a ține germenii la distanță, nu lăsați pe nimeni altcineva să vă folosească periuța de dinți și cumpărați una nouă la fiecare trei-patru luni sau mai devreme, dacă observați că periuțele de dinți prezintă semne de uzură, notează USA Today.

Vezi și: Cele două băuturi care ne macină creierul. Cresc riscul de a dezvolta Alzheimer. Au efecte devastatoare

În gură se află milioane de germeni. În timpul îndepărtării plăcii bacteriene și a altor resturi moi de pe dinți, periuțele de dinți se contaminează cu bacterii, sânge, salivă, resturi orale și pastă de dinți. Din cauza acestei contaminări, o recomandare comună este de a clăti bine periuța de dinți cu apă de la robinet după periaj.

Cercetări limitate au sugerat că, chiar și după ce au fost clătite vizibil curate, periuțele de dinți pot rămâne contaminate cu organisme potențial patogene. Au fost dezvoltate diverse mijloace de curățare, dezinfectare sau sterilizare a periuțelor de dinți între utilizări, dar nicio cercetare publicată nu documentează faptul că periajul cu o periuță de dinți contaminată a dus la recontaminarea gurii utilizatorului, la infecții orale sau la alte efecte adverse asupra sănătății.

Vezi și: Curăță mașina de spălat cu acid citric. Iată trucul de care te vei îndrăgosti

Îngrijirea recomandată a periuței de dinți

Nu împărțiți periuțele de dinți. Periuțele de dinți pot avea germeni pe ele chiar și după clătire, care ar putea crește riscul de infecție, în special pentru persoanele cu imunodepresie.

După periaj, clătiți periuța de dinți cu apă de la robinet până când este complet curată, lăsați-o să se usuce la aer și păstrați-o în poziție verticală. Dacă mai multe periuțe sunt depozitate în același suport, nu le lăsați să se atingă între ele.

Nu este necesar să înmuiați periuțele de dinți în soluții dezinfectante sau apă de gură, care, de fapt, pot răspândi germeni în condiții adecvate.

Nu trebuie să folosiți mașini de spălat vase, cuptoare cu microunde sau dispozitive cu ultraviolete pentru a dezinfecta periuțele de dinți. Aceste metode pot deteriora periuța de dinți.

Evitați să acoperiți periuțele de dinți sau să le depozitați în recipiente închise, care pot provoca dezvoltarea bacteriilor.

Înlocuiți periuța de dinți la fiecare 3 sau 4 luni, sau mai devreme dacă periile par uzate. Acest lucru se datorează faptului că o periuță de dinți uzată poate să nu funcționeze la fel de bine, nu pentru că ar putea transporta mai mulți germeni, potrivit CDC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel