Accident vascular cerebral în România, tot mai multe cazuri la tineri

Accident vascular cerebral
Incidența cazurilor de accident vascular cerebral este într-o continuă și alarmantă creștere la tineri cu vârsta de peste 20 de ani în România, arată un studiu. Mâine, 29 octombrie, este Ziua Mondială a AVC.

România are cea mai mare mortalitate cauzată de AVC din Europa, iar un român din șase va suferi un accident vascular cerebral, relevă un studiu privind evoluția bolii, citat de Societatea Națională de Radiologie Intervențională din România (SNRIR). Radiologii intervenționiști atrag atenția că incidența acestei afecțiuni a crescut alarmant în rândul tinerilor peste 20 de ani.

Avertismentul lor a fost lansat în preajma Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, care va fi marcată pe 29 octombrie, reprezentanții SNRIR precizând, într-un comunicat de presă.

„În România, AVC-ul este prima cauză de invaliditate și a doua cauză de mortalitate în rândul populației, iar un studiu recent care analizează evoluția bolii la noi în țară semnalează că unu din șase români va face un AVC", se arată în documentul citat.

Patru români mor în fiecare oră din cauza AVC

Specialiștii SNRIR consideră că, în ultimii ani, România a făcut progrese în ceea ce privește intervenția în caz de AVC, având în vedere că s-au deschis centre de tromboliză în toată țara. Totuși, țara noastră are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa, punctează medicii.

„Patru români mor în fiecare oră din cauza AVC. În România, accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate - 21,64% și dizabilitate - 11,34%, cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane euro. Cheltuielile directe și indirecte ajung să reprezinte aproximativ 0,4% din PIB", arată președintele SNRIR, dr Gheorghe Iana.

Numărul cazurilor va crește cu 34% până în 2035

Studiile efectuate la nivel european de către SAFE (Stroke Alliance for Europe) arată că până în 2035 numărul europenilor afectați de AVC va crește cu 34%, numărul celor care vor muri din cauza bolii va crește cu 45%, iar al celor care vor trăi cu AVC ca boală cronică va crește cu 25%.

„Un AVC apare atunci când țesutul cerebral este privat de oxigen și nutrient din cauza întreruperii circulației sângelui. Lipsită de oxigen, materia cenușie moare după câteva minute și nu mai poate fi recuperată niciodată. Deteriorarea sau moartea celulelor provoacă o simptomatologie clară în părțile corpului care sunt controlate de părțile creierului afectate de accidental vascular cerebral. Timpul este cel mai important în cazul pacientului care suferă un AVC, el având maximum șase ore la dispoziție să ajungă într-o unitate spitalicească pentru a fi tratat, astfel încât să i se salveze viața și să rămână cu cât mai puține sechele", mai arată experții SNRIR.

Pacienții netratați la timp rămân cu sechele

Ei spun că, în cele mai multe cazuri în care nu se reacționează în timp util, pacienții care suferă un AVC mor sau rămân cu invaliditate sau cu sechele majore care-i fac dependenți, pe viață, de o altă persoană.

În perioada 25 - 27 octombrie, la Târgu Mureș, a avut loc Conferința Anuală a SNRIR, la care au participat, pe lângă medici din domeniu, și primii 22 de atestați în neuroradiologie și radiologie intervențională din România. Una dintre temele discuțiilor a fost AVC-ul, fiind organizată o sesiune specială de dezbateri, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel