ACIDUM VALPROICUM (VALPROAT DE SODIU) - prospect

Foto: Pixabay
ACIDUM VALPROICUM (VALPROAT DE SODIU) - prospect. Acţiune: Anticonvulsivant; creşte nivelul cerebral de GABA, probabil prin inhibarea enzimei GABA-aminotransferaza. Blochează canalele de sodiu şi canalele de calciu de tip T.

ACIDUM VALPROICUM (VALPROAT DE SODIU) - prospect

Denumirea comercială: CONVULEX, DEPAKINE, DEPAKINE CHRONO, ORFIRIL LONG

Prezentare: Capsule moi gastrorezistente, Sirop, Comprimate filmate gastrorezistente, Comprimare filmate cu eliberare prelungită, Capsule cu eliberare prelungită, minicomprimate cu eliberare prelungită,  

Indicații: Administrare orală: în diferite forme de epilepsie (crize tonico-clonice, absenţe, crize mioclonice, crize atone, crize epileptice parţiale) ale adulţilor şi copiilor cu greutatea peste 17 kg şi în trat. unor tulburări de comportament observate în timpul convulsiilor. Administrare intravenoasă: Tratamentul epilepsiei, pe o perioadă mai scurtă de 3 zile, în locul adm. orale, dacă aceasta este temporar inutilizabilă. Trat. episoadelor maniacale, trat. de întreţinere şi profilactic al bolii bipolare la pacienţii care nu răspund sau nu tolerează litiul.

Contraindicații: Hepatită acută. Hepatită cronică. Antecedente familiale de hepatită severă. Porfirie hepatică. Hipersensibilitate la valproat.

Atenție!: În caz de afecţiuni hepatice, insuficiență renală (IR). În timpul primelor 6 luni de tratament se vor supraveghea periodic funcţiile hepatice. Administrarea injectabilă trebuie efectuată strict intravenos. Sunt necesare examene hematologice periodice. În caz de sindrom abdominal dureros acut este recomandat să se dozeze amilazemia. La copil, evitaţi adm. simultană cu salicilaţi. Atenţie la asocierea cu: neurolep- tice, antidepresive, fenobarbital, primidonă, alte antiepileptice cu efect inductor enzimatic (mai ales fenitoină, fenobarbital, carbamazepină). Risc de malformaţii la utilizarea în primul trimestru de sarcină; nu trebuie prescris la copii de sex feminin, adolescente, femei aflate în perioada fertilă sau femei gravide, cu excepţia situaţiilor de ineficacitate a altor trat. sau de intoleranţă la acestea; pe parcursul trat, este necesară utilizarea măsuri contraceptive eficace. Întreruperea bruscă a tratamentului poate implica risc de creştere a frecvenţei crizelor epileptice.

Reacții adverse: Afecţiuni hepatice (creşterea ALT, AST şi fosfatazei). Risc teratogen. Stări confuzionale sau convulsive. Tulbu rări digestive. Căderea părului, uşoare tremurături, hiperamoniemie izolată. După inj. pot să apară senzaţii de greaţă sau de vertij. Rar, scădere a fibrinogenului, trombocitopenie sau alungirea timpului de sângerare, anemie şi leucopenie. Creşteri în greutate, amenoree şi iregularităţi menstruale. Risc de necroză tisulară locală în caz de injecţii repetate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel