Accidentul vascular cerebral: 6 mituri despre boală pe care nu ar trebui să le crezi

Accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral este o boală gravă cu care nu e de glumă. Iată șase mituri despre care experții spun că pot fi periculoase și nu ar trebui să le credem.

Cu pandemia care ne învață importanța sănătății, a infrastructurii de asistență medicală și tendința de a nu crede nimic decât ceea ce spun medicii, este, totuși, aproape imposibil să eliminăm toate miturile și tabuurile legate de mai multe boli.

Aceste mituri nu numai că pot face o persoană să cedeze bolii, în cel mai rău caz, dar conduc adesea și la autodiagnosticări greșite.

Dr. Anil Venkitachalam, consultant neurolog la Zen Multispeciality Hospital Chembur, dezvăluie câteva mituri legate de accident vascular cerebral și spune că gestionarea la timp a accidentului vascular cerebral este esențială pentru a-l combate.

Mitul 1: Numai pacienții vârstnici sunt susceptibili de a suferi accidente vasculare cerebrale

Realitate: Acest lucru nu este deloc adevărat. De fapt, mulți adulți tineri din grupa de vârstă 30-40 de ani au fost diagnosticați cu accident vascular cerebral. „Există diverși factori de risc pentru accident vascular cerebral, inclusiv modificabili și nemodificabili. Nu uitați să fiți atenți la factorii de risc precum diabetul, hipertensiunea, antecedentele familiale, profilurile lipidice fluctuante și fumatul, pot fi gestionați cu un stil de viață sănătos”, spune Venkitachalam.

Mitul 2: Este dificil de identificat simptomele accidentului vascular cerebral

Realitate: această concepție greșită trebuie să fie clarificată. De fapt, există o terminologie cunoscută sub numele de B.E.F.A.S.T pentru a identifica prompt simptomele. B-Probleme cu echilibrul, E-Ochi, F-Expresii faciale A-Slăbiciune braț S-Vorbire neclară T-Gestionare în timp util. „Ar trebui să se grăbească imediat la un spital din apropiere dacă observă simptomele”, sfătuiește Venkitachalam.

Mitul 3: Un accident vascular cerebral și convulsii înseamnă același lucru

Realitate: un accident vascular cerebral este o afecțiune care apare din cauza lipsei de alimentare cu sânge a creierului sau a sângerării la nivelul creierului. „O criză este observată din cauza modificărilor fizice sau comportamentale sau din cauza descărcărilor electrice anormale și excesive din creier. Convulsiile pot fi consecința unui accident vascular cerebral. Nu confundați un accident vascular cerebral cu o convulsie. Dacă există vreo îndoială, atunci pur și simplu întrebați un medic”, opinează Venkitachalam.

Mitul 4: Este imposibil să tratezi un accident vascular cerebral

Realitate: accidentul vascular cerebral ischemic (care reduce alimentarea cu sânge a creierului din cauza cheagurilor) este un eveniment frecvent. Astfel, un accident vascular cerebral ischemic acut poate fi tratat prin agenți trombolitici care sparg cheagul. Dacă persoana ajunge la spital după 5 ore de la debutul simptomelor, atunci pacientul poate să nu supraviețuiască. Timpul este cheia pentru gestionarea pacienților cu AVC.

Mitul 5: Accidentul vascular cerebral este legat de inima cuiva

Realitate: accidentul vascular cerebral afectează vasele de sânge ale creierului și provoacă leziuni temporare sau permanente ale creierului. Un accident vascular cerebral este observat atunci când fluxul de sânge către creier este întrerupt, din cauza unui cheag care blochează artera creierului sau o arteră se rupe și sângerează în creier. „Nu îl confundați cu o problemă cardiacă”, spune Venkitachalam.

Mitul 6: Numai bărbații suferă de accident vascular cerebral

Realitate: Accidentele vasculare cerebrale sunt mai adesea observate la bărbați în comparație cu femeile. Dar asta nu înseamnă că femeile nu vor face accidente vasculare cerebrale. Prin urmare, fiți atenți și raportați simptomele accidentului vascular cerebral cât mai devreme posibil și solicitați imediat asistență medicală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel