Actriță, după diagnosticarea cu scleroză multiplă: Mi-aș fi dorit să fi fost atentă

actrita dupa diagnosticarea cu scleroza multipla. FOTO: Freepik
Ce este scleroza multiplă și cum se manifestă. Afectează în special femeile tinere.

Actrița Christina Applegate, cunoscută pentru rolurile din ”Familia Bundy” și ”Dead To Me”, câștigătoare a Premiului Emmy a fost diagnosticată cu scleroză multiplă, o afecțiune progresivă, de tip autoimun, care se manifestă în special la persoanele tinere, femeile fiind mai predispuse.

Două diagnostice crunte în 13 ani

În timpul unui interviu cu The New York Times publicat în această săptămână, Christina Applegate, în vârstă de 50 de ani, a dezvăluit că a observat pentru prima dată schimbări în corpul ei în urmă cu câțiva ani, în timp ce filma primul sezon al comediei întunecate de la Netflix ”Dead To Me”.

De asemenea, Applegate și-a amintit că s-a simțit dezechilibrată în timp ce filma o secvență de dans pentru serial. Ulterior, ea a observat că jocul ei de tenis nu mai era la fel de puternic, dar și-a spus că trebuie doar să muncească mai mult.

”Mi-aș fi dorit să fi fost atentă”, a spus actrița. ”Dar cine eram eu să știu?”, citată de NBC News.

2. -imagine fara descriere- (christina-applegate_32627900.png)

Christina Applegate, captură video YouTube @Entertainment Tonight

Diagnosticul de scleroză multiplă a venit anul trecut, când se pregătea de filmarea celui de-al treilea sezon al serialului menționat.

De altfel, la prima sa apariție publică de după diagnosticate, Christina Applegate a apărut sprijinindu-se de un baston.

”Este pentru prima dată când cineva mă va vedea așa cum sunt. M-am îngrășat 40 de kilograme, nu pot merge fără baston. Vreau ca oamenii să știe că sunt foarte conștientă de toate acestea”, a declarat celebra actriță, care a trecut și printr-o dublă mastectomie, în urma diagnosticului cu cancer de sân din 2008.

La scurtă vreme după ce a fost diagnosticată cu cancer mamar, Christina Apple a spus că a luat legătura cu familia și prietenii, inclusiv cu Melissa Etheridge, câștigătoare a unui premiu Grammy și supraviețuitoare a cancerului la sân. Melissa a împărtășit lecțiile pe care le-a învățat în timpul luptei pentru propria viață.

”Primul lucru pe care mi l-a spus este: Christina, aceasta este o binecuvântare care ți s-a întâmplat în viața ta. Chiar acum, ai ocazia să o iei de la capăt și chiar acum ai ocazia să schimbi totul - modul în care abordezi lucrurile în viață, modul în care reacționezi la lucruri. Frica te poate răni. Stresul îți poate face rău. Acesta este momentul în care ai această oportunitate de a schimba modul în care mănânci... tot ceea ce faci”, a afirmat Christina Applegate, potrivit CNN.

Scleroza multiplă, ce este și cum se manifestă

Scleroza multiplă este o boală autoimună a sistemului nervos central, în care sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat teaca de mielină - un strat de izolație care înconjoară unii dintre nervii din organism - din creier, măduva spinării și nervul optic.

Acest atac face ca teaca de mielină să se inflameze, fie că o deteriorează, fie că o distruge. Acest lucru duce la apariția unor zone de țesut cicatricial peticit - numite de obicei ”leziuni” - care întrerup impulsurile electrice între creier și alte zone din corp.

Printre semnele pe care le prezintă scleroza multiplă se numără:

- amețeala

- oboseala

- spasmele musculare

- amorțeală și furnicături

- probleme de vedere

- probleme de echilibru

- durerea și disfuncția vezicii urinare și a intestinelor. 

Vezi și: Scleroza multiplă, asociată cu traumele din copilărie

Scleroza multiplă, diagnosticare precoce

Pentru mulți oameni, primul contact cu ceea ce mai târziu este diagnosticat ca scleroză multiplă este ceea ce medicii numesc sindrom clinic izolat (SIC). Acest episod de simptome neurologice durează, de obicei, 24 de ore. 

Există două tipuri de SIC:

- Episodul monofocal: Aveți un singur simptom.

- Episod multifocal: Aveți mai mult de un simptom.

Cele mai frecvente simptome ale sindromului clinic izolat (SIC) sunt:

Nevrită optică. Această afecțiune afectează nervul care leagă ochiul de creier. De obicei, afectează doar un singur ochi, dar, în cazuri rare, îi implică pe amândoi. Ați putea observa:

- Vedere încețoșată

- Culorile par terne

- Durere la nivelul ochiului, în special atunci când îl mișcați

-Amorțeală și furnicături. De obicei, vă afectează picioarele. S-ar putea să simțiți:

- O senzație asemănătoare unui șoc electric atunci când vă mișcați capul sau gâtul. Se poate deplasa în josul coloanei vertebrale sau în brațe sau picioare.

- Amorțeală, adesea la nivelul feței

- Furnicături, notează WebMD.

De reținut un lucru important este că faptul că nu toți cei care au SIC vor avea scleroză multiplă. Șansele sunt mai mari dacă aveți leziuni în creier din cauza pierderii de mielină.

Dacă aveți un alt SIC sau alte simptome de scleroză multiplă mai târziu, medicul dumneavoastră va face un test numit RMN care face o imagine a creierului dumneavoastră pentru a le căuta.

Vezi și: Studiu pe românii cu scleroza multiplă. "Te-ai gândit ce sentimente am când îți fac injecții, îți pârâie carnea și tu îmi spui să fiu calm?"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel