Acidul citric: de la metabolismul energetic la prevenirea pietrelor la rinichi. Cum diferă sursele artificiale de cele naturale

acid citric Foto: Freepik
Află mai multe despre acidul citric și ce rol are în organism alături de alte utilizări în industria alimentară.

Acidul citric, care se găsește în mod natural în citrice, cum ar fi lămâile și limetele, le conferă acestora gustul acru și acrișor. Cu toate acestea, o formă fabricată este utilizată în alimente, agenți de curățare și suplimente nutritive. Acest articol explică diferențele dintre acidul citric natural și cel fabricat, beneficiile, utilizările și siguranța acestuia și explorează potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu utilizarea sa.

Acidul citric, derivat pentru prima dată din sucul de lămâie în 1784, este inodor și incolor. La începutul anilor 1900 s-a descoperit că poate fi obținut și din mucegaiul negru Aspergillus niger, care produce acid citric atunci când se hrănește cu zahăr. Datorită gustului său acid și acru, acidul citric este utilizat în mod obișnuit ca aromă, agent de conservare, stabilizator și dezinfectant în diverse industrii.

Vezi și: Ce să faci dacă ai boala Crohn. Calmează sistemul digestiv în 7 pași

Surse naturale

Acidul citric, derivat din cuvântul latin citrus, este cea mai naturală sursă de acid gras esențial care se găsește în fructele și sucurile de citrice. Alte fructe, cum ar fi ananasul, căpșunile, zmeura, cireșele și roșiile, conțin, de asemenea, acid citric în cantități mai mici.

Cu toate acestea, acidul citric nu se găsește în mod natural, ci este un produs secundar al producției de brânză, vin și pâine cu aluat acru. Acidul citric listat în ingredientele alimentelor și suplimentelor este fabricat, nu se găsește în mod natural în citrice, din cauza costurilor ridicate și a cererii mari.

Foto: Freepik

Surse artificiale

Datorită calităților sale, acidul citric este un ingredient utilizat în multe sectoare diferite. Se estimează că 70% din acidul citric produs este utilizat în alimente și băuturi, 20% este utilizat în medicamente și suplimente nutritive, iar restul de 10% este utilizat în produse de curățare.

Industria alimentară

Acidul citric fabricat este un aditiv alimentar comun utilizat pentru a îmbunătăți gustul, a conserva ingredientele și a crește aciditatea în sucuri, sucuri, bomboane, alimente congelate și produse lactate. De asemenea, este adăugat în conservele de fructe și legume pentru a proteja împotriva botulismului, o boală rară, dar gravă, cauzată de bacteria Clostridium botulinum.

Medicamente și suplimente alimentare

Acidul citric este o componentă crucială în medicamente și suplimente alimentare, stabilizat pentru a păstra ingredientele active și utilizat pentru a îmbunătăți gustul medicamentelor masticabile și pe bază de sirop. De asemenea, poate fi prezent în suplimentele minerale, cum ar fi magneziul și calciul, pentru o mai bună absorbție, potrivit Healthline.

Dezinfectare și curățare

Acidul citric este un dezinfectant puternic împotriva diverselor bacterii și viruși, putând trata sau preveni norovirusul uman, una dintre principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare. Este utilizat ca agent de curățare generală pentru îndepărtarea spumei, a petelor de apă dură, a calcarului și a ruginii și este considerat o alternativă mai sigură la dezinfectanții convenționali, cum ar fi quat și înălbitorul cu clor.

Beneficii

Acidul citric este un compus natural cu numeroase beneficii pentru sănătate. Este prima moleculă care se formează în timpul ciclului acidului citric, care ajută la transformarea alimentelor în energie utilizabilă. Acest ciclu este esențial pentru om și pentru alte vietăți. De asemenea, acidul citric îmbunătățește absorbția nutrienților prin îmbunătățirea biodisponibilității mineralelor.

De exemplu, citratul de calciu este mai eficient decât carbonatul de calciu, deoarece nu are nevoie de acid gastric pentru absorbție și are mai puține efecte secundare. În mod similar, magneziul sub formă de citrat este mai complet și mai biodisponibil decât oxidul de magneziu și sulfatul de magneziu. Acidul citric, sub formă de citrat de potasiu, poate proteja împotriva pietrelor la rinichi, făcând ca urina să fie mai puțin favorabilă pentru formarea pietrelor.

Acest lucru este adesea tratat cu acid citric sub formă de citrat de potasiu, dar consumul de alimente bogate în acest acid natural, cum ar fi citricele, poate oferi, de asemenea, beneficii similare de prevenire a calculilor renali. În general, acidul citric joacă un rol crucial în menținerea sănătății și bunăstării generale.

Riscuri

Acidul citric fabricat, în general recunoscut ca fiind sigur de către FDA, a fost asociat cu boli și reacții alergice. Un studiu a constatat dureri articulare, dureri musculare și de stomac și dificultăți de respirație la patru persoane după ce au consumat alimente care conțineau acid citric fabricat. Aceste simptome nu au fost observate la persoanele care au consumat forme naturale ale acidului, cum ar fi lămâile și limetele.

Cercetătorii au recunoscut că nu au putut dovedi că acidul citric fabricat a fost responsabil pentru simptome, dar au recomandat continuarea studiilor privind utilizarea acestuia în alimente și băuturi. Simptomele au fost sugerate ca fiind legate de mucegaiul folosit pentru a produce acidul citric.

Acidul citric se găsește în mod natural în citrice, dar versiunile sintetice, care sunt produse dintr-un tip de mucegai, sunt adăugate în mod obișnuit în alimente, medicamente, suplimente și agenți de curățare.

Deși cazuri ocazionale de alergii pot fi cauzate de resturile de mucegai din procesul de producție, acidul citric este de obicei considerat inofensiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel