Adevărul despre părul alb. De ce încărunțim

Încărunțirea din cauza stresului est reversibilă
Mai devreme sau mai târziu, părul tuturor devine cenușiu și apoi alb. Dar de ce se întâmplă cu unii oameni mai devreme decât alții? Și care este cel mai bun mod de a-l îngriji? Iată ce spun experții:

Se spune că părul unei femei este gloria ei. Mai devreme sau mai târziu, însă, „coroana" respectivă va începe să albească. Acum vă confruntați cu o decizie: ascundeți părul alb cu vopsea sau purtați cu mândrie podoaba argintie? Indiferent de ce alegeți, trebuie să știți de ce albește părul și cum să îl păstrați sănătos și viguros.

Încărunțirea, de ce se produce

Foliculii de păr au celule pigmentare care formează melanina, un produs chimic care conferă părului culoarea. Pe măsură ce îmbătrâniți, aceste celule încep să moară. Fără pigment, firele de păr noi cresc mai ușor și preiau diverse nuanțe de gri, argintiu și, în final, alb. Odată ce foliculul nu va mai produce melanină, nu veți mai avea șuvițe colorate.

Părinții le reproșează odraslelor năzdravane: „m-ai albit!". Alți adulți dau vina pe stres pentru dispariția culorii din plete. Dar genele sunt cele care dictează cât de devreme și cât de repede se întâmplă. Așa că daca vreunul dintre părinți a albit devreme, e posibil ca și odraslelor să li se întâmple.
Contează și rasa: albii încep să încărunțească la în jur de 35 de ani. Asiaticii încep la 30 de ani. Afro-americanii de obicei nu văd schimbări de culoare până după 45 de ani. .

Unii oameni încărunțesc cu 10 sau mai mulți ani mai devreme decât normal. Este încărunțire prematură dacă:

Părul vi s-a albit la 20 de ani, dacă sunteți alb;

Părul vi s-a albit la 25 de ani dacă sunteți asiatic;

Părul vi s-a albit la 30 de ani dacă sunteți afro-american.

Bolile care te încărunțesc

Sunt tot felul de mituri legate de oameni care au încărunțit pe loc. Deocamdată nu s-a dovedit științific aceasta posibilitate, dar există unele boli care pot provoca albirea prematură a părului. Aceste condiții includ:

- Lipsa de vitamina B12,

- Anumite afecțiuni tumorale rare, moștenite,

- Boala tiroidiană,

- Vitiligo, o afecțiune care distruge celulele care produc pigmenți la nivelul scalpului.

- Alopecia areata face șuvițe mari de păr (de obicei, cele cu culoare) să cadă, iar părul rămas este gri sau alb. Când părul se reface, acesta poate fi gri, alb sau poate avea culoarea normală.

Citește și: Părul alb și legătura cu infecțiile

- Stresul nu provoacă direct încărunțirea. Dar poate provoca o afecțiune care face ca părul să cadă de de aproximativ 3 ori mai repede decât în mod normal. Este posibil ca atunci când părul va crește înapoi, să fie gri în loc de culoarea originală.

- Fumatul. Afectează corpul din cap până în picioare, inclusiv părul. Un studiu a arătat că fumătorii sunt de 2,5 ori mai predispuși la încărunțire înainte de 30 de ani decât nefumătorii. De asemenea, poate face părul argintiu să se îngălbeneaască.

A smulge sau a nu smulge ...

Există un vechi mit care spune că dacă smulgi un fir de păr alb, trei vor crește în locul lui. Nu e adevărat, dar oricum nu e bine să vă smulgeți părul. De fapt întârziați doar inevitabilul - un alt fir de alb va crește în locul lui. În plus, scoaterea părului poate deteriora atât de mult foliculii, încă firul să nu mai crească, ceea ce vă va subția podoaba capilară, arată experții de la WebMD.

Părul alb este mai subțire decât firul cu culoare naturală, deoarece cuticula sa este mai subțire. Părul are nevoie de această protecție naturală împotriva apei, a razelor ultraviolete de la soare, a umidității, a substanțelor chimice și a încălzirii. Fără bariera respectivă, părul pierde apă. Deci, părul încărunțit se va simți uscat, fragil și aspru. Poate fi întreținut cu tratament hidratant și uleiuri de păr, recomandat de dermatolog. Părul afro-american tinde să fie mai predispus la deteriorare, în comparație cu cel al asiaticilor și al albilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel