Aderența la medicație scade riscul de deces sau de spitalizare

Medicamente
Aderența (sau respectarea) la medicația prescrisă de medici a fost asociată cu un risc mai mic de deces și cu un risc mai mic de spitalizare din orice cauze, arată un studiu.

O analiză recentă a studiilor publicate a examinat consecințele clinice ale aderenței la tratament. Termenul de aderență la tratament se referă la angajarea si participarea corecta a pacientului la planul de ingrijire si tratament.

Analiza British Journal of Clinical Pharmacology a constatat că respectarea medicației este asociată cu riscuri mai mici de a fi nevoie de spitalizare și de a muri prematur.

Persoanele cu vârste de peste 50 de ani, care au fost considerate a avea o bună aderență la medicamente, au avut un risc mai mic cu 17% de a fi internat din orice cauză, comparativ cu cele considerate neaderente. O bună aderență a fost asociată și cu o reducere de 21% a riscului de mortalitate (pe termen lung).

 „Această revizuire a oferit o evaluare cuprinzătoare și sistematică a dovezilor privind asocierea dintre non-aderarea la medicație și rezultatele adverse ale sănătății la populațiile mai în vârstă. Acesta a subliniat nevoia critică a unor cercetări suplimentare în acest domeniu”, au scris autorii studiului.

Neaderarea la medicație, risc mai mare de spitalizare și deces 

Scopul acestei revizuiri sistematice și metaanalize a fost sintetizarea dovezilor referitoare la nerespectarea medicației și asocierea acesteia cu rezultatele în sănătate la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.

Până în februarie 2019, au fost căutate șapte baze de date pentru studii observaționale care au măsurat aderarea sau neaderarea la medicație, ca un predictor al următoarelor rezultate asupra sănătății la adulții cu vârsta de peste 50 de ani: utilizarea asistenței medicale (spitalizare, secții de urgență, vizite în ambulatoriu și medic generalist vizite), mortalitate, evenimente clinice adverse și calitatea vieții.

66 de studii au fost identificate pentru sinteză calitativă, 11 dintre aceste studii fiind eligibile pentru metaanalize.

O meta-analiză care a cuprins trei studii care au măsurat neaderența la medicație la adulții cu vârsta de peste 55 de ani a arătat o asociere semnificativă cu spitalizarea din toate cauzele.

O metaanaliză, inclusiv două studii, a arătat că nerespectarea medicației nu a fost asociată în mod semnificativ cu o vizită la urgență.

O bună aderență a fost asociată cu o reducere de 21% a riscului de mortalitate pe termen lung în comparație cu neaderenta la medicamente.

Astfel, nerespectarea medicației poate fi asociată în mod semnificativ cu spitalizarea și mortalitatea tuturor persoanelor în vârstă. Respectarea medicației trebuie monitorizată și abordată în această cohortă pentru a reduce la minimum spitalizarea, a îmbunătăți rezultatele clinice și a reduce costurile medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel