ADEVĂRUL despre PARACETAMOL. Când e prieten, când e dușman, prof dr farm Simona Negreș explică

pastile
EXCLUSIV
În această perioadă a pandemiei cu noul coronavirus COVID 19 a fost sugerată ideea că pentru tratamentul febrei și al durerii asociate diverselor afecțiuni ale tractului respirator este util paracetamolul. Prof dr farm Simona Negreș explică la ce trebuie să fim atenți

În această perioadă a pandemiei cu noul coronavirus COVID 19 a fost sugerată ideea că pentru tratamentul febrei și al durerii asociate diverselor afecțiuni ale tractului respirator, medicamentul de bază este paracetamolul.

„Acest medicament este încadrat în categoria OTC (Over the Counter), adică este un medicament eliberat fără prescripție medicală. De aici, a urmat firesc „aprovizionarea masivă" a pacienților cu paracetamol. Și pentru că acest medicament poate avea atât efecte terapeutice cât și efecte adverse (severe în caz de supradozare) aducem câteva informații utile pentru publicul care îl folosește", explică prof dr farm Simona Negreș, președintele Colegiului Farmaciștilor din București.

Ce este și la ce folosește

Paracetamolul este un medicament care are două acțiuni farmacologice principale:

- Este analgezic (inhibă sinteza unor prostaglandine cu efect algogen, în principal la nivelul Sistemului Nervos Central), iar pe baza acestui efect este indicat în tratamentul simptomatic al durerilor ușoare și medii: cefalee, dureri articulare, lombare, dentare, faringiene etc.

- Este antipiretic (inhibă sinteza unor prostaglandine cu efect pirogen la nivelul centrilor termoreglării din hipotalamus), fiind indicat pentru tratamentul simptomatic al febrei.

„Deși unele tratate de farmacologie îl încadrează în clasa Antiinflamatoarelor Nesteroidiene, acțiunea antiinflamatoare este foarte slabă și din acest motiv nu are indicații terapeutice pentru acest efect. De asemenea, paracetamolul nu are efecte adverse gastrointestinale (microhemoragii, ulcer gastric sau duodenal), deoarece nu scade sinteza prostaglandinelor care secretă mucus protector la acest nivel. Din acest motiv nu necesită protecție gastrică așa cum s-a vehiculat în diverse medii de socializare. Aceste informații eronate vor face ca un pacient să consume 2 medicamente în loc de unul, iar dacă adăugăm și medicamentele prescrise pentru diverse comorbidități, crește considerabil riscul de apariție a interacțiunilor medicamentoase!" atrage atenția prof dr farm Siona Negreș.

Pentru aceste indicațiile aprobate (link sursă), doza terapeutică de paracetamol este de 500-1000 mg paracetamol la intervale de 4 ore, în funcție de necesități. Doza maximă recomandată este de 4 g/zi, spune farmacistul.

Pe lângă efectele terapeutice, profesorul universitar atrage atenți că principalul efect advers al paracetamolului este toxicitatea hepatică.

Efectul adevers principal și cât de ușor poți face supradoză

„Paracetamolul formează, prin metabolizare, un derivat benzochinoniminic care produce citoliză hepatică, atunci când capacietatea de detoxefiere a organismului este depășită (doze mai mari de 4 g/zi). De menționat este faptul că insuficiența hepatică poate să apartă la doze mai mici în cazul consumului concomitent de alcool, inductori enzimatici (exemplu: rifampicină, antituberculos) sau al altor medicamente hepatotoxice (exemplu: metotrexat, leflunomidă utilizate pentru tratamentul poliartritei reumatoide). Efectul toxic hepatic poate să apară și la doze terapeutice la pacienți care nu au avut leziuni hepatice în antecedente. Atrag atenția asupra faptului că există multe produse farmaceutice condiționate ca asocieri fixe (pentru tratarea mai multor simptome) care au în componența lor paracetamol". Iată lista cu medicamente care conțin paracetamol compusă de farmacist:

 

Cum și când se administrează

„Administrarea concomitentă a acestor produse farmaceutice cu paracetamol ar putea conduce la o supradozare, manifestată prin efecte toxice hepatice. Concluzionând, precizez ce trebuie să știe pacienții despre tratamentul cu paracetamol:

- Administrarea se face exclusiv în prezența simptomelor: durere și febră.

- La adulți, nu se vor utiliza doze zilnice totale mai mari de 4 g, iar administrarea lor se va face numai pe durata înscrisă în prospect.

- În cazul administrării de produse cu paracetamol pentru durere și/sau febră se va citi cu atenție conținutul în paracetamol al produselor menționate mai sus, care se adresează acelorași simptome pentru a evita supradozarea.

- Toxicitatea hepatică este crescută de consumul de alcool și de alte medicamente cu efect toxic hepatic.

- Este CONTRAINDICATĂ administrarea la pacienți cu: hipersensibilitate la paracetamol, insuficiență hepatocelulară, hepatită acută, anemie hemolitică severă, insuficiență renală severă.

- Nu necesită protecție gastrică cu medicamente OCT: Antiacide (Dicarbocalm, Maalox, Rennie, Gaviscon); Pantoprazol comprimate gastrorezistente 20 mg (Controloc Control, Dicarbocalm Control, Nedis, Nolpanta, Pacid, Redacib); Esomeprazol comprimate gastrorezistente 20 mg (Digen); Omeprazol capsule gastrorezistente 10 sau 20 mg (Omeprazol)", arată prof dr farm Simona Negreș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel