Adevărul despre noul coronavirus din China, explicații prof dr Adrian Streinu-Cercel. E hibrid și nu sunt multe cazuri

Prof dr Adrian Streinu-Cercel. Foto DC MEDICAL
EXCLUSIV
Prof dr Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București a vorbit despre noul coronavirus din China la o ediție specială a emisiunii Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu.

Coronavirusul din China ”este un virus nou apărut în circulație. A apărut undeva în luna noiembrie-decembrie a anului trecut. Prima înregistrare a fost pe 8 decembrie 2019, când a fost și raportat la Organizația Mondială a Sănătății pentru ca pe 5-6 ianuarie lucrurile să ia amploare”, explică prof. dr Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balș din București.

La momentul înregistrării emisiunii fuseseră înregistrate 9.000 de cazuri suspecte. Dintre acestea, 6.000 confirmate cu coronavirus și 130 de decese. ”Nu sunt multe. Atenție! Nu sunt multe. Ele par multe, dar nu sunt comparativ cu populația pe care o avem în calcul. Când vorbim de Wuhan, vorbim de o populație de circa 11 milioane, destul de extinsă și evident că măsurile care au fost luate de autoritățile sanitare din China au fost unele cât se poate de drastice. În China se vorbește de carantinare. În momentul de față, pe teritoriul României nu avem o legislație care să permită carantinarea. Avem o legislație care ne permite izolarea la domiciliu pe o perioadă de... , în baza unui concediu medical care poate fi eliberat de către medicul de familie”, explică specialistul de la Institutul Matei Balș. 

Potrivit acestuia, în grupul de lucru de la Ministerul Sănătății, aceste elemente au fost foarte clar puse pe tapet așa fel încât lumea să nu intre în panică și să beneficieze de toate drepturile de care pot beneficia în ideea de a prezerva eventuala răspândire a virusului în teritoriu.

Coronavirus, cazuri secundare în alte țări. Un singur exemplu

Prof dr Adrian Streinu-Cercel detaliază cum s-a transmis de la animal la om acest nout tip de coronavirus:

”Într-o componentă virală de coronavirus de la liliac și una virală de la șarpe a apărut acest hibrid care pe urmă a căpătat și proprietăți de a se transmite și la om. Într-o primă facă vorbim de o zoonoză. Încet-încet, el a dobândit și capacitatea de a se transmite și interuman, prin contact direct. Și din acel moment a început alerta la nivel mondial, o alertă care a fost justificată prin experiența avută cu SARS din 2003 și prin comerțul cu Arabia Saudită și Egipt, în care aceste infecții respiratorii s-au asociat cu decese. Evident că toată lumea este cu arma la picior, toată lumea urmărește modul de derulare a acestor tipuri de infecții și se urmărește dacă, la un moment dat, vor apărea cazuri secundare pe teritoriul țărilor respective, în afara Chinei.

În momentul de față avem o singură informație despre un astfel de caz în Japonia, un șofer de autobuz care, fără să aibe un contact anume cu anumite persoane care să fi venit de pe teritoriul Chinei, a dezvoltat o infecție cu noul coronavirus. Vorbim de un caz singular. Apariția unuia deja este un semnal”. 

Explicațiile, pe larg, în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel