Adevărul despre salata de boeuf. Greșeala pe care ai făcut-o când ai pus castraveții: Nu este nicidecum un aperitiv

Adevărul despre salata de boeuf - Foto: Pixabay @alexbadulescu
Masa de Crăciun poate să vă aducă și sănătate, nu doar bucurii în bucate. Ce ai greșit până acum la salata de boeuf.

Pentru mulți masa de Crăciun poate să fie un stres, nu doar din punct de vedere nutruțional, ci mai ales al cantității de mâncare, uneori prea mare pentru o familie obișnuită. Se fac nenumărate feluri tradiționale, de la celebrele preparate de porc și tochitură la piftie, de la sarmale la salata de boeuf la de la turtă dulce la cozonaci.

Mulți sunt însă îngrijorați de consumul de prea multe gustări nesănătoase, dar și de luatul în greutate, potrivit unei cercetări realizate de British Nutrition Foundation, potrivit Which.

Pentru mulți însă, Crăciunul nu este doar punctul culminant al anului și al sărbătorilor de iarnă, ci și un eveniment plin de beneficii, dacă știți cum să le combinați, dar mai ales cum să nu exagerați.

Salata de boeuf

”Când spui salată te gândești la ceva dietetic și delicios. Ori salata de bouef este bomba calorică din meniul de sărbători. Un fel de mâncare consistent și complet, nicidecum un aperitiv. 

Ingredientele sunt simple și hrănitoare: cartofi, morcovi, mazăre, murături și carne. Folosiți castraveți murați în sarmură, nu în oțet, fermentația lactică aduce un plus de savoare  și are efect probiotic.

Cartofii fierți și răciți conțin amidon recristalizat cu rol prebiotic, iar mazărea este plină de fibre și minerale. De carne, nu mai vorbim, este sățioasă și antianemică, are proteine complete și calorii negative”, afirmă nutriționistul Mihaela Bilic.

Potrivit acesteia, problemele de siluetă vin de la maioneză, care cu fiecare lingură aduce câte 100 de calorii.

”Este decizia fiecărei gospodine cât de legată va fi salata, însă sfatul meu este să nu o înecați în maioneză. Porția corectă este de două trei linguri, fără pâine, dacă se poate”, a mai spus nutriționistul.

Piftia este recunoscută pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate. În supa de oase cu care se realizează celebra răcitură găsim o sursă importantă de aminoacizi necesari pentru formarea de colagen și elastină. 

Colagenul este o proteină structurală majoră pe care organismul o sintetizează în mod natural, iar în organismul nostru, din treimea proteică, cel mai abundent este colagenul. Acesta are rolul de a face oasele puternice, de a permite pielii și tendoanelor să se întindă, dar și de  ajuta pielea să se refacă după o rănire.  De altfel, rolul esențial al fibrelor de colagen este demonstrat de spectrul larg de boli cauzate de scăderea colagenului din corp, printre acestea numărându-se osteoporoza, anevrismele arteriale, artroza sau boala degenerativă a discului intervertebral.

Organismul produce în mod natural colagen până la 25 de ani, iar după această vârstă începe să scadă, însă la femei scade mai mult după menopauză, motiv pentru care este nevoie să lucrăm pentru sintetizarea acestuia.

Sarmalele, mai ales dacă sunt făcute cu frunze de varză, vă asigură și legume, deci de fibre. De altfel, nutriționiștii recomandă ca acestea să fie preparate pe ”straturi” alternate, astfel încât într-o porție să aveți și proteineșe și carbohidrații din umplutură, dar și le frunzele de varză murată care astfel vă asigură și sursa de probiotice.

Cozonacul ca la mama poate fi benefic, dacă reușiți să vă opriți după prima felie, care dacă are în jur de 100 de grame cumulează 400 de calorii. Cozonacul poate fi consumat ca gustare sau la micul dejun.

Și cum pentru mulți vinul nu lipsește de la masa de Crăciun, este important de știut că femeilor le este recomandat un singur pahar de alcool, în timp ce bărbații se pot bucura de două pahare.

Și cum nutriționiștii susțin moderația în toate, atât în privința mâncării, cât și al alcoolului, pentru a nu ajunge la Camera de Gardă pentru situații ce țin de digestie, este bine să le urmați sfatul și să vă limitați consumul, oricât de bune sau de sănătoase sunt produsele pregătite cu dăruire de doamnele sau domnii bucătari ai caselor.

VEZI ȘI: 

Cozonac, rețetă. Sorin Bontea, secretul care-l face fraged și pufos. Unde ai greșit până acum

Friptura și cârnații, cum se gătesc corect. Greșeala pe care ai făcut-o până acum. Ce să faci să-ți iasă friptura FRAGEDĂ pentru Crăciun

De ce ajutăm doar de sărbători și ce să NU faci NICIODATĂ dacă vrei să donezi. Fii mai bun, dar NU doar de Crăciun! Leca: E ILUZIA că faci un lucru bun

Crăciunul, "sărbătoarea BURȚII". Doru Negru: Intoxicație cronică voluntară cu mâncare. Ne-a spus cineva vreodată - NU mai mânca, mă, că mâncarea e OTRAVĂ curată?

Boala tăcută care duce la moarte în câteva săptămâni. Semnul dat de oboseală. Costache: Mulți sunt asimptomatici. Ăsta e primul semn de ALARMĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel